torsdag 22 september 2022

Fyra veckor i norr - En sammanfattning i siffror


I morgon är det redan en vecka sedan vi kom hem från vår resa i norr, som vi planerat och drömt om sedan vintern 2019-20. Att den sedan fick ligga kvar på planeringsstadiet i ett par år har gjort att förväntningarna nu var stora när vi äntligen kunde resa iväg.


Att det blev en upplevelse som vi kommer att bära med oss i minnet länge framöver har väl framgått med önskad tydlighet här på bloggen och vi kommer säkert att ha sysselsättning i vinter med att redigera bilder, göra fotoböcker och förhoppningsvis återuppta intresset att göra bildspel, som tyvärr har legat nere ett tag.


Eftersom vi är lite "siffernissar" kommer här vår resa i lite siffror:

Antal körda mil: 560

Genomsnittlig bränsleförbrukning: 0,99 l/mil, vilket vi får vara nöjda med för en bil på 4250 kg och den vägstandarden. (Lite att jämföra med när vi tankade diesel i Nederländerna och Tyskland och förbrukningen låg på 0,95).

Bränslekostnad: Ca 12 700 kr. Vi har betalat vårt bränsle i tre olika valutor och speciellt i Norge varierade bränslepriset flera kronor mellan olika orter. Egentligen ska man blunda när man tittar på kvittot från macken, men alternativet är att sitta hemma....

Övernattningar: 27 nätter varav 7 på campingar, 3 på ställplatser och 17 på fricamping eller gratis ställplatser. Detta ger en genomsnittskostnad på 106 kr/natt. 

Gasol: Här gjorde vi slut på två tuber som byttes till mycket olika kostnader. I Abisko betalade vi 699 kr för en ny tub, medan vi i Kiruna kunde fylla en tom till priset av 345 kr. Vi har troligen ytterligare en nästan tom tub i bilen. Vi tycker det är en helt ok förbrukning då vi fricampat mycket och förutom första veckan har det varit kalla nätter, som fordrat värme i husbilen.

Uteätarkontot har varit nästan försumbart under den här resan och består av tre dagens lunch i Gävle, Umeå och Kils GK samt en pizza i Kiruna. Eftersom det inte funnits några uteserveringar som lockat i vildmarken har cafébesöken varit 0, även om vi istället köpt med oss lite gott fikabröd och njutit i husbilen, eller allra helst kaffe och macka med utsikt!


Besökta Nationalparker: 2, Färnebofjärdens Nationalpark (ny) och naturligtvis Abisko. Sedan sprack planerna fullständigt. Vi hade planer på att besöka Haparanda skärgård, där båtarna slutat gå för säsongen fem dagar tidigare, trots det fina sommarvädret. Sedan hade vi planer på Sonfjällets och Hamra Nationalpark, men de planerna regnade bort på hemvägen.



Besökta Världsarv: 3, Gammelstads kyrkby, utanför Luleå, Struves meridianbåge i Nedertorneå och hällristningarna i Alta. Röros gruvstad åkte vi bara förbi i ösregnet.




Antal myggbett: 1! I björkslyet på väg ut till Sveriges östligaste punkt i Haparanda. Att slippa myggen är nog huvudanledningen till att vi gärna väntar att åka norrut tills temperaturen sjunker och myggen försvinner.

Foto från Pixabay

Antal tagna foton: > 2000, men ändå inte så många som man kunde tro. Vi var ju faktiskt borta i fyra veckor. Merparten verkar innehålla mer eller mindre gula löv och snart ska vi ta oss an arbetet att röja bland dem. Vi hoppas några ska bli riktigt bra...



Nöjes- och upplevelsekontot: Ca 4550 kr. Vi besöker gärna sevärdheter och annat på våra resor och i den här summan ingår bl a inträden till Sala silvergruva, Nordkap, hällristningarna och Nordlyskatedralen i Alta samt Ishotellet. Sedan åkte vi båt över sjön till Treriksröset och linbana i Abisko samt spelade golf i Björkliden och Kil. De flesta (och största) upplevelserna var alltså gratis.  


