fredag 16 september 2022

Linbanetur till Nuolja och utflykt till Silverfallet.


På fredagen stod en tur med linbanan till fjället Nuolja på programmet. Vi träffas utanför turiststationen och gick gemensamt upp till liftstationen. Turen upp tar ca 20 minuter och går så sakta att vi verkligen hinner njuta av alla fina vyer.


Det som inte är lika vackert är de härjningar som Björkmätarlarven har gjort bland björkarna på sluttningen. Deras framfart ses som ett stort brunt band efter Nuolja. Enligt forskare är det den mindre förekomsten av riktigt kalla vinterdagar med temperaturer under minus 30 som har gjort att utbrotten kommer oftare och blir allvarligare.


Vi kliver av vid Aurora sky Station, som ska vara ett av världens bästa ställen att få uppleva norrsken på. Här uppe finns nu ett litet café med en härlig altan och en souvenirbutik.


Ifrån linbanan går flera leder och man kan följa en led upp till Nuoljas topp eller gå leden åt motsatt håll nedför bergssidan. Vi följer  leden mot toppen ungefär halvvägs då vi gick rakt ut på den vackra fjällheden.




Här njöt vi verkligen av fina vyer och härlig natur. När vi sedan hittar den perfekta ”fikastenen” var lyckan fullkomlig.



Tur man är tåligt klädd när man vill fånga växterna ur rätt vinkel.


När vi känner oss klara tar vi liften ner igen. Dagens enda måste var att hinna med sista turen som går kl. 16 (annars blir det en rejäl promenad i brant nedförsbacke).


Då far vi tillsammans med Pia och Bengt till Silverfallet strax innan Björkliden. Vi parkerar på en parkering vid skylten Rakkasjohka, som är vattendragets namn på samiska. Här leder en ca 200 meter stenig, brant stig genom fjällbjörkskogen ner till stranden där Rakkasjohka har sitt utlopp i Torneträsk. En bit ner korsar en bro och där kan man verkligen blicka ut över fallet där vattnet forsar över de vita stenarna. Här pryds bron av en del kärlekslås; Passande då det samiska Rakkasjohka betyder Kärleksbäcken.



Sedan kommer vi ner till en riktig sagostrand med platta, fina stenar. De vackra stenarna är perfekta för att kasta macka med vilket ett par familjer är i full fart med. Vi fotograferar och njuter här nere.






Sedan börjar det bli dags att åka bort till rastplatsen vid Tornehamn för att få plats för ännu en natt här. Här är det hög tid för en god middag och sedan får vi ladda för nästa dags utflykt med Fotoklubben.


 

 

13 kommentarer:

  1. Visst har Sverige mycket att bjuda på. Fantastiska bilder ni tagit och vi känner som om vi vore med.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är Sverige vackert men vi undrar hur många bilder med höstvila löv vi har tagit. Skoj att ni följt med oss på resan.

      Radera
  2. Vilken fin utsikt där uppifrån. Går liften när det är Norrsken? Att missa liften ner vill man ju inte göra, det sliter lite väl mycket på knäna att gå nerför. Det var en fin stenstrand.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jaha då blev man Anonym hahaha Kram JoY

      Radera
    2. Linbanan är öppen för turskidåksre (och andra) på vintern. Sedan finns det speciella norrrskenspaket med guide, middag och annat. Några av de yngre i vårt gäng gick ner men fick lite ånger. På en del ställen var det så brant så de höll sig i grenar och annat för att inte rutscha iväg.

      Radera
  3. Ni har tur med vädret ni också. När vi var till Nordkap 1999, kunde vi aldrig äta eller fika ute en enda gång. Vi hade som ni solsken, men det var bara runt +10 grader hela tiden.
    Allt gott på resan

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi kan väl inte heller skryta med någon nämnvärd värme och långkalsongerna kom väl till pass flera dagar, men solen sken så härligt. När den sedan gick ner kom kylan omgående.

      Radera
  4. Vilket gôtt väder ni har på er resa, iaf än så länge. Tänk vad extra vackert det kan bli med en blå himmel och lite sol. Men oj vad lite vatten i bäcken, hoppas på en hel del snö i vinter som kan tina så det bättrar på sig. Men ingen badbild.. ;)
    Allt gôtt

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst har vi haft otrolig tur med vädret även om det har varierat en hel del och visst blir allt så mycket vackrare med lite blå himmel.
      Någon badbild härifrån lär ni aldrig få se🥶

      Radera
  5. Vilken ljuvlig plats att avnjuta er fika på. Fika utomhus med en vacker utsikt är något av det bästa livet har att erbjuda.
    Tråkigt med björkmätarlarverna. Jag som inte alls trivs i kallt klimat gläds åt varmare vintrar men tyvärr påverkar det ju naturen på sätt som jag kanske inte tänker på, både i norr och här i söder.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst smakar utefika,gärna efter lite ansträngning riktigt bra. Kan man få njuta av en fin utsikt samtidigt är det ännu bättre. Kalla vintrar gör att även fästingarna minskar och för minneslund är det en riktig fördel.

      Radera
  6. Fantastiska bilder från en jättefin trakt. Var ju upp med linbanan i juni till Nuolja när jag var här då på jobbresa. Men har varit här en hel del förr om åren.
    Färgerna är ju så vakcra och ni har också fångat miljöerna, skiftningarna i naturen och landskapet så fint. Och en text som gör att jag är tillbaka här igen-
    Stort tack!
    Att sedan vädret varit gynnsamt är ju också en stor fördel.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är inte svårt att få färgstarka fina bilder (även om vi bara fått över mobilbilder till datorn) när naturen visar sig från sin bästa sida. Jag gick in och tittade på ditt inlägg härifrån, trakten är vacker alla årstider!

      Radera