tisdag 6 september 2022

Vandring och golf vid Björkliden.

 


När vi passerade Riksgränsen möttes vi av ett härligt väder och nu har det lovats sol, men kyliga nätter flera dagar framåt. Vi åker upp till hotell Fjället vid Björkliden och ställer oss på gästparkeringen (endast tillåtet dagtid). Här möts vi av svenska fjällvärldens mest kända siluett, nämligen Lapporten.


Nu packar vi raskt en fikaryggsäck och ger oss sedan ut på en liten vandring upp mot Kratersjön. dit ska det var drygt 3 km och snart får vi underbara vyer åt alla håll.






Trots den torra sommaren kan vi konstatera att det blir lite omvägar för att slippa de allra blötaste passagerna. Framme vid Kratersjön smakar kaffe och macka så där bra som det bara gör ute i naturen.



Sedan fortsätter vi över den minimala (en knapp bräda breda) spången, som syns mitt i nästa foto, och travar vidare mot Rallarkyrkogården. 


Här vilar många av de som avled under byggandet av Malmbanan, vilket startade 1898 och pågick till 1902. 


Sammanlagt vilar här 170 människor och 70 av dem är barn. 1898- 1902
begravdes ca 50 personer och de övriga gravarna har kommit till senare. Flertalet dog unga, antingen vid arbetsolyckor, i en tyfusepidemi 1901 eller i vanliga infektionssjukdomar.



I en av gravarna, alltid prydd med färska blommor, vilar Anna, Norge, 1901, mer känd som Svarta Björn. Hon arbetade som kocka i ett av rallarlägren och enligt sägnen dog hon i ett svartsjukedrama, några och tjugo år gammal.


 Vi går omkring på den vackra platsen och tänker på det hårda livet rallarna levde här för drygt hundra år sedan.

Någon dag senare går vi upp till Tornehamns lilla kyrka som ligger en bit från kyrkogården. Den används än idag och dessutom finns det en "utomhuskyrka" på en höjd, så enkelt och vackert. 




När vi kommer tillbaka till husbilen efter nästan en mils vandring åker vi ner till rastplatsen vid Torneträsk, vilken utnyttjas av många husbilsåkare som övernattningsplats (P 24 h). Här får vi en riktigt fin kväll men så kallt det blir när solen går ner och termometern sjunker mot 0-strecket. 



Nästa morgon vaknar vi till ännu en strålande dag och idag står en golfrunda på Sveriges nordligaste golfbana på programmet. Björkliden Artic Golf är en niohålsbana och den ligger 25 mil norr om polcirkeln. Detta gör att banan brukar öppna i mitten av juli och den stänger i mitten av september, men å andra sidan får man spela dygnet runt medan den är öppen.


Här är det bärbag som gäller och när vi kommit ut på banan förstår vi precis varför man inte får köra med vagn eller golfbil. Skicket var som det var men det blev en upplevelse som var lika delar golf och fjällvandring med otroliga vyer och bara att läsa om resp. hål i banguiden var en upplevelse. Här kommer ett exempel (Hål 2: par 3). 


"När du hämtat dig från den strålande naturupplevelsen - hela Torneträsk sträcker ut sig till höger - så har du ett korthål framför fötterna men med en tuff nivåskillnad. Dammen till höger och diken till vänster gör hålet svårare än man tror. Med lite tur finns det snö kvar på vänstersidan av fjället och det bjuder på annorlunda golfupplevelser för bollar som letar sig dit." 

Strategiskt finns det soffor utställda så man kan bara slå sig ner och njuta av allt det vackra. Här är det tvärtemot banorna söderut ingen brådska och trängsel. Vi räknade inga slag och poäng för många gånger fick vi rädda bollen från kråkbär - och lingonris men en härlig upplevelse fick vi. Här kommer några smakprov från banan.






På eftermiddagen tog vi ett par korta promenader vid Torneträsk. På ett ställe stod mängder med arkar uppställda. Vi träffade en kvinna som berättade om dessa hus på medar som dras ut på isen vintertid. De har hål i golvet så man kan fiska inomhus under vintern. De första arkarna byggdes på 1930-talet och det finns flera arkområden runt Torneträsk. På senare år har det ökat i popularitet då även de yngre börjar intressera sig för vinterfiske.