Nu har vi snart varit hemma en vecka och det är väl bara att inse att hösten är här för att stanna, men nog hoppas vi på ännu någon resa med Laikan innan vinteridet väntar. 



 

10 kommentarer:

  1. Jag älskar också siffror :) Underbart med bara ett enda myggbett, för många mygg kan ju förstöra vilken resa som helst. Såg din kommentar hos Anette, jag förstår absolut att ni inte vill stå still på en camping en hel vinter. Men det är ju inte nödvändigt, gå ju finfint att rulla runt hela halvön :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det lite roligt med siffror och när myggbetten går ner mot noll är åtminstone jag nöjd. Vi har diskuterat det här med övervintring flera gånger, men på något sätt känner åtminstone jag att det inte är riktigt min grej, men vem vet, det kan ändra sig….

      Radera
  2. Tack än en gång, det var en resa min smak. Själv försöker jag köra så bränslesnålt jag jag kan, men förbrukningen hamnar ändå minst 65% högre för oss. Priset på övernattning styr valet av platser att sova på helt och hållet och det blir nästan en sport att klara sig på 100 lappen precis som ni gjort. Bra Jobbat

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi fricampar gärna men nu när temperaturen ibland sjönk under nollan var det ganska skönt att ha el till värme och att kunna gå och tvätta håret i en lite rymligare dusch, därför blev valet ibland camping. Skönt att det finns olika boenden att välja bland. Vi försöker också köra ekonomiskt, vi har ju inga tider att passa.

      Radera
  3. Visst är det roligt med statistik och siffror. Bara 1 myggbett, bra gjort hahaha

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tycker statistik och siffror är riktigt kul, även om det mest är på skoj! Myggbett är jag så glad att klara mig utan eftersom de utan vidare kan förstöra en hel semesterresa!

      Radera
  4. Jag har ju med stort nöje hängt med på resan och era upplevelser. Och roligt nu när resan är slut att följa med i statistiken. Jag gillar också siffror och har nog ganska grundligt dokumenterat det mesta i resväg sedan slutet av 1970-talet. Extra roligt är det att se hur kostnaderna för den "Jorden runt resa" vi gjorde 2005 och som vi själva hade planerat och lagt upp. Betydligt billigare än det vi budgeterat. (Vi var då borta i drygt åtta veckor)
    En del platser som ni nu besökt har jag också varit på och en hel del var för mig nya. (Men kände till namnet) Lika roligt alltihop. Såg att det mesta av det jag sett förr, 10-20 år sedan, går fint att känna igen idag. Men Kiruna är ju speciellt.
    Att ni var ute nu när det inte var så mycket folk i omlopp var ju säkert också en stor fördel för att trängas på campingplatser är ju inte så kul. Och ni har ju fricampat en hel del och det blir ju en helt annan upplevelse kan jag tänka mig.
    Kanske kommer fler bilder när ni sorterat och gått igenom dem.
    Ha det fint och trevlig helg.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi är så nöjda med vår resa och alla fina naturupplevelser vi fått. Så skoj att du följt med på resan. Vi tycker också det är skoj att följa med på bloggresor till ställen vi själva besökt, ibland blir det helt nya vinklar på resmålen. Vi får se om det kommer några fler bilder från norr här på bloggen….

      Radera
  5. Dessa sammanställningar är alltid intressant att ta del av och också spara för eget bruk. Den enda gasolflaskan var då inte billig, men å andra sidan har ni ju ändå bott förhållandevis billigt, bra och framförallt ofta jättefint.
    Självklart måste man innan sig ett nöjeskonto, annars kan man ju lika gärna stanna hemma.
    Allt gôtt

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det skoj med lite bokföring! På våra resor söderut har jag ofta fört en rejäl kassabok med uppdelning i olik kategorier, lite skoj men ibland blir det för mycket av det goda. Upplevelsekontot är det som får bli stort, håller med om att ska man dra in på upplevelser kan man lika gärna stanna hemma.

      Radera