lördag 27 augusti 2022

Gammelstads kyrkstad


Gammelstads kyrkstad är ett av UNESCO:s världsarv som vi har "ett halvt kryss" på. Lars har varit här för många år sedan medan detta blir premiär för min del. Nu har vi tillbringat natten på friluftsmuséet Hägnans parkering, endast ett par hundra meter från kyrkstaden.

Vad är då en kyrkstad?

Det är ett antal samlade stugor eller kåtor samt bodar, avsedda att användas temporärt i samband med kyrkobesök. I Sverige har det funnits ett sjuttiotal kyrkstäder, huvudsakligen i Norrland där avstånden var långa. Sexton av dessa anses vara bevarade och vi har bl a besökt samernas kyrkstäder Ankarede och Fatmomakke längs Vildmarksvägen.


Gammelstads kyrkstad är Sveriges största och bäst bevarade kyrkstad med 408 stugor uppdelade i 553 kammare. Sedan 1996 är området upptaget på UNESCO:s världsarvslista.


Så går vi alltså gatan fram mellan de faluröda husen med vitmålade knutar, till Kyrktorget denna soliga morgon. Där besöker vi först Visitors Center i det gamla vita tornhuset. här finns även en utställning på plan II.



Sedan strosar vi runt bland de gamla husen, en del mycket välskötta , medan andra skulle behöva lite kärlek och omvårdnad.






Tyvärr är den imponerande stenkyrkan som började byggas redan på 1400-talet bara öppen måndag-onsdag så den får vi bara titta på utifrån.



1621 grundades staden Luleå på denna plats men redan 1649 konstaterades att hamnen blivit för grund p g a landhöjningen så därför flyttades staden närmare kusten och kvar blev Luleå Gamla Stad, alltså dagens Gammelstad. Efter den här trevliga promenaden kan vi bocka av Gammelstad på listan över svenska världsarv och fortsätta vår resa norrut.



6 kommentarer:

  1. Det känns som en frestelse att få komma dit ...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Då återstår bara att styra Herden norrut nästa år. Det var ett fint och sevärt världsarv.

      Radera
  2. Tyckte mycket om Gammelstads Kyrkstad . Gillar att gå bland gamla hus , kanske därför vi bor i ett. Vi var där när vi åkte Östersjön runt vid midsommar. Norrland har mycket fint att erbjuda .
    Kram Lisa

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det vackert norrut i vårt avlånga land. Vi tyckte också om att gå bland de gamla husen, bara lite synd att en del höll på att förfalla.

      Radera
  3. Åh, här är så vackert! Men synda att kyrkan inte var öppen. Men en kan inte lyckas jämt.
    Var nu några år sedan jag var här. Ja, säkert 10 år sedan så jättetrevligt att via er komma tillbaka. Så vackra bilder och fin info.
    Sverige har så mycket att bjuda på så det är bara att njuta.
    Ha det fortsatt fint och jag är med.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kyrkstäderna har en härlig historia och man förstår att det var ett tillfälle att träffas och många yngre träffade säkert sin blivande livskamrat under kyrkhelgerna. Vi fick ett fint besök här trots att kyrkan inte var öppen och kul att du följer med oss på resan!

      Radera