lördag 30 september 2023

En dag i vinets tecken.


När vi lämnade Chioggia kände vi att det var dags att besöka ett av Italiens många vindistrikt. 


Vi valde att åka mot Verona och dalarna nordväst om staden, vilka inrymmer det kända distriktet Valpolicella. Det som främst lockade var regionens största kändis, Amarone. Först tänkte vi besöka någon vinhandlare för lite inköp innan vi sökte oss till kvällens övernattningsställe, en vingård söder om Negrar.


I Negrar verkade det mesta handla om vin och det var bara att välja bland alla skyltar som pekade mot vingårdar och vinhandlare. Vi åkte till en handlare för att få ett litet större utbud och fick en riktig föreläsning av en trevlig kille om skillnader mellan de olika vinerna angående jäsning, lagring, alkoholstyrka osv.Efter en god stunds funderande körde vi ut med några kartonger blandade godsaker och Lars ser riktigt nöjd ut.


Sedan var det dags att leta upp den lilla familjedrivna vingård som vi hittat på appen AgriCamper. Det fanns flera i just det här området men vi fastnade för Corte Odorico som bara varit med i appen ett par år och hade fått idel lovord bland recensionerna.

Vi var välkomna dit och gärna före 16:30 om vi ville vara med på en rundvandring i odlingarna med en efterföljande vinprovning. Förutom vi bodde här ett par från Nederländerna i sin husbil och två kvinnor varav den ena hade med sig en solstråle på 4 månader på sin resa från Australien. De bodde på gårdens lilla Bed & Breakfast, som om vi förstått det rätt bestod av två lägenheter med namnen Monte Baldo och Verona efter utsikterna från resp lägenhets fönster.


Odlingarna här startade 1968 då farfar Odorica fick en bit land i hjärtat av Valpolicella som lön för arbete. Han överförde vinintresset till sin son, Daniele, som också byggt det vackra stenhuset, som idag även inrymmer vinkällare, rum för vinprovning, torkrum för druvorna till Amarone mm.
Allt detta berättade Malvina, dottern i huset, som numera har hand om gäster, guidningar och provningar. (Ytterligare två syskon finns som också är involverade i vingården).


Vi börjar med en rundvandring bland vinrankorna där papa Daniele och ett par andra släktingar noggrant väljer ut de bästa druvklasarna till årets Amarone. De ska vara helt oskadade, inte för täta osv.

Till skillnad från vinodlingarna i t ex Moseldalen, stammas vinrankorna upp och klasarna växer i princip i ögonhöjd, vilket gör att all skörd måste ske manuellt. Klasarna till Amaronevinet läggs i luftiga plastbackar för att torkas innan jäsning (vi tror att hon nämnde 3500 backar).När vi nu sett vilket arbete det ligger bakom ska vi aldrig mer tycka att en flaska Amarone är dyr utan bara njuta lite extra av det röda guldet från Valpolicella.

Senare skördas alla återstående klasar och jäses till Valpolicella, ett lättare vin, som inte lagras på träfat.

Ripasson får man när det vanliga Valpolicellavinet får en andra jäsning ihop med pressresterna från Amaronevinet. Vips får vi ett vin med en större karaktär, nästan som en ”lillasyster” till Amarone.

Sedan bjöds vi in i provningsrummet. Där fick vi smaka deras tre viner tillsammans med bröd, olika lokala ostar och salami.Det var verkligen ett gediget hantverk vi fick smaka på och naturligtvis handlade vi av de olika sorterna.

Som slutvin fick vi smaka ett lite sötare vin som fått namnet Passioni del Dani, eftersom det är pappans skötebarn och medan brodern står som vinmakare för de andra. Det var ett vin man får fram när man jäser torkade druvor som till Amarone, men avslutar jäsningen lite tidigare så en viss sötma finns kvar. Malvina tyckte det var ett givet sällskap till en bra bok!


Vi blev så otroligt väl omhändertagna och Malvina lyckades verkligen med både språk och kropp förmedla den passion med vilken familjen driver sin vingård.

På kvällen tar vi ytterligare en tur ut till vinrankorna med våra kameror. Det var så stilla och magiskt vackert så vi ville knappt gå in igen.

På morgonen slog vi upp dörren och möttes av den här utsikten, vilket inte var helt fel till frukost.


Snart var det dags för oss att lämna det här lilla paradiset men vi får drömma oss tillbaka hit i vinter när vi öppnar en av flaskorna med Amarone della Valpolicella DOCG Classico från 2015.

 

23 kommentarer:

 1. Vad härligt att ha köpt med er en massa goda viner från det distriktet. Har planerat att resa dit så många gånger men.. ja det har inte blivit av. Så extra roligt att få hänga med er, känner nästan smaken genom bilderna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det blev ett så fint besök på den lilla vingården att jag nästan skulle vilja stanna där ett par dagar, gå in till den lilla byn och bara vara. De drev sin odling med sådant hjärta och sån passion att det nästan smittade och att vinerna var otroligt goda behöver jag inte säga.

   Radera
 2. Tack för utförlig berättelse vi vill göra samma resa.Vad betalar man när man står på Vingården.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!
   Appen Agricamper kostar drygt 400 svenska kronor och varar i 365 dagar. Sedan bokar man med ett knapptryck på appen när man vill komma och får svar tillbaka. De flesta har 1-5 platser. Det kostar ingenting att bo hos de deltagande gårdarna men naturligtvis förväntas det att man handlar av deras produkter. Här kostade vinprovningen med guidning och tilltugg 20€/person. Ett jättetrevligt sätt att övernatta.

