torsdag 21 september 2023

Pienza, nästa lilla pärla längs vägen.


Då vi skulle till Pienza nästa dag och hade blivit varse det stora antalet husbilar på en del platser hade vi bokat en övernattning hos en lokal familjerestaurang och trädgård som fanns med i appen Agricamper.


I Agricamper finns mängder med vinbönder, små bryggerier, gårdsbutiker och annat somm välkomnar 1-5 husbilar på sina domäner. Appen som kostar 35 € för 365 dagar erbjuder 24 h kostnadsfri övernattning hos de deltagande gårdarna. Man skickar en bokningsförfrågan via appen och får ett nästan omgående svar. Vi hade bokat en plats hos Bio Agriturismo Ristorante Da Thaby. I recensionerna kunde vi läsa att omgivningarna var lite stökiga och skräpiga (vilket stämde) men att ägarna var mycket trevliga och restaurangen riktigt bra (vilket också stämde).


Stället låg knappt 2 km från Pienza och cyklarna tog vi definitivt inte på den livligt trafikerade vägen utan vägren, så det fick bli apostlahästarna. Nu har vi vant oss vid uppförsbackar i mer än 30 graders värme.


Pienza syns på långt håll då den liksom flera andra av de här städerna ligger högt på en kulle. Staden har en härlig historia och var från början en obetydlig by som hette Corsignano. I början av 1400-talet föddes här en gosse som drygt 50 år senare skulle bli påven Pius II. Han fick idén att bygga om sin hemby till en riktig renässansstad. Corsignano fick då också namnet Pienza, Pius stad.

1996 togs Pienza upp på UNESCO:s världsarvslista.

Idag är nog Pienza främst känd för sin berömda ost, pecorino. Ordet pecorino kommer från det italienska ordet pecora, som betyder får. När vi gått igenom stadsporten känner vi ganska omgående dofterna från alla de ostbutiker som kantar gatorna. Om det doftar gott, eller fotsvett, det är upp till var och en att avgöra, men smakar gudomligt gör den hur som helst.Pienza är en mysig liten stad och bara gatunamn som Via dell´Amore säger en hel del. 
Fina vyer från utsiktsterrasser som löper runt staden finns det naturligtvis också.

 

Idag samlades dock flest människor uppe vid katedralen och torget, där det förbereddes för bröllop. Vi hann dock in i kyrkan och titta lite innan gästerna började anlända. 

 Sedan slog vi oss ner under en parasoll, på det mysiga torget, med ett glas vitt och lite salta tilltugg för att vänta på dagens huvudpersoner.De söta små brudnäbbarna anlände först och minsta ”näbbet” hann vända upp och ner på sin korg med rosenblad innan bruden anlände tillsammans med sin far.När vi sedan kom tillbaka till husbilen hade ytterligare två husbilar kommit, så vi gick tillsammans med våra tyska grannar ner till restaurangen för att äta middag. De hade en omväxlande meny och vi började med bruschetta , som vi bara tycker är så jättegott.


Jag hade tänkt mig en pasta. I menyn fanns det något som hette Pici och i efterhand fick jag reda på att det är en lokal, lite tjockare spagetti gjord på endast vetemjöl och vatten, om jag förstod det hela rätt. Det hade varit skoj att testa men min pasta med sparris och porchetta var underbart god. Lars valde något tunnskuret kött (rostbiff?) med en god svampröra och strips. Till detta blev det en karaff med husets vin. Allt smakade så bra och dottern (?) som lagade maten fick stora ovationer.


Vilken trevlig kväll det blev i den ljumma kvällen. Enda smolket i bägaren är de envetna myggen men vi hämtade Thermacell och myggspiraler som placerades under borden och så kunde vi fortsätta njuta.

Nästa morgon startar vi en ny kort dagsetapp kantad av fina vyer men nu säger vi fortsättning följer.

