lördag 17 september 2022

Trollsjön och Stendalen.


Lördag morgon vaknar vi till en mulen och grå dag. Idag ska vi vandra upp genom Stendalen till Trollsjön. Det var passande att göra denna vandring, som blivit en av Sveriges mest besökta, just idag då det firas ”Vandringens Dag”.

Startpunkten ligger ett par mil nordväst om Abisko. Vi gick här på vår Norrlandsresa för tio år sedan. Då parkerade vi vår husbil i vägkanten, vandrade iväg och hann äta vår matsäck innan vi mötte de första vandrarna då vi börjat gå tillbaka.


Nu var det helt annorlunda. En stor parkeringsplats har byggts och när våra kamrater kom med bussen från Abisko blev det ett lämmeltåg med vandrare uppför den första backen.


Vad är då Stendalen och Trollsjön?

Varför det heter Stendalen eller på samiska Geargevággi eller Kärkevagge är inte svårt att förstå när man kommit uppför de första backarna från E10. I den underbart grönskande dalen ligger tusentals enorma stenblock utströdda. De är spår av en istid som drog sig tillbaka. Tidigare på sommaren blommar många arter av fjällblommor här men så här års finns det i alla fall fjällkvanne och några blåklockor kvar. visst är det en häftig natur att vandra i!







Trollsjön eller Rissajaure ligger där Stendalen tar slut och de fortfarande glaciärklädda bergen Vássecohkka och Biran reser sig som en vägg och skiljer Kärkevagge från en annan dal, Kårsavagge. Trollsjön sägs vara Sveriges renaste och klaraste sjö med ett siktdjup ända ner till botten. Då är sjön ändå 36 m djup.



Vi trampar på och nog känns det att vi blivit tio år äldre och inte tränar som vi gjorde då. Det är inget speciellt svår vandring, men kanske inget för den som är helt utan vandringsvana.


När vi efter sex km och 300 – 400 höjdmeter äntligen ser den gröna sjön är det en riktig lyckokänsla.


Här smakar det alldeles underbart med Bullens Pilsnerkorv, kaffe och annat gott vi har i ryggsäcken. Idag när dimmorna hängde över fjälltopparna blev stämningen ännu mera magisk.



Efter en stund började vi trampa neråt samma väg vi kom (trodde vi) men ändå lyckades vi villa bort oss lite så vägen ner till parkeringen blev en dryg km längre än vad den borde varit, men vad gör det...



Nu var det dags för oss att säga Hej då till våra kamrater och vi fortsatte vår husbilsresa mot Riksgränsen och Norge.

 

12 kommentarer:

  1. Föga fattas att ni påverkar oss att åka dit ...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Skoj om vi kan påverka er att ta Herden till de här vackra trakterna! Det är något så mäktigt över våra fjälltrakter!

      Radera
  2. Härliga bilder som vanligt, ni skämmer bort oss, kunde nästan tro att det var på månen ni var (iaf. på en av bilderna) ha de gott!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Skoj ni följer med oss upp i Stendalen och visst är det ett nästan overkligt landskap på sina ställen. Det gäller att man tar det lugnt och verkligen hinner njuta av den spektakulära naturen.
      Allt gott!

      Radera
  3. Så fina bilder, men tänk då hur det var i verkligheten.
    Undra hur långa steg det blir per dag hos er.
    Allt gôtt

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det var verkligen en magisk dag med molnen hängande över topparna. Nog har det blivit en hel del steg på den här resan. Den här dagen blev det 21 700 steg och ca 14,2 km. Då kan man njuta av en god måltid och ett glas vin på kvällen!

      Radera
  4. Vilka underbara bilder! Ja den delen av Sverige lär vi nog aldrig få se, annat än genom era fina bilder. Ingen av oss har ork i benen längre. Ni hade ändå tur med vädret. Ha en fortsatt underbar resa i norr.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det vackert och säreget! Vi känner också att det inte går lika lätt idag som för tio år sedan, men vi passar på så länge vi orkar. Nu bm är vi på hemmaplan igen efter en härlig resa.

      Radera
  5. Nu har jag läst ikapp er norrlandsturné Vilken fantastisk resa ni gör/gjort Och var det månne snö jag såg på en bild i sista inlägget?!🥹
    Lev väl / Husbil Kors och Tvärs

    SvaraRadera
  6. Vi är så nöjda med vår resa som vi planerade redan 2020 men då fick vi ju inte åka in i varken Finland eller Norge så nu blev det äntligen av. Sedan att regnvädret kom på hemvägen är en petitess i det hela.
    Ha det gott!

    SvaraRadera
  7. Vet att jag läst och kommenterat detta inlägg men just nu och några dagar tillbaka verkar en del bloggar leva sitt eget liv och det oberoende av plattform-
    Väldigt roligt att vandra med er och området runt Trollsjön verkar se likadant ut som det gjorde på 70-talet när jag senast var här.
    Och tur med vädret hade ni ju också.
    Idag skulle min rygg nog inte kunna gå några längre sträckor men att gå med er i bloggen är betydligt enklare.
    Såg att ni också besökte Tromdheim på hemvägen men att det i övrigt var en del regn som hängde med er.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ibland verkar bloggar och plattformar sitt eget liv, inte helt enkelt att veta varför… Trollsjön och Stendalen är verkligen häftiga och nog ser det ut som det gjorde när vi var här gör tio år sedan. Tur man kan följa med till diverse resmål via andras bloggar för själv kommer man aldrig att kunna besöka alla spännande resmål.

      Radera