fredag 9 september 2022

Kiruna kyrka och stadens nya centrum.


En dag far vi tio mil österut till Kiruna och Camp Ripan. Här tar vi en förmiddagspromenad till Kiruna vackra kyrka, som än så länge ligger kvar på sin ursprungliga plats i denna stad som till stora delar ska flyttas...


Kyrkan som uppfördes mellan 1909 och 1912 är en gåva från LKAB till församlingen. Den är ritad av arkitekt Gustaf Wickman och inspirerad både av de norska stavkyrkorna och samernas kåtor. Den är en av Sveriges största träbyggnader och blev i början av 2000-talet framröstad till Sveriges vackraste byggnad.Fasaden och taktäckningen består av kyrkspån och är målat i falurött.


Kyrka är också prydd med tolv förgyllda skulpturer gjorda av Christian Eriksson. Det är inga småsaker; de är två meter hög aoch väger vardera 250 kg. De föreställer människor i olika sinnesstämningar och har fått sina namn därefter, t ex Förtviflan, Blyghet, Kärlek och Andakt.



Inuti är kyrkan otroligt säregen och vacker. Takstolarna är rena konstverken och apropå konstverk är altartavlan från 1912 målad av prins Eugen.




Läktaren, predikstolen och kyrkbänkarna är ritade av Wickman själv.



Sankt Göran och Draken är ännu en skulptur av Christian Eriksson.


Den fina klockstapeln stod klar redan 1907, alltså ett par år innan man började bygga kyrkan.


Vi förstår att det kommer att bli ett enormt arbete att flytta denna enorma byggnad till stadens nya centrum, men flytten är beräknad till 2025-26.

Nästa dag gör vi ett kort, regnigt besök i Kirunas nya centrum, där affärscentra invigdes i helgen. Här återstår massor med arbete under många år, men vi tittade in i några galleior och tittade på det nya Stadshuset, Kristallen, som invigdes 2018. Klocktornet som står utanför satt tidigare på det gamla stadshuset men har nu hamnat på markplan.





Efter den här korta visiten förstår vi en äldre dam från Kiruna som vi mötte i Abisko i helgen. Hon sa: Vi som bor här förstår att flytten är nödvändig, men nog är det en stor sorg...


5 kommentarer:

  1. Vad trevligt att ni spenderat ett par dagar i Kiruna. Jag var här på jobbresa med "min resebyrå" i juni så det är välbekanta områden. Vi hade då med oss en guide under dagen och det var väldigt givande. Intressant är att man vet att kyrkan ska flyttas och man har en plats till den. Men man vet inte det viktigaste; hur kyrkan ska kunna flyttas. Men det är ju några år kvar dit.
    Vi bodde när vi var här i det nya Scandic hoteller här i nya centrum. Ett bra hotell men i juni fanns ingen väg hit utan man fick gå runt "Kristallen" . Firman som skulle asfalterat/plattsatt vägen hade gått i konkurs i april. Såg nu på era bilder att plattorna verkade finnas på plats. En klar förbättring. När vi gick här var det stora stenar där väskor skulle dras...
    Visst är Kristallen fint och med fina utställningar som också berättar om stadens historia. Och påkostat är det ju helt klart.
    Ja, flytta stan. Valen finns ju inte numer för man har utnyttjat gruvorna så hårt. Men förstod att många invånare var sorgsna.
    Tack för besöket.
    Ha det fortsatt fint.
    (Just vid Ripan och restaurangen där åt vi första kvällen innan vi tog oss an en myggrik promenad uppför berget; https://dittemitti.se/kiruna-halsar-med-midnattssol-och-mygg/

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi har besökt Kiruna vackra kyrka tidigare men den var verkligen värd ett återbesök. Som stad känns hela Kiruna som en stor byggarbetsplats och tänk att behöva bo i detta i flera år. Nu ska jag läsa ditt inlägg härifrån samtidigt som jag är glad över att det nu är totalt myggfritt här uppe

      Radera
  2. Vad spännande att komma till en ny stad. Där borde allt vara rätt från början. Nu har ni nära till Kebnekajse.
    Allt gott på resan

    SvaraRadera
    Svar
    1. Huruvida allt blir rätt i det nya centrum kan vi inte ens sia om, just nu var det en stor byggarbetsplats även om gatorna precis nu gått asfalt. Så lång tid det kommer att ta innan det kommer att kännas klart…
      Nog närmar vi oss Kebnekajse..

      Radera
  3. Vi kommer också ihåg det gamla stadshuset med klockan på taket, kul att den sparats. Kyrkan är både enorm och otroligt vacker. Det lär inte bli något lätt jobb att flytta den klenoden.

    SvaraRadera