   Radera
 3. Vilket bra stopp i vinets tecken! Kan tänka mig att det var en del godsaker som fick följa med hem.

  Önskar en god lördagskväll nu!

  SvaraRadera
 4. Svar
  1. Det var tur att du förklarade vem Ell-Pell var. Det blev ett jättetrevligt besök vår sista natt i Italien för den här gången. Naturligtvis fick en del godsaker följa med hem så nu hoppas vi det smakar lika bra på hemmaplan.

   Radera
 5. Fy fasen vilket fint ställe ni hamnade på! Vi vill också hitta sådana ställen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det blev ett riktigt mysigt besök och vi är glada att vi valde just den här vingården. Lägger man ner en del tid på att läsa och jämföra recensioner så blir det förhoppningsvis bra, men garantier har man aldrig.
   Ha det gott!

   Radera
 6. Så njutbart! Vilket otroligt fint ställe ni besökte. (Vad gäller Mont Baldo och MOnte Bondone så har jag varit här i trakterna och åkt skidor.) Och vilken lycka att besöka denna vingård. Hade så gärna varit här.
  Och dessa viner! Har några flaskor Amarone 2015 här hemma och de dricks då och då.
  Vi har gjort liknande resor men då med bil och bott på b&b och det har också fungerat väldigt bra. När jag nu läser om era upplevelser skulle jag gärna göra en liknande tur.
  Och att resa här går ju inte, i mitt tycke, att jämföra med annat. Trakten här är ju så fantastisk och på alla sätt. Tycker verkligen ni förmedlar det.
  Stort tack!
  Fantastiska bilder och givande text.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det ett alldeles underbart område och valet av vingård gör vår övernattning blev verkligen så bra det kunde bli. Jag satt en god stund och läste recensioner och försökte jämföra de olika ställena. Vi hade tyvärr inte tid att fortsätta till fler vingårdar den här gången, men nog finns det fler ställen vi vill besöka. Förstod vi henne rätt hade 2014 varit ett riktigt dåligt vinår medan 2015 blev ett av de bästa så nu går vi festa på de här flaskorna vid lämpliga tillfällen.
   Tack för fina ord om text och bild och ha det fortsatt gott!

   Radera
 7. Vilken kul upplevelse att få följa med och höra deras berättelse. Ett kul minne att ha med sig

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det var ett riktigt litet familjeföretag där de verkligen brann för det de höll på med. En upplevelse vi inte kommer att glömma.

   Radera
 8. Åter en fantastisk upplevelse . Ni har verkligen hittat dom platsetna som sticker ut . Vinet kommer att förgylla er vinter och locka fram fina minnen från resan i Italien
  Kram / hjulhuset

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det här blev ett riktigt bra val bland vingårdarna i området. Vi blev så väl omhändertagna och Malvina var så härlig, en riktig italienska som pratade med hela kroppen, men riktigt bra engelska. Vinerna var bara så goda

   Radera
 9. Så trevligt att hitta en bra producent av vin. Och ett amarone är liksom lite extra. Trevlig rundvandring och trevligt bemötande är viktigt. Ett härligt ställe hittade ni. Igen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu när vi sett hur de valde ut de allra finaste klasarna till Amaronevinet och plockade dem för hand ska jag inte klaga på priset även om det är ett vin som sparas till speciella tillfällen.
   Det blev verkligen ett bra val av vingård för vår övernattning.

   Radera
 10. Vilket härligt vingårdsbesök! Och viner fick ni med er hem att njuta av när höststormarna viner utanför husknuten. Mycket intressant inlägg och så trevligt ni verkar haft det tillsammans med de andra som var där. Amaronevinerna är väldigt goda men ”lillasystern” Ripasso är inte heller fel.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var verkligen en sån där gemytlig stämning som man blir alldeles varm av, trevliga människor som vi troligen aldrig mer kommer att träffa. Vi får drömma oss tillbaka när vi korkar upp en flaska i vinter och visst håller vi med om att en ripasso inte heller är fel!

   Radera
 11. Österrike är ett fantastiskt land. När vi åkte där tänkte jag ofta att om jag var tvungen att flytta till ett annat land då skulle det få bli Österike. Apfelstrudel är gott men att dricka öl till är nog inte vårt första val . ..
  Hälsar Hjulhuset

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är Öster fantastiskt vackert land. Vi bara gick omkring och njöt av alla fina vyer. Nej, inte är öl och apfelstrudel någon given kombo men första gången vi var i alperna och vandrade var vi sugna på en kall öl och Lars fick se att de hade apfelstrudel med vaniljsås som han bara älskar så efter den gången har det blivit en kul grej!

   Radera
  2. Så mysigt med vingårdsbesök. Vi köpte också Agricamper och har varit på en riktigt mysig vingård. En lite mindre mysig och ska åtminstone besöka en till innan vi lämnar Italien. Men den ni besökte ser verkligen fantastisk ut. Härlig upplevelse.

   Radera
  3. Den här vingården kan vi rekommendera, riktigt mysig. Vi var också på ett ställe utanför Pienza som var mindre mysigt men maten var god och vi hade en garanterad övernattningsplatser, så det fick duga.

   Radera