onsdag 27 september 2023

Till San Marino på slingrande vägar.


När vi lämnade Assisi såg vi att vi inte hade långt till San Marino och det är alltid roligt att föra upp ett nytt land på listan över besökta länder. Hade vi varit lite mer pålästa vad gäller Italiens geografi hade vi kanske valt väg med lite mer omsorg, men nu sattes GPS:en in på en ställplats i San Marino och hade vi vetat vad som väntat oss hade vi vänt i ett tidigt skede. Hade vi tyckt att vägarna var smala, slingrande och kuperade i Toscana var det en stilla västanfläkt mot vad vi fick vara med om över det ena berget efter det andra.Rätt som det var hördes en kraftig smäll i bilens bodel och när jag vänder mig om har skåpsluckan över kyl/frys öppnat sig och i skåpet hade det stått en flaska rött vin och en flaska Aperol. Ja just det, hade stått...De som spillt ut lite Aperol vet att det i princip är orange sockerlag och blandat med en flaska rött vin var det fullkomligt kaos över både väggar, golv och våra nyinköpta formsydda mattor (att båda flaskorna dessutom låg där i oräkneliga bitar och flisor gjorde ju inte saken bättre).

Eftersom vägen var smal och inga parkeringar fanns återstod bara att hålla av så gott det gick, sätta på varningsblinkers och sedan försöka reda ut det värsta eländet. Mattorna åkte ut som de var i garaget, glasflisor plockades försiktigt ihop och den värsta sörjan torkades upp med ett badlakan innan det blev en snabbtork av golvet och vi kunde fortsätta.

I San Marino fanns säkert flera platser att stå på med husbil, men vi stannade på en gratis ställplats i fem etage, där det på något skulle finnas tömning och ev färskvatten, men vi undersökte inte detta då vi kom från en camping och inte behövde någon service.

Vad är då San Marino för land? Det är världens femte minsta land (endast Vatikanstaten, Monaco, Nauru och Tuvalu är mindre). San Marino är den enda kvarvarande av de stadsstater som fanns i Italien under medeltiden. Styrelseskicket är också speciellt, eftersom statschefsämbetet utövas av två personer samtidigt. Dessa två regerande kaptener (Capitani Reggenti) väljs av regeringen för en sexmånadersperiod i taget. Det är en neutral stat och har ingen värnplikt.


Landet har ca 34 000 invånare och är inte medlem i EU men har ett avtal med unionen om att de får använda euro som valuta. Landets flagga är vit och blå, där det vita står för snön som täcker bergen och det blå står för himlen. Där finns också statsvapnet med de tre tornen i huvudstadens mur.


Huvudstaden som också heter San Marino ligger högt upp på en kulle, dit vi tar linbanan senare på eftermiddagen. Stationen ligger blott 300 meter från ställplatsen och det är avgång varje kvart.Väl uppe hamnar vi återigen i en kuperad stad, tänk att benen börjar tycka de här gatorna är helt ok.

Här uppe har vi naturligtvis en otrolig utsikt över omgivningarna och vi ser ut till kusten utanför Rimini.
Många serveringar har planerat sina serveringar med bord på första parkett. Ett sådant lyckas vi knipa och kopplar av efter den här otroliga bilresan med ett glas öl, resp. en Aperol Spritz.
Sedan strosar vi runt till de mest berömda sevärdheterna. Det finns tre torn kvar i den gamla stadsmuren...

… Basilica del Santo Marino fick ett besök...… och naturligtvis stannar vi vid Piazza della Libertà, där frihetsstatyn står framför stadshuset.Vi strosade runt på de flesta gatorna innan vi återvände ner med linbanan, för en skön natts sömn. Trots problemen på vägen hit blev det ett fint besök i det lilla landet, helt omgivet av Italien. Näst dag var det dags att leta upp en camping med tvättmöjligheter för våra mattor för hur det luktar i värmen när vi öppnar garaget kan ni knappt tänka er....

 

18 kommentarer:

 1. Men kära nån! Vilket elände! Och jag kan tänka mig att det inte är en angenäm lukt. Jag hoppas det ordnade sig med mattorna och att ni hittade bra tvättmöjligheter. Och framför allt, att ni lyckades få bort alla glas.

  Trots allt så verkar ni fått ett väldigt fint besök i San Marino. Vilken fantastisk utsikt! Och ni var värda belöningen av ett perfekt bord och något gott i glasen. Tack för alla vackra bilder från en plats jag bara kände till till namnet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Allt har ordnat upp sig, mattorna är rena och torra, golvet och väggar rena och nu tror vi till slut att alla glasflisor är hittade även om vi fann dem på mindre roliga sätt ett par dagar.
   Det är skoj att ha besökt San Marino, detta pyttelilla land och det blev ett lagom besök en eftermiddag innan vi fortsatte norrut.

   Radera
 2. Men oj, vilken otur med flaskorna och så mycket extra arbete ni åkte på där. Hoppas att det ordnade till sig för vinfläckar är tyvärr inte det enklaste att få bort. Hoppas ni fick bort allt glas dessutom.

