söndag 14 augusti 2022

Mordvandring i Maria Langs fotspår och dagar på Nora GK.


 I måndags packade vi husbilen och for iväg med Nora GK som mål. Här träffade vi vännerna Yvonne och Jakob, som redan var på plats och vi fick en fin kväll, men visst känns det att det blivit augusti och hösten är på väg , för trots att termometern närmar sig +30 på dagarna blir kvällarna både råkalla och mörka. Naturligtvis hann vi med en promenad runt klubben och visst är det lite kul att Noras "Tre små gummor" även blivit golfklubbens kännemärke!
På tisdagen vaknade vi till en strålande dag och en golfrunda inbokad till kl. 09. Vi var laddade vid start och fick en fin runda med hyfsade (och för en del riktigt bra) resultat...
... även om vi inte alltid fick bollarna dit de skulle vara.


Efter en god lunch med riktig husmanskost, fläsk med löksås, på restaurangen Tre Golfare, plockade vi fram cyklarna och trampade fram till Nora, en fin cykeltur på 6-7 km. Nora besökte vi senast i juli 2018 då vi strosade runt i den mysiga staden, en av Sveriges tre trästäder. De andra är Hjo och Eksjö. Om detta skrev vi på vår blogg Nora trästad.

Idag har vi först siktet inställt på kiosken som serverar Nora Glass. De började tillverka sin alltid dagsfärska glass 1923 och varje sommar sedan dess har Norabor och besökare kunnat njuta av delikatessen. Varje dag görs vanilj- och hasselnötsglass, samt ytterligare en smak. Den här dagen var det en ljuvlig svart vinbärsglass, allt serverat i hembakta rån. Om det var gott?? Muuums!
Sedan tänkte vi följa med på en "Maria Lang, Mordvandring", som nu i augusti går av stapeln tis & tors kl. 18:30 samt lör & sön kl. 11:30. det var samling vid Torgbrunnen...


... framför Nora kyrka och någon anmälan behövs inte. Turen kostar 150 kr för vuxna och 70 kr för ungdomar. Det är hennes systerson Ove Hoffner och vetenskapsjournalisten Anette Rimònt som leder dem.


Vem är då Maria Lang? Visst var hon, eller Dagmar Lange som hon egentligen hette (1914-1991), Sveriges deckardrottning under 40 år. Jag läste många av hennes deckare i tonåren, men jag hade inte en aning om att hon dessutom disputerade i litteraturhistoria och arbetade som studierektor (1948-1968) och lektor (1952-1972) vid Nya elementarskolan för flickor - Ahlströmska skolan på Östermalm i Stockholm. Vid sin pension flyttade hon tillbaka till Nora, staden där hon vuxit upp och där de flesta av hennes deckare utspelar sig, även om orten i böckerna heter Skoga. Promenaden var verkligen trevlig, lagom med information varvat med att Ove Hoffner då och då dök upp i olika skepnader. 


Här passerar vi den f d Polisstationen.Vi gick förbi många av mordplatserna i deckarna och katten vet om det inte låg kvar ett lik i buskarna nere vid strandpromenaden??Hennes kommisarie, den stilige Christer Wijk, som bor i Stockholm härstammar naturligtvis från Skoga och hans mor bor i det vackra huset med utsikt över Norasjön, även detta huset är brottsplats i en av deckarna, "Klappa inte katten".


Sedan kom Ove Hoffner tillbaka i egen hög person och avslutade vandringen längs Norasjön där Maria Lang bodde de sista åren i sitt liv. Vi fick höra många livfulla berättelser om de fester med Sveriges dåvarande kulturelit som förekom här. Bland gästerna på kräftskivor och annat fanns Birgit Nilsson, Stig Järrel. Sven-Bertil Taube m fl. Där finns också en byst av Noras
mest kända person.Vi var verkligen nöjda när vi cyklade tillbaka till golfklubben för att ladda inför kommande prövningar.


15 kommentarer:

 1. Det enda jag vet om Nora är, att det troligtvis var marknad där på 50 talet och säkert mycket tidigare. På våra julavslutningar i kyrkskolan i Lommaryd skulle vi dansa runt och sjunga ...Tre små gummor skulle ut och gå till marknaden i Nora ...
  Ha det så trevligt

  SvaraRadera
  Svar
  1. Till er som tycker om Eksjö kan jag verkligen rekommendera Nora, en riktigt genuin trästad! Nog dyker de tre små gummorna upp både här och där som representanter för Nora.

   Radera
 2. Spännande och lite kusligt mordvandring. Nora är väll Noraglass och Nora Järnvägsmuseum

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här mordvandringen var inte ett dugg kuslig, däremot riktigt kul och intressant. Förra gången var vi och tittade vid ångloket men inte inne på muséet och glass = Nora!

   Radera
 3. Visst var det en trevlig lättsam Mordvandring och naturligvis golfen hihihi
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hade det inte varit för er hade vi nog missat mordvandringen och det hade ju varit synd! Tack än en gång för lika trevligt sällskap som vanligt ( och för några kort jag har lånat). Kram

   Radera
 4. Det är verkligen rena historieboken att få möjlighet att läsa er blogg. Jag förmedlar så mycket ny kunskap till ägarna.
  Ja det såg minsann ut att vara aningen högt gräs på en av de där golfbilderna, om nu bollen hamnade där…
  Allt gôtt

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul om vi kan förmedla lite mer än en reseskildring till dina ägare och andra. Vi tycker det är lite kul att ha lite bakgrund även för vårt eget minne. Bloggen är en riktigt bra dagbok. När man spelar golf på vår nivå kostar det alltid några bollar som hamnar i strategiskt placerade diken, dammar och områden med högt gräs, men det hör väl till antar jag…,

   Radera
 5. Vi måste varit griniga när vi var i Nora, för vi som älskar glass blev väldigt besvikna på glassen. Den där deckarpromenaden verkar riktigt kul!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Anna i Portugal ...

   Radera
  2. Mordvandringen var riktigt trevligt upplagd och passar de FN-ledda oavsett om man läst böcker, sett filmer eller inte. Angående Noraglassen tror jag inte ni var griniga, ibland smakar det bara inte och smaken är ju liksom baken….

   Radera
 6. När jag tittar på bilderna förstår jag hur nära vi vara att stöta ihop. Den lustiga polisen såg vi nämligen och undrade vad det var för filur.
  Nu är vi uppdaterade och hoppas kunna komma tillbaka för en guidad tur i någon form . Nora är verkligen speciell och deckarna kommer man ju ihåg. Dessutom spelades flera filmer in som visades i tv för ett par år sedan . Tyckte mycket om dom för att dom var så tidstypiska.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tänk om vi sprungit på varann ,så häftigt att världen är så liten. Vi stannade vid ställplatsen där ni stod och ni såg ”polisen” som underhöll oss! Jag tänkte lyssna om några av hennes deckare i höst.

   Radera
 7. Hej!
  Är lite sen i läsandet men jag kommer i kapp. Vad trevligt med ett besök i Nora och den här mordvandringen är ju riktigt intressant. Jag har läst en hel del av Maria Langs böcker och då blir det ju än mer intressant. Perfekt också att kombinera Nora med vänner och golf.
  Tack för turen, berättelsen och de fina bilderna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag läste också Maria Lang i tonåren och nu efter vårt Norabesök har jag laddat ner den första, Mördaren ljuger inte ensam, för att lyssna om. Det var en riktigt trevlig guidning, både underhållande och informativ.
   Kul att du ville följa med.

   Radera