tisdag 5 september 2023

Geierlay Hängeseilbrücke och Calmont Gipfelkreutz


När vi nu skulle tillbringa några dagar vid Mosel skickade vi ett meddelande till våra tyska vänner, Birgit och Dieter som vi träffade i Sydafrika 2015. Sedan dess har vi setts de flesta år, utom då corona satte sina käppar i hjulet. Nu hade de ca 1,5 timmars bilfärd till oss i Ediger Eller så på söndagsförmiddagen blev det ett glatt återseende i husbilen.


De hade ett förslag att vi kunde ta personbilen och åka ca 30 min till den lilla byn Mörsdorf där man kan parkera och sedan gå till en lång hängbro inne i skogen. Man kan välja att gå den enkla, 2,7 km långa, vägen fram och tillbaka till bron eller göra som vi gjorde, gå en rundslinga. Det blir då en fin men på slutet ganska svettig promenad på 5,8 km, då vi först måste ta oss ner i ravinen och sedan upp på andra sidan via stigar som går i zigzag på sluttningarna.



Plötsligt får vi syn på bron mellan trädtopparna och vi får lite ny energi även om Lars ibland får vara ”påputtare”.



Väl uppe vid bron finns en mindre mobil glass- och drickaförsäljning. Det är kostnadsfritt att gå över bron och den är i princip öppen 24/7 året runt.

Bron är riktigt imponerande. Den invigdes 2015 och var då Tysklands längsta hängbro med sina 366 m och som högst ca 100 m över marken.



2017 blev den dock nerpetad till andra plats då Titan RT i Harz invigdes och den är 483 m lång. Vi besökte Titan Rt i oktober 2019 och skrev då om det på bloggen. http://bmlarsreseblogg.blogspot.com/2019/10/sista-dagarna-i-tyskland.html Nu ryktas det om att det i dagarna ska finnas en ännu längre hängbro i Tyskland???

Nu njöt vi i det fina sommarvädret och efter lite fotografier gick vi över bron. Visst blev det några snedsteg som om promillehalten inte varit 0, men över kom vi.



På andra sidan fanns en ram där vi likt alla andra turister naturligtvis förevigade oss.


Birgit och Dieter hade planerat in ett lunchstopp i den Biergarten som låg strax intill. Det blev en trevlig stund med en god bratwurst av vildsvin och ett glas god dryck.



För underhållningen stod en riktig ”Ompa Ompa orkester”


Sedan var det bara att trava tillbaka till parkeringen, den här gången den enkla vägen.

Vi hade pratat om Moselschleife Bremm som vi besökt dagen innan och vi hade läst oss till att man kunde få en fin utsikt från Calmont Gipfelkreutz som skulle ligga högst upp på sluttningen ovanför Bremm. Vi sätter in Google Maps på parkeringen till dte och börjar åka uppåt, men när vi tror oss vara på rätt ställe finns bara en smal skogsväg med ”Motortrafik Förbjuden” så vi fortsätter. Ingenstans kan vi hitta en väg dit och i nästa by gick Birgit in på en servering för att bringa ordning på vårt problem (Bra med infödda guider ibland). Visst fanns det en oansenlig väg, utan några skyltar, in till en parkering där det stod massor med bilar. Nu var det bara att följa stigen 500-600 m in i skogen innan vi nådde detta Gipfelkreutz som vi jagat så. Ett Gipfelkreutz är ett toppkors av den sort man finner uppe på alptoppar.


Visst fick vi en fin utsikt men en del av Moselschleife, som vi trott vi skulle få se i sin helhet försvann ur sikte eftersom det inte var tillrådligt att kliva längre ut på den branta sluttningen.



Här uppe fanns också en servering så det blev ett par glas riesling medan vi fortsatte att prata och prata och prata...


Dagens sista stopp blev på Moselstrasse i Ediger Eller där det smakade perfekt med en rejäl schnitzel.



Efter att ha kramat våra vänner ”På återseende” (kanske i Sverige nästa gång) strosade vi hemåt och tänk även idag hade stegräknaren fått ihop över 11 km, i kuperad terräng, något vi verkligen mår gott av.

Efter en god natts sömn lämnar vi Ediger Eller och fortsätter söderut längs Mosel.

 

12 kommentarer:

  1. Kul att ni fick till en träff med era vänner efter många år. Oj vilken häftig bro, den skulle jag vilja gå över, tyvärr skulle jag få lov att gå utan Jakob. Det såg ut att vara ganska lite folk på bron samtidigt. Kan tänka mig på riktig högsäsong, då kanske den börjar svaja 😱 med mycket folk samtidigt.
    Ni får skaffa ett långt teleskoprör för att få med hela svängen på floden. Det blev ändå en väldigt fin bild där ifrån.
    Nu blir jag förvånad, BM med en schnitzel, var den god?
    Ha en fortsatt fin resa, önskar vi från svamp och bär skogen Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det var skoj att träffas. Vi sov faktiskt en natt hos dem förra våren när vi åkte hem från Nederländerna men innan dess var det ett hopp.
      Vi gillar hängbroar, det är lite lagom äventyrligt och ofta häftig natur.Tro det om du vill eller inte; det var min andra schnitzel för i år! Här fanns egentligen bara schnitzel i olika former och någon gräddig gryta så det fick bli schnitzel även om en hel del panering åkte av på slutet.
      Härligt med svamp-och bärskog, men man kan inte vara på två ställen samtidigt.

      Radera
  2. Så härligt ni har det, hängbron var inte att leka med, längtar också efter en tysk schnitzel.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det härligt att vara på rull och hängbron blev en fin utflykt!
      Schnitzel är inte min favorit medan Lars gärna väljer det. Nu fanns inte mycket annat att välja på men den var bra (för att vara schnitzel).

      Radera
  3. Nu har ni minnen som betalar hela er resa. Jag blev svajig i benen av att bara se bilderna på allt det vackra. Själv klarar jag just nu knappast 5 steg uppför på kontorstrappan.
    Allt gott

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack, vi har det så bra! Hoppas alla prover blir bra så du får en pacemaker. Då hoppar du snart uppför trappan igen.
      Allt gott!

      Radera
  4. Så trevligt att ni fick träffa era tyska vänner och vilken bra dag det blev! En sak är dock säker och det är att den bron hade fått klara sig utan min medverkan. Jag hade aldrig fixat att gå över den tyvärr.

    Ha det fortsatt gott!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det blev en riktigt trevlig dag på svengelsktyska. Hängbron var inte speciellt otäck tycker inte ens jag som inte gillar rangliga stegar och liknande hemskheter. Här hade vi ganska stabilt under fötterna men visst svajade det en del…

      Radera
  5. Vilken härlig dag! Skön vandring, nya vyer och gamla vänner är ett bra recept.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det blev en sådan där dag som vi tittar tillbaka på med ett leende på läpparna, alltså en perfekt dag.

      Radera
  6. En sann glädje att hänga med er! Härliga bilder och text från er dag och den fina men tämligen tuffa vandringen.
    Mycket nytt för mig att ta in vad gäller Moseldalen, har bara varit här i "liten skala". En dag som verkligen är ett fint minne att ha med sig vidare.
    Att sedan träffa fina vänner betyder ju också mycket.
    Ha det fortsatt fint.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi uppskattar också dina fina kommentarer när du hänger med oss på turen. Den här dagen blev en sådan där dag vi kommer att tänka tillbaka på med ett leende, glatt umgänge och härliga upplevelser.

      Radera