tisdag 12 september 2023

Avignon


När vi på sen eftermiddag kom till Avignon, checkade vi in på Camping Bagatelle, som är ansluten till ACSI-kortet. Enligt recensioner är sanitetsbyggnader något slitna (men oklanderligt rena) så campingens läge blev helt avgörande.



Naturligtvis blev det en välbehövlig "Komma.fram-öl" i hettan, medan vi studerade karta och broschyrer över staden.


På fem minuter nådde vi bron som ledde in till centrum och vi såg både påvepalatset och Pont de Avignon från Rhônestranden utanför campingen. Det var så långt vi orkade första kvällen.



Det blev ytterligare en tropisk kväll och natt där vi blev ordentligt bitna av knott eller små myggor, trots Termacell, som vi ändå lovordar, och flera av Apotekets myggmedel.

Avignon är nog mest känt för att ha varit påveresidens 1309- 1377, under avignonpåvedömet. Staden har mängder med med medeltida bebyggelse främst påvepalatset och ringmuren med sina 39 torn. 1995 blev Avignons historiska stadskärna ett av UNESCO:s världsarv.

Nästa morgon travade vi iväg och strosade runt i gränderna innan vi drog oss upp mot påvepalatset.


Påvepalatset eller Palais des Papes är en av de största byggnaderna från en europeisk medeltid. Det byggdes på en naturlig klippa vilket gör att det ser ännu mer imponerande ut och dessutom var svårt för fiender att inta.





Då köerna var långa till de guidade visningarna och vi ville hinna se lite mer av staden avstod vi från att gå in och nöjde oss att strosa runt palatset. Som vanligt dras vi av någon anledning till trappor och här i Avignon blev det inget undantag.



Vi besökte också Notre-Dame-des Doms katedralen, som låg bredvid påvepalatset Kyrkan kan verkligen ses på långt håll med sitt imponerande torn, prytt med en gyllene staty av Jungfru Maria.


Den började byggas 1150 och är således den äldsta byggnaden på området. Kyrkan var vacker också interiört med olika skepp med små kapell.




I ett av dem fanns en staty föreställande begravningen av påven Benedikt XII.


Framför kyrkporten finns en statygrupp, Golgata, som restes i mitten av 1800-talet.


Vi strosade sedan genom parker och trädgårdar, där vi fick fina  utsikter åt de flesta håll.




Vi fick också en fin vy över Pont d´Avignon, eller Saint-Bénezet bron, som den egentligen heter. Den byggdes på 1100-talet (enligt legenden av en ung herde, Bénezet, på himmelsk order) och förenade en gång Rhônes stränder. Idag finns endast 4 valv kvar av de 22 som fanns från början.


Vi börjar gå ner mot bron för naturligtvis måste vi kika närmare på bron som barn över hela världen känner från barnvisan ”Sur le pont d´Avignon”. Här köper vi en biljett och går ut på de två våningar som finns. (Ingen dansar dock på bron som i barnvisan).



Stadsmuren är också klart sevärt och i princip intakt drygt 4 km runt staden. På en del ställen kan man gå på muren.




Efter några timmar i hettan är vi tämligen nöjda med vår promenad i världsarvet och går hemåt mot campingen och det blir en lugn kväll under markisen och peppar, peppar, den här kvällen var inte myggen lika aggressiva, kanske att lite vindar gjorde susen. Nu packade vi in våra saker för nästa morgon blir det en ny dag på de franska vägarna; ”Kör in rondellen, ta sedan andra höger...”

 

18 kommentarer:

  1. Ni kämpar på bra i hettan, är det fortfarande över 30 gr.?

    SvaraRadera
  2. Glömde skriva att här duggregnar det och är 16 gr., nu kanske sommaren är slut, vi har haft en jättefin sommarvecka.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Här har vi haft det hett >30 grader tills idag på morgonen när vi åker mot Nice, himlen har en del moln och det är just nu 22 härliga grader. Det ska nog komma en del regn här nere framöver….

      Radera
  3. Nu blir man ju riktigt sugen på att ge sig iväg på upptäcksfärd. Så roligt att följa er resa även om vi besökt en del ställen innan. Avignon har vi inte besökt så den får vi lägga till listan på platser vi vill se.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det så att man blir extra sugen på att ge sig iväg när man läser andras inlägg på bloggar och Instagram. Skoj att ni följer med på resan och skoj att vi varit på en plats som ni inte har besökt på alla era resor.
      Ha det så gott!