 

14 kommentarer:

 1. Som att vandra i minnenas allé för mig. För visst minns jag Pienza ... och visst minns jag alla ostbutikerna och ... dofterna. Minns att vi köpte med oss ost "hem" till huset vi hyrde.
  Så trevligt med brudföljet och brudnäbbarna är ju så näpna. Och middagen lät delikat trots myggorna. Tur det finns hjälpmedel som kan hålla dom på avstånd.
  Ser som vanligt fram mot den fortsatta resan ...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi fick också med oss en ostbit hem till husbilen. Den förvaras ordentligt insvept i folie och plastpåse men katten vet om det inte doftar/luktar ändå. Den blir å andra sidan inte gammal.
   Det blev ett fint dygn runt Pienza.

   Radera
 2. Vilket härligt stopp det blev här. Kan tänka mig doftminnena som lagrats för er. Byn ser väldigt mysig ut och extra kul med bröllopet så klart. Myggorna kan verkligen förstöra så mycket.. bra ni fick till en bra lösning för fortsatt njutning.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det blev ett trevligt och mysigt dygn i Pienza. Ostdoften/lukten fick vi med oss i husbilen då en bit fick följa med hem från en av butikerna.
   Thermacell har räddat många kvällar för oss, en manick vi faktiskt tycker hjälper mot myggplågan.

   Radera
 3. Vad trevligt med ett stopp här i Pienza. Och bra att hitta en lugnare ställplats här i trädgården. Bra mat och trevligt vädpar är ju viktigt. Minns att vi bodde på en B&B i Pienza men hade lite trassel med att hitta parkering. Men det löste sig. Gatorna är ju smala.
  Just maten här är ju en upplevelse i sig. Inte minst chark, vin och ostar. Givetvis miljön i sig. Ler lite ihenkännande när jag ser era vackra bilder.
  Härlig middag här på kvällen och förutom myggen blev det ju en minnesvärd kväll. Bra att ni kom på en god lösning för att kunna sitta kvar och njuta av den läckra maten och allt annat.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den italienska maten är verkligen god och även om vi lagar de flesta måltiderna själva finns det otroligt mycket fräscha varor i affärerna. Här fick vi verkligen vällagad mat och en riktigt njutbar måltid på den enkla restaurangen.
   Förstår att det inte var helt enkelt att hitta parkering i Pienza och gatorna är verkligen inte breda.

   Radera
 4. En ovanligt stor portion av Gott & Blandat!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det går nog att likna hela Toscana vid en stor påse Gott & Blandat. Det finns något för alla smaker och man vet aldrig vad man får för upplevelser.

   Radera
 5. Vilket trevligt stopp i Pienza och så praktiskt att kunna hitta en lugnare ställplats i trädgården. Det ser verkligen idylliskt och fint ut på alla vis. God mat, god dryck och trevligt sällskap är kanon! Det är verkligen roligt att få hänga med på er resa via bloggen och jag känner verkligen inspirationen inför nästa sommar :D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skoj om vi kan inspirera till kommande resmål. Det har varit fantastiskt vackert. Det enda vi kan klaga på är den italienska vägstandarden då man kommer ut på landsbygden.

   Radera
 6. Vad härligt att få återse mysiga lilla Pienza. Jag kan verkligen känna dofterna av pecorino och minns även en trevlig äldre man (i vår ålder) som förevisade de olika lagrade ostarna och gav oss smakprov och naturligtvis köpte vi med oss ost hem. Vi njuter av era vackra bilder.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skoj att ni kände igen er i härliga Pienza. Vi har en bit väl inslagen pecorino i kylen och visst är det en säregen doft som känns när vi öppnar den. Så mysigt att gå i ostbutikerna och botanisera bland godsakerna.

   Radera
 7. Men vad ni har det trevligt. Att dessutom få vara med om ett bröllop är rätt trevligt också :) Vi såg ett när vi var vid Plitvicesjöarna. Ha en fortsatt bra resa och njuta av att äta gott.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi har det så bra och vi njuter fortfarande av den ostbit vi köpte i Pienza, så god! Att få se ett brudpar är alltid skoj!

   Radera