  I San Marino gjorde vi ett snabbt stopp när vi bilade i Europa första gången. Dock hann vi inte se så mycket men vissa bilder känns bekanta.

  Önskar er fortsatt god tur nu!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Allt har ordnat sig och bilen fick en välbehövlig storstädning, inga spår efter vin….
   Vi besökte också staden en eftermiddag men vi tyckte att det räckte för att se det viktigaste innan vi fortsatte norrut.

   Radera
 3. Tråkigt att läsa om incidenten på vägen, det medför ju dessutom en del extra jobb, hoppas att ni fått bort glas och fläckar?! Vilket fint väder ni fick i San Marino! Vi stod också på den ställplatsen i etage i våras, men när vi åkte upp på eftermiddagen var dimman tät så vi såg inte mycket. Nästa dags morgon lyste solen och vi åkte upp igen och fick en härlig utsikt över nejden. Fortsätt trevlig resa.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi har varit ganska förskonade från incidenter och det här var inte så farligt nu när inget blev skadat och allt är rent igen, men just när det hände kunde vi hålla oss för skratt där uppe i bergen. Det gör så mycket om man har fint väder vid ett sådant besök så det var väl ett bra beslut att göra ett nytt försök nästa dag.

   Radera
 4. Nej vilken otur med flaskor glas och kletig vätska i bilen. Då kan man verkligen hålla sig för skratt. Bra att du BM fick en Aperol i alla fall. Det var då ett par smala vägar ni hamnade på, minns inte att vi kört på sådana för att komma dit. Fast vi kom nog från kusten om jag minns rätt. Visst är det en otrolig utsikt ut över Italien ända bort till havet. Nu får ni fortsätta era strapatser med en bil som är skinande ren inuti. Kramkram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är nog troligt att ni kom ifrån kusten. Vi åkte åt det hållet nästa dag och då var det ju inga problem, men tänker man sig inte för så får man försöka lösa problemen som uppstår. Nu har vi en ren bil, skurat slibb på både väggar, skåpluckor och golv, men inga skador hittat, mer än att Lars fick göra en insats med skåplåset.
   San Marino var fint men finast var nog utsikten ända bort till blått hav....

   Radera
 5. Det borde vara 22 år sedan vi var där med husbilen. Jag minns bara den vidunderliga utsikten, backarna och de överfyllda butikerna. Speciellt minns jag en glas & konstverksbutik. Han plockade ned ett glas och visade oss talade om att det kom från "Malerås." (Målerås i Glasriket Sverige)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var ju faktiskt riktigt roligt att han visade upp det fantastiska glaset från Malerås! Utsikten var verkligen enorm när vi såg långt ut över det blå havet!

   Radera
 6. Det är bara att konstatera, det är tufft att vara vagabonder!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här prövningen hade vi kunnat vara utan men nu är allt rent och förhoppningsvis inga fler incidenter.

   Radera
 7. Jag var i San Marion första gången 1969 med min mamma o pappa. Då var guldet billigt där och jag fick ett guldarmband som skulle fyllas med berlocker. Vilken lycka det var. Hösten 1982 var jag där andra gången. Då höggravid och eftersom jag avskyr linbanor gick vi upp i värmen…. Men jag har dålig koll på San Marino, kommer inte ihåg så mycket. Hade varit roligt med ett besök dit igen. Men det får bli en annan resa😅

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tänk guldarmband till berlocker fick jag i konfirmationspresent 1968, måste väl varit alla flickors dröm de åren. Jag tror mitt var inköpt på Gran Canaria. Det var ingen dålig promenad att höggravid gå upp till San Marino. Då kan jag bara säga att du inte hade velat vara med oss idag. Vi har hunnit upp till Österrike och då kan vi prata om linbanor….

   Radera
 8. Ojoj vad jobbigt med flaskorna! Hoppas ni hittat en bra plats där ni kan tvätta och städa upp ordentligt. På min 30års fest så välde vi ut en hink (jo du läste rätt..) med färdigblandad san fransisco drink. När jag flyttade några år senare så hittade jag droppar och fläckar av den orange/röda vätskan fortfarande... San Marino står redan på min lista och det ser verkligen ut som en plats jag skulle trivas bra på. Tack för titten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sliskiga drinkar är ingen hit att spilla ut men nu är husbilen fräsch med rena mattor i nyskick.
   San Marino var ett mysigt stopp på vägen.

   Radera
 9. Men rackarns att kylen gick upp! Hoppas det går att få mattorna rena och att ni inte gjort er illa på alla glasbitar! San Marino var ett häftigt ställe. Vi körde långt upp och tog hissen den sista biten, för avfarten till linbanan missade vi 🥴 / Husbil Kors och Tvärs

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var ett vanligt skåp över kyl/frys som gick upp, antagligen tryckte innehållet på det svaga låset. Nu är mattorna rena och vi hoppas allt glas är borta så bilen fick en välbehövlig städning.
   SAN Marino tyckte vi var lite läckert!

   Radera