måndag 22 augusti 2022

Färnebofjärdens Nationalpark och bruksmiljö i Gysinge.


På vår väg norrut från Sala passerar vi Gästriklands enda nationalpark och eftersom vi ”samlar” på våra svenska nationalparker svängde vi givetvis av vid den bruna skylten med texten; Färnebofjärdens Nationalpark. 


Den här nationalparken kännetecknas av nedre Dalälvens unika älvlandskap. Eftersom älven svämmar över regelbundet har det blivit ett område med älvängar, svämskog och gammelskog. Eftersom jag läst om att det här ska vara ett myggtätt område klädde jag mig i långbyxor och långärmad skjorta trots en mycket behaglig temperatur. Nu blev det inte så farligt med myggen, tack och lov....

Vägen ut till entrén går över flera broar där vi kan se resterna efter de gamla, troligen vackra stenbroarna.


Vid nationalparkens huvudentré kan vi välja på flera olika vandringsleder. Vi väljer den rödmarkerade, 4 km långa Bändan, som delvis följer vattnet. Den är bra utmärkt och där det kan bli blött är det utlagt spänger.





Sedan fortsätter vi en liten bit på en annan led till ett vindskydd där det blir lite rast med utsikt över älven innan vi far vidare och nu har vi besökt vår tolfte nationalpark av Sveriges 30.


Då återstår bara några km till Gysinge, där vi tänkt tillbringa natten. Här finns två ställplatser, en på vardera sidan om vägen. Vi väljer den som hör till Gysinge herrgård. Här finns 20 platser med el och man betalar 200 kr via appen Easy Park. I en flygel till herrgården finns då dusch och toalett.

Gysinge var Gästriklands största järnbruk i slutet av 1800-talet och idag kan man se det välbevarade minnet av ortens vallonbruk. Att bruket hamnade här beror naturligtvis på tillgång på vattenkraft och skog för kolning. Den första masugnen uppfördes här redan 1670.


Vi har hört så mycket fint om den här orten, så naturligtvis tar vi en kvällspromenad i det fina Herrgårds- och Bruksområdet.




Vi gick även bort till bilbron för att fotografera den forsande Dalälven.




När vi gick tillbaka träffade vi en familj från Sandviken som åkt hit för att grilla, äta och njuta av den fina sommarkvällen. De hade kommit till Sverige från Syrien för sju år sedan och plötsligt satt vi vid deras bord och blev bjudna att smaka deras underbara mat; grillade färsspett, grillat lamm, svamp och en underbar sallad med bl a granatäpple. Tänk om vi svenskar kunde vara lika spontana och öppna och bjuda in främlingar, så mycket trevligare mycket skulle bli då!




Nästa morgon vaknar vi till ytterligare en varm och solig morgon. Efter frukost tar vi en liten promenad för att titta på Gysinge järnvägsbroar. De byggdes av Göteborgs Mekaniska Verkstad 1900-1901, för järnvägen Sala – Gysinge – Gävle. Balkbroar i en stålkonstruktion som dessa var vanliga under sent 1800- och tidigt 1900-tal, men de flesta är ersatta med andra broar, därför är dessa i Gysinge viktiga att bevara. 






Det blev en fin promenad längs banvallen och efter en kopp kaffe var det dags att fortsätta mot nya mål!


 

17 kommentarer:

  1. Vilket trevligt stopp! Och detta är verkligen en fin nationalpark. Vi var här och vid Gysinge bruk för två år sedan och bodde då på Högbo bruk, på hotellet, några nätter. Passade också på att besöka Mackmyra som ligger i närheten-
    Härliga bilder och fin guidning.
    Och jag är med er vidare på resan.
    Ha det gott.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det var verkligen ett vackert område och visst gjorde en blå himmel sitt till! Mackmyra har tyvärr bara guidningar och provsmakningar på helger så här års så det besöket får bero.

