söndag 25 september 2022

En helg med kultur och natur


 Äntligen var det dags igen att fira "Mekelsmäss" och Konstnatten här i Falköping, efter två år med ett mycket reducerat firande. Allt började med "Skördefest på Falbygden". år 2000. Då var det helt fokus på den lokala maten men efter några år blev det konsten som dominerade och eventet fick namnet "Mekelsmäss - Skördefest på Falbygden med Konstnatten". Arrangörer är föreningen Falbygdens Mat och Kultur. I år slås nog alla gamla rekord och på inte mindre än 84 ställen, varav 18 inne i Falköping har konstnärer, hantverkare och gårdsbutiker öppet till kl. 23 på fredag, 14-24 på lördag och11-15 på söndag. På de flesta ställen är det flera olika utställare som ställer ut tillsammans.


Vi börjar lördagen med att promenera fram till torget där det är sedvanlig Malta-Johanna marknad (döpt efter
statyn Venus i snäckan mitt på torget. I folkmun kallas den Malta- Johanna). Här fanns mycket lokalodlat men även bröd, honung och annat till salu.

Vi börjar sedan vår konstrunda med ett besök på Bildkällan, där det alltid finns en samlingsutställning med smakprover från utställarna...

 


...men i år också en utställning med keramik av Anna Wennerstrand. Hon gör så mycket vackert med inspiration från naturen.


På eftermiddagen åker vi iväg på en liten tur till några utvalda ställen, bl a till "Den flygande gnistan", där Geert van der Vossen arbetar med smide i återanvänd metall, upcycling, där föremål som dömts att bli skrot får nytt liv genom att både materielet och dess form används. Han blev väl mest känd för sina Coronablommor, då han satte ut en blomma för varje dödsfall i Covid, men till slut efter 6 561 blommor slutade han och de flyttades till en pråm i hamnkanalen i Göteborg under göteborgs 400-årsjubileum. Vi besökte hans fält med blommor i november 2020 och skrev då om det på bloggen. http://bmlarsreseblogg.blogspot.com/2020/11/den-flygande-gnistan-en-installation.html

Vi tycker mycket om hans underfundiga konst.

Viruspartikel
I Broddetorp besökte vi  Kim Ritthagen, en av medlemmarna i vår fotoklubb, som också var med oss uppe i Abisko. Hon är förutom en duktig fotograf även konstnär, keramiker, läkare och mycket mer.

Sedan var det dags att ägna oss åt mathantverk. Vi gav oss ut på småvägarna på landet och det var vi verkligen inte ensamma om att göra. Det var nästan trafikkaos på vägar där det knappt går att mötas. Vi åkte först till "Prästgården i Jäla", där ett ungt par renoverat bostadshuset till B & B och har olika evenemang i uthusen. Dessutom har de en enorm blomsterodling, där man sommartid kan åka och själv plocka sina buketter. Här var det en mängd utställare och vi gick därifrån med Havtornssås och ett par goda ostbitar. Här fanns också servering i kobåsen av både fika och hamburgare.
Hos Duvereds kött hade många mathantverkare samlats och här fick vi med oss diverse smakrika korvar och en bit rökt ost.
Ett sista stopp för vår del blev på Mössebergsgården, där många konstnärer, fotografer och andra hantverkare ställde ut i Equmeniakyrkans lokaler. Vi hittade en duktig, för oss helt okänd fotograf, Catrine Sundberg, som ställde ut naturfoto i dova vackra färger. 


Sedan har vi en verklig favorit i Kurdo Hussein, en man som kom från Irak för drygt fem år sedan och numera ägnar sin fritid åt att måla tavlor med Falköpingsmotiv i olja och det gör han på ett otroligt sätt där han lyckas fånga ljus, oväder och andra stämningar på ett fint sätt.


Nu hade mörkret sänkt sig över Falbygden och det kändes skönt att få krypa  upp i soffan och slöa efter en riktigt fin dag.

Idag, söndag tänkte vi istället ägna oss åt en naturupplevelse. Vi hade anmält oss till en Skådarskola, anordnad av Naturum Hornborgasjön, där medlemmar från Skövde fågelklubb skulle guida oss bland rovfåglar vid Trandansen. Nu blev det lite si och så med det hela eftersom ett strilande regn föll. Vi kunde dock se ett par havsörnar, en ormvråk uppe i ett dött träd och en röd glada i ledarnas enorma kikare. Visserligen på riktigt långt håll så inte lärde vi oss så mycket men vi fick frisk luft. Dessutom såg vi mängder med ägretthäger, som är en relativt ny fågel vid Hornborgasjön och som t o m har häckat här i år. Det gör den bara på tre andra platser i landet. Vi såg någon vid Hångers Udde förra hösten och då visste vi inte att den hade valt boplats här i sjön. 


Efter den här härliga helgen får vi lov att vara lite nyttiga. Vi har fått massor med fina äpplen så nu ska det torkas, frysas och kokas mos så vi kan njuta utav godsakerna hela mörka vintern, för nu kan vi inte neka till att hösten kommit på riktigt. 

6 kommentarer:

 1. Ser ut att varit en härlig helg som ni haft, blev lite gott och blandat. 5-öres bollen med belysning, gillar jag. Så här med facit i hand, kan jag inte tänka mig att han ens tänkte sig, att det skulle bli så många coronablommar som han fick göra. Antalet dödsfall fortsatte dock. Instämmer att nu är hösten här.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi tycker också att vi haft en bra helg med lite upplevelser blandat med lite jobb bl a i äppelfabriken. Vi blev med ett par rejäla kassar äpplen så nu är ekorrarna igång inför vintern.
   Kram och ha en fin vecka!

   Radera
 2. Det måste ha varit ett underliggande och uppdämt behov av att mötas, med så många arrangörer. Helt fantastiskt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nog är det ett uppdämt behov hos både utställare att få visa upp sina alster och för publik att komma ut. Vi fick en så trevlig dag och fick se många duktiga amatörer och smaka på många godbitar på matmarknaderna.

   Radera
 3. Så roligt att få följa med på detta och dessutom i min farmors hemtrakter. Tyvärr har jag varit ytterst lite i Falköping men genom er blir det nu en fin och god början att se och veta mer.
  En härlig lördag med både konst, konsthantverk och mat . Fastnade extra för Gert van der Vossen och läste med nöje ert inlägg från 2020. Minns hans namn från Coronablommorna. Även hos Kim Ritthagen hade jag gärna stannat till. En del mat och blommor hade nog också fått följt med mig hem.
  En omväxlande och rolig söndag med fågelskådning bjuder ni också på och jag följer tacksamt med.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så skoj att du följer oss på våra utflykter. Gert van der Vossen tycker vi mycket om och han är en otroligt duktig smed. Han har gjort fina utsmyckningar till olika städer bl a i form av silltunnor till Uddevalla. Vi var på fler ställen än de i bloggen men kände ändå att vi bara skrapat på ytan.

   Radera