torsdag 25 augusti 2022

Resdagar norrut och trevlig museipark i Umeå.


Hur mysigt det än är med dagsetapper på 5-10 mil och många upplevelser är Sverige ett otroligt avlångt land och ska vi nå vårt första delmål, Haparanda, inom dräglig tid duger inte detta. Från Bönans fiskeläge styr vi E 4 norrut och visst blir det fina fikastopp med tid för njutning...


...ser vi snart Höga Kustenbron framför oss.


För två år sedan utforskade vi verkligen Höga Kustenområdet så idag fortsätter vi bara. Ett stopp blir det på Fjällrävens Outlet i Örnsköldsvik. Här blir det var sitt par långbyxor och så uppgraderar vi vårt 40 år gamla Trangiakök med brännare och gas.


När det är dags att söka övernattning fastnar vi för en ställplats i Rundviks hamn, strax söder om Nordmaling. Här har båtklubben ordnat några ställplatser med el och utsikten är väl synd att klaga på. Pris 100 kr + 30 kr för el. I sitt klubbhus har de just byggt dusch och toalett. Färskvatten kan man också fylla.


Här begår vi troligen en synd nästan likställd med att svära i kyrkan. Vi sitter i surströmmingstider inte långt från surströmmingens Mecka och njuter i fulla drag av matjessill med gräslök i den härliga kvällssolen.



Nästa morgon ger vi oss ut på vägen igen. Vi har tänkt oss ett stopp i Umeå. Några sevärdheter där, som Gammli har jag ((B-M) sett när jag varit i stan på bl a Nordiskt Genetikmöte. Nu fastnar vi för Umedalens Skulpturpark, eftersom vi gillar konst ute i det fria. Vi blev mycket positivt överraskade då vi trodde det var en del konstverk på en liten yta, men vi fick en rejäl promenad på och kring det före detta sjukhusområdet på Umedalen. Mellan 1994 -2012 arrangerades konstutställningar vartannat år och 150 svenska och utländska konstnärer har ställt ut sina verk i parken. Numera finns en permanent utställning på drygt 40 verk. Skulpturparken är öppen dygnet runt/året runt och lockar mer än 20 000 besökare varje sommar. Som vanligt tycker vi inte att all konst är vacker, snarare konstig. Det finns verk av en del av våra favoriter bl a Jaume Plensa, som gjort den enorma skulpturen "Anna" i Pilane. Här har han gjort Nostros (2008)...


...och Heart of Trees (2007).



En annan favorit är Louise Borgeois, som här har skulpturen Eye benches II (1996-97), ögon med bänkar på baksidan. Mest känd är hon antagligen för sina spindlar, Maman, som vi bl a sett utanför Guggenheimmuséet i Bilbao.


Här kommer ett urval av konstverk.

Den sjuka flickan, Jacob Dahlgren (2004)

Forest Hill, Buky Schwartz (1997)

Umea Prototype, Serge Spitzer (1998-2000)

Black, Grey, Broken Sky and Palest Blue, Astrid Sylwan (2010)

Kastenhaus 1166, Winter & Hörbelt (2000)

Mor och barn, David Wretling (1958)

Still Running, Antony Gormley (1990-93)

Trajan´s Shadow, Sean Henry (2001)

Vi fick en riktigt härlig promenad som blev längre än vad vi tänkt och magen började kräva lunch. Strax bredvid låg Bistro Le Garage dit vi styrde stegen. Tyvärr var dagens stekta abborre slut så jag gick loss på dagens vego: Rostade morötter med potatispuré, pesto och parmesan (mums!), medan Lars festade på schnitzel, vad annars?


Styrkta till kropp och själ fortsatte vi norrut och gjorde ett stopp på den fina ställ- och rastplatsen vid Jävre, strax söder om Piteå. Det var lite för tidigt att stanna för kvällen så det blev fika, en promenad och inköp av en rökt röding som vi ska kalasa på endera dagen.


Framemot kvällen började vi närma oss Luleå. Vi stannade på parkeringen  till Hägnans friluftsmuseum där vi övernattade med fyra andra husbilar från Schweiz och Frankrike. Fortsättning följer...

13 kommentarer:

  1. Vi som kört som mest 149 mil på ett dygn, har dragit samma slutsats som ni kör just nu, köra korta sträckor varje dag. (om vi inte skall längt ned i Spanien) Oj vad ni upptäcker mycket, samma med oss i somras.
    Allt gott på resan.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi tycker det är långt när det blir 50 mil eftersom vi gärna gör några stopp efter vägen. Skoj när det blir oväntat bra upplevelser samtidigt som en del finns kvar att upptäcka nästa gång…

      Radera
  2. Tänk vad jag känner igen mig hos er. Visst är det bra med små korta restider men ska man långt upp som ni ska så går det inte alltid att köra så. Men ni får verkligen se så mycket fint och ägarna får också lite flashback på deras Sverigeresa för ett par år sedan.
    Att välja matjessill istället för surströmming gjorde ni nog helt rätt i. Förresten, att bara kunna sitta ute och njuta av blå himmel, ja då är nog all mat god.
    Allt gött

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst smakar allt bättre utomhus under en blå himmel men idag blir nog sista shortsdagen på den här resan. Vi försöker se vad som finns att se på efter vägen och sedan välja något, resten får vänta till en annan gång.

      Radera
  3. Kanske därför vi missat så mycket, vi vill komma fort fram. 😁 Kuststräckan ni nu åkt har vi åkt flera gånger och visst har vi sett en del, men även missat en hel del. För 12 år sedan var vi till Hemsö utanför Härnösand, ett tidigare millitärt område som nu var öppet för allmänheten http://hemsofastning.se/ Surströmmingens mecka har vi också besökt, men jag föredrar matjessill. 😋 Många fina ställplatser finns i norr. Ha en fortsatt bra resa.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hemsö har vi aldrig hört talas om, tack för tips till nästa resa! Vi brukar också ha lite för bråttom när vi är ute och åker men har lovat oss själva att bli bättre nu när vi har tiden! Visst finns det många fina ställen att stanna på för natten.

      Radera
  4. Skulpturparken ser riktigt trevlig ut och den där läckra vegetariska rätten skulle jag gärna äta! Det går ju inte att stanna överallt så klart, ibland blir det bara transportsträcka.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det smakade verkligen jättegott vi, lite kumminfrön på också. Det här ska jag nog göra hemma,så enkelt också.
      Skulpturparken får med beröm godkänt!

      Radera
  5. Vi stannar också gärna vid Höga Kustenbron både för paus och övernattning men den här gången susade vi bara förbi. Surströmming äter vi icke…..

    SvaraRadera
  6. Förstår att om ni utforskat Höga kusten att ni då fortsatte norrut. Just Höga kusten har ju så mycket font både längs kusten och lite in i landet. Men ni har ju en bit att åka.
    Umeå har jag besökt men inte skulpturparken. Så extra trevligt att via er få en fin guidad tur här.
    Ska nu ta mig an ert nästa stopp.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Höga Kusten lockar alltid men den ligger kvar och den här resan har fått andra prioriteringar längre norrut. Skulpturparken blev en positiv överraskning.

      Radera
  7. Vi som snart kommer upp till Umeå, ska absolut besöka skulpturparken. Visst är det en fin plats Rundviks hamn, där stod vi förra året.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Rundviks hamn var en bra ställplats en fin kväll och visst tycker vi att skulpturparken är värd ett besök. Ibland var det nästan svårt att skilja skulpturer från förskolornas lekredskap, just att det inte var en renodlad konstutställning var kul. Karta fanns i en låda utanför Le Garage.

      Radera