      Radera
  4. Husbil Kors och Tvärs12 september 2023 kl. 10:25

    Avignon är en riktigt trevlig stad. Har ni besökt Beax de Provence inte så långt från Avignon? Där finns fantastiska grottor och en mysig ny att beskåda! / Husbil Kors och Tvärs

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du ska veta att vi var sugna på utställningen med holländska mästare i de grottorna men till slut bestämde vi oss för ett par åkdagar för att komma till Toscana där vi ska ta det lugnt och bara förflytta oss korta sträckor. Kanske blir det Frankrike och mer Provence, t ex Gorges de Verdon och blommande lavendel på nästa resa. Nu är siktet inställt på Pisa.

      Radera
  5. Husbil Kors och Tvärs12 september 2023 kl. 10:28

    Här är länken till de fantastiska grottorna https://www.carrieres-lumieres.com/fr

    SvaraRadera
  6. Avignon verkar vara en väldigt fin stad som erbjuder mycket att se. Bron och sången var det första jag kom att tänka på. En stad som vi missade när vi bilade i Frankrike.

    Önskar en fortsatt god tur!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag gick också och nynnade på: På en bro i Avignon, dansar vi…
      Staden var väl värd ett besök om man tycker om gamla städer, men som vanligt hinner man inte allt. Vi har ratat många sevärdheter!

      Radera
  7. Oj vilka sommarbilder ni bjuder på. Nu är ni ganska nära det som jag tror skulle passa er, en rundvandring på en timma i de giganska grottorna som upptäckes i slutet av 1900 talet https://mattstorebring.se/?s=Grotte

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, här är det verkligen sommar! Vi har googlat och sett mängder med fina sevärdheter som vi nog tyvärr får hoppa över den här gången om vi ska komma till Toscana och hinna se det vi vill där. Annars gillar vi grottor, förutsatt att det inte är sådana där trånga saker som ungdomarna kryper runt i.
      Ha det så gott!

      Radera
  8. Det blev lite nostalgi bilder som ni visade. Vi har också bott på den campingen och trampat runt i staden men någon dans på "Sur le pont dAvignon" blev det inte för oss heller. Hänger med er till nästa ställe, just nu är det grå dimmiga dagar här hemma. Kramkram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst låg campingen perfekt till för en promenad fram till centrum. Det var nästan för hett den dagen så vi började efter frukost och gav oss hemåt för en sen lunch, men vi lovar att inte klaga på värme efter årets sommar!
      Tänk att ni inte heller dansade på bron. Nu är det Toscana som gäller oavsett hur många sevärdheter Provence har att erbjuda.
      Kramkram🤗🤗

      Radera
  9. Oj, jag har ju varit bortrest och haft helt blogg och datorfritt. Och jag har nog missat flera fina inlägg från er. Men från och med nu ska jag hänga med på er resa. Värme har det varit i Europa men jag anar att ni haft det varmare än jag på min resa. Men sol och blå himmel varje dag tackar jag inte nej till när det är semester.
    Visst är det märkligt det där med trappor, jag dras ofta till dom också. Vackra vyer från välbekanta Avignon. Och oklanderligt rena toaletter är ju inte heller fel. Då gör det inget att dom är lite slitna.
    Ha nu en fortsatt trevlig resa!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du är så välkommen att följa med på vår resa. Det har blivit fler stopp än vad vi tänkte oss innan vi styr mot huvudmålet Italien och Toscana, men nu börjar vi upptäckaToscana även om bloggen släpar efter någon dag. Vi hade verkligen spöregn de två första dagarna i Tyskland med sedan vände det och värmen, som vi inte ska klaga över, har varit rejäl…Vi förstår att du också haft en fin resa, blir skoj att läsa mer om den framöver.
      Ha det så gott och krya på dig!

      Radera
  10. Jag läser, tittar, njuter och minns. Har varit här i stan och omgivningarna en del. Men åren har gått- Finns en fransk barnvisa som heter "Sur le pont dÁvingnon - https://www.songsforteaching.com/french/surlepont.htm
    Skönt att det denna kväll var färre mygg. Och campingen såg fin ut och inte alls så trångt som jag sett det kan vara på många platser.
    Önskar er en fortsatt fin tur i Frankrike. Ett land jag verkligen är förtjust i och besökt en hel del-

    SvaraRadera
    Svar
    1. Avignon tyckte vi om med sitt palats, statsmur och bro. Visst gick jag och nynnade: ”På en bro i Avignon, dansar vi…”. Den visan verkar vara känd över hela världen.

      Radera