Det är så vackert vid sjön så det blir ytterligare en natt här på rastplatsen.



 

11 kommentarer:

  1. Magnifika bilder! Och när vädret är med er blir det ju skarpa färger dessutom. Minnesstenens text gillar jag, den liksom griper tag i mig. Tack för att jag fick veta lite om Malmbanan.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst har Malmbanan en gripande historia och tänk att med i princip handkraft kunna bygga järnvägen på fyra år och i detta klimat, vilka umbäranden. När det är vackert väder här uppe blir det otroligt fina färger.

      Radera
  2. Är så glad att ni har fina dagar och kan njuta av den fina sensommar/hösten där uppe. Kalla nätter har ni fått nu och det är väl det vi har att vänta. Vilken golfbana, spännande och förstår att man inte behöver räkna utan bara njuta. Det var en smal bräda, gällde att hålla tungan rätt i mun när ni balanserade över, som värsta lindansare. Tänk att Rallarkyrkogården hittade jag aldrig fram till trots att jag snurrade runt bland småbjörkarna. Däremot kyrkan besökte vi, som är vacker och tänk vilken fin utomhusplats att ha bröllop dop predikan på.
    Ha en fortsatt fin resa

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kyrkogården ligger alldeles uppe vid järnvägen men vi håller med om att de skulle behöva sätta upp lite nya skyltar, syy ta år de inte avbrutna är de alldeles urblekta. Det går ni ta nästa gång!

      Radera
  3. Året som jag fyllde 50, hyrde vi en lägenhet i Sälen. Under en hel vecka vandrade vi upp till ett par mil om dagen, lagade mot på ett Triangakök och drack vatten ur en fjällbäck. Detta var en helt fantastisk semester. Jag tror att ni upplever samma sak. Det enda vi var rädda för, var att stöta på en björn.
    Allt gott på fjället

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi har det så fint här uppe och det är verkligen underbart för både kropp och själ att vara ute i den här underbara naturen. Passar för alla även i vår ålder. Det är bara att ta lite kortare leder och lättare packning. Vårt 40 gamla Trangiakök har plötsligt blivit modernt och uppgraderat med gasbrännare…

      Radera
  4. Det ser verkligen så roingivande ut att vara där uppe i vårt avlånga land. Nu är inte mina ägare några golfare, men vilken härlig bana det ändå såg ut att vara. Att stanna en natt till var säkert ett väldigt bra val av er.
    Tänk vad fint det är i Sverige!
    Allt gött

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst har vi ett otroligt vackert land med alla sorters natur. Banan var verkligen ett mellanting mellan golf och fjällvandring, så vackert! Vi njuter även om det smidigare och är dimmigt idag. Jag har hört något om att det inte finns något dåligt väder bara dåliga kläder, men nog är det mer njutbart när himlen är blå…

      Radera
  5. Rallarnas hård liv kan vi aldrig föreställa oss och det är väl bara att hoppas att inte sådana tider kommer tillbaka.
    Visst får vi massor med frisk luft och att röra på oss i lämplig takt är väl bara nyttigt, speciellt som vi också tycker om god mat och dryck.

    SvaraRadera
  6. Tack för fin läsning och vackra bilder från för mig välkända trakter. Har varit här i området en hel del och i mars-april åkte en hel del skidor här i Björkliden och bott på hotellet där. Även en del besök sommartid har det varit under årens lopp.
    Rallarkyrkogården, Lapporten , Torne träsk m.m- Gläds så med er. Gilf har jag aldrig spelat här uppe i norr men förstår ju varför man fick bära golfbagen.
    Passerade Torne träsk i juni på vägen till Abisko och såg då en del husbilar parkerade här.
    Sverige har ju så mycket fint ich inte minst i norr.
    Nu är det dags för ert inlägg om norrsken. Något jag aldrig upplevt.
    Ha det gott.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är norra Sverige otroligt vackert och vi har aldrig varit här uppe under den här årstiden,så vi njuter lite extra av alla fina färger.
      Vintertid har vi aldrig varit så här långt norrut.

      Radera