onsdag 14 september 2022

Abisko Nationalpark och Abiskojåkkas kanjon.


På den här resan kommer vi att tillbringa flera dagar runt Abisko turiststation och Abiskojåkka med sin kanjon.



Abisko nationalpark inrättades 1909 och var tillsammans med åtta andra nationalparker i Sverige de första som inrättades i Europa. Fjälldalen som nationalparkenligger i har formats av inlandsisen. Här flyter Abiskojåkka fram, för att mot slutet kasta sig ut i en kanjon mellan branta klippor av hårdskiffer och dolomitkalk. Där jokken mynnar ut i Torneträsk har det bildats ett fågelrikt delta. En dag åker vi för att titta lite närmare på kanjonen. Vi går först en tillgänglighetsanpassad led längs jokken fram till en rastplats. Där finns också den vackra Nationalparksstjärnan.




Sedan fortsätter leden som en stig bort mot en bro där man sedan kan ta stigen på andra sidan tillbaka.


Här kan vi inte låta bli att ta ett nostalgifoto på oss, eftersom vi var här på vår första husbilsresa för tio år sedan och tog en selfie på den stenen. (Tänk om tio år kommer vi väl varken upp eller ner på den stenen...)


När vi gått runt och närmar oss turiststationen passerar vi Gränsförsvarsmuseet, som två damer håller öppet under helgen. Museet har som syfte att lyfta fram och tydliggöra beredskapstiden och det kalla kriget i de svenska fjällen. Det var enkelt och intressant.



Ett rum innehöll också information om malmbanan och här träffade vi åter på legenden om Svarta Björn, som vi skrev om när vi besökt Rallarkyrkogården. På fotot står hon i dörren.


På några av skärmarna informeras om de enorma malmtågen. Ett tåg transporterar 5 000 ton malm i 52 vagnar. Totalt fraktar malmbanan omkring 20 miljoner ton på ett år, vilket innebär att ca 4 000 fullastade tåg går från gruvorna till hamnarna under ett år.


När vi tittat runt på utställningen blev vi bjudna på riktigt
kokkaffe, kokat över öppen eld.


Nästa dag går vi en liten vandring på 6-7 km som delvis följer Kungsleden och Abiskojåkka, innan den svänger av vid första meditationsplatsen på Dag Hammarsköldsleden.







Då går vi mot en liten sjö, Vuolip Njáhkajávri, som är som gjord för fikapaus. Flera gånger längs stigen får vi fina vyer över den allerstädes närvarande Lapporten.



Stigen går tillbaka över fina fjällhedar och vissa av dem sägs ha ständig tjäle – permafrost.



I en gångtunnel under vägen finns ett så fint konstverk, tycker åtminstone jag som gillar Street Art. Det heter Vildrenens vattenfall och är målat av Annica Waara, 2016. Samtidigt spelas en samejojk med samma namn, så läckert.




Efter den promenaden gjorde vi en ny bekantskap till lunch. Vi testade en av norrlänningarnas favoriter; Parisare (inte att förväxla med parisersmörgås med stekt ägg). Vi köpte några skivor gigantisk "falukorv" som sedan äts med hamburgerbröd med senap och ketchup, hackad gurka och lite sallad, inte alls så dumt! Enligt kännare ska man dricka läsken Trocadero till denna läckerhet men det fick duga med bubbelvatten.


I torsdags kom tolv av våra kamrater från Falköpings Fotoklubb upp och på eftermiddagen som bjöd på ett härligt väder blev det ännu en promenad med fototema längs jokken och naturligtvis en fikapaus på klipphällarna med massor med prat (och oj vad bilder vi tog). 





Eftersom vår kortläsare har givit upp får vi nöja oss med att hädanefter endast använda mobilbilder till bloggen, men det får bli ok det också!

 

11 kommentarer:

  1. God morgon!
    Vilka härliga vandringar! Och så fina bilder. (Var i Absiko i juni men väldigt kort tid så ingen vandring denna gång. Men förr har jag vandrat här en hel del)
    Fastnade särskilt för bilden av er här på stenen.
    Roligt att era fotovänner från Falköping kom till Abisko.
    Kan tänka mig mycket prat och många bilder.
    Kul med "parisare". Testade det första gången i Spanien hos våra norrländska vänner men har hitintills inte testat rätten på plats. Kanske får bli en extra matresa.
    Önskar er fortsatt fina dagar.
    Och visst är Sverige fantastiskt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det ett otroligt fint område för både längre och kortare vandringar och i det här vädret blitt allt ännu vackrare. Den här utflykten hade vi i Fotoklubben planerat redan 2020, men då kom det en oväntad pandemi och satte käppar i hjulet. Nu undrar jag hur många foton vi tillsammans kommer hem med, tur det är digitalt och inte rullar med 24 eller 36 bilder…
      Parisare blev en kul och enkel matupplevelse till en enkel lunch.

      Radera
  2. Så härligt ni har det! och vilket väder, håller med föregående kommentar, Sverige är fantastiskt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är Sverige ett fantastiskt land och på den här resan har vi fått se att flertalet turister här uppe kommer från andra europeiska länder så det är inte bara vi som uppskattar den unika naturen. Naturligtvis har det härliga vädret gjort sitt till upplevelsen.

      Radera
  3. Fantastiskt fina bilder ni visar. Fin bild på er två sittandes på stenen. När malmtåget kommer, vilken tyngd det är med de fyllda vagnarna och man tror att det aldrig tar slut, dunk dunk dunk. Visst är gångtunneln vacker och med musiken till. Kul att även ni har fått prövat Parisare, det ska vi äta om en liten stund, måste passa på när man är här uppe i norr.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det otroligt vilka mängder malm som transporteras från gruvan. Det är så vackert där uppe den här årstiden när vädret dessutom är fint. Parisare var en riktigt positiv upplevelse, men sådan korv finns väl inte att köpa på hemmaplan.

      Radera
    2. Kan vara svårt att få tag på Parisare söder ut. Vi hittade en stor "korv" som man får skiva själv antingen på stora Coop eller om det var Ica Maxi minns inte. Vi köper nog med oss några innan vi lämnar dessa norra delar.

      Radera
  4. Allt är fantastiskt däruppe och det är nästan att ni lockar oss tillbaka ...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det tycker vi låter riktigt bra om vi genom våra bilder och små inlägg kan locka någon till resmål som vi tycker mycket om.

      Radera
  5. Ibland är det verkligen som en historiabok att läsa er blogg. Detta kanske inte var min manliges älsklingsämne i skolan men han har blivit äldre nu och förstått innebörden av historian så därför tar han numera mer än gärna detta till sig. Det tillsammans med era underbara bilder gör det otroligt intressant.
    Mattips fick också mina ägare här, hamburgare med falukorv ska det definitivt prova.
    Allt gött

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så är det nog för de allra flesta att intresset för historia och samhällskunskap kommer med åldern, din manlige ägare är inte ensam i det. Skoj att ni gillar våra inlägg.
      Jag har aldrig sett de här enorma korvskinnens i charken på våra breddgrader, men riktigt gott som en snabblunch var det!
      Ha det så gott!

      Radera