      Radera
  2. Då verkar det allt som resan uppåt har påbörjats och jag och ägarna följer gärna med. Vilken trevlig kväll och bli inbjuden på det viset. Det är ofta så trevligt när stora folksamlingar kommer och det är allt från barnbarn till gammelfarmor som sitter och har trevligt tillsammans. Att dessutom få smaka på maten, kan det bli bättre?
    En av alla saker som är trevligt norröver är alla fina broar och älvar med härligt forsande vatten.
    Kör försiktigt och allt gött

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det vackert med forsar och älvar här norrut och när vi kommer till fjäll blir det ännu vackrare. Nu får det nog bli någon ren transportslag också, inte lika kul.

      Radera
  3. Tänk att där har vi åkt många gånger på väg upp till Sundsvall, men aldrig stannat, mer än för en snabbfika. Måste nog bli ett längre stopp nästa gång, men den långa promenaden får vi nog avstå från. Vi får njuta av era fina bilder istället. Så mycket intressant vi missat. Den sista bron var ju väldigt fin.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nästa gång får ni stanna för lite mer än fika! Det räcker att gå ett par hundra meter runt herrgården för att få fina vyer och soffor vid vattnet att sitta och njuta på, jättefint!

      Radera
  4. Fantastiskt fint där i Gysinge . Vi har varit där flera gånger och bland annat besökt Gysinge byggnadsvård som är specialiserade på att ta hantera om gamla hus. Kan vara mycket mygg så ni hade nog tur. Vilken lycka att bli inbjuden på god mat . Invandrare är oftast väldigt frikostiga och delar med sig av vad dom har. Ha det fortsatt gott , vi är på väg till Hönö. Det går fortfarande inte att svara på kommentarer på lisashjulhus
    Mycket irriterande
    Kram Lisa

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det blev verkligen ett trevligt stopp i Gysinge, fin miljö och så mötet med den mysiga familjen. Visst är det irriterande när bloggen inte funkar, hos mig blir alla anonyma men du skriver ju alltid namn. Hoppas bara du kan läsa, det är viktigast. Ha det så gott på fina Hönö.

      Radera
  5. Fina bilder på en vacker miljö. Visst är det härligt med dessa inkluderande och glada människor, svenskar är dessvärre oftast rädd för främlingar, så tråkig utveckling.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi fick verkligen en härlig kväll i Gysinge, fint väder, en vacker omgivning och så mötet med den härliga familjen. Tänk om vi svenskar kunde vara lika öppna i sinnet, en del tittar på en och undrar om man är nykter om man startar ett samtal med någon okänd, varför blev det så??!

      Radera
  6. Vi stortrivs och föredrar landet och naturen. Någon ska ha sagt: "Gud skapade landsbygden och djävulen skapade storstaden."

    SvaraRadera
    Svar
    1. Även om vi också är naturmänniskor i grund och botten kan vi verkligen uppskatta några dygn i en storstad. Sedan är det skönt att komma hem igen.

      Radera
  7. Vilka fina omgivningar det finns kring älven. Tur myggorna inte besvärade er så fasligt. Få saker stör mig så mycket som när myggorna förstör en i övrigt vacker och fridfull promenad genom att flockas kring mig.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag håller med om att mygg är ett riktigt gissel och därför åker vi aldrig norrut förrän senare på sommaren när nattfrosten börjar komma. Trakten kring Gysinge var riktigt fin!

      Radera
  8. Visst har järnhanteringen betytt mycket för vårt land och det är en intressant historia. Jag arbetade tillsammans med många tjejer från olika kulturer och vi lagade mat ihop ibland. Så mycket god mat och nya smaker jag fick smaka då!

    SvaraRadera
  9. Så trevligt att läsa om besöket ni har gjort och så fina bilder. Vi ser fram mot ett besök i Nationalparken som blir nr.12 för vår del. Vi gör som ni, samlar på upplevelser från Sveriges alla fina Nationalparker. Nu har vi just kommit hem från en tur med vår båt till Ängsö Nationalpark i Roslagen som också var en så fin plats.
    Vi fortsätter att följa er på kommande resor.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så skoj att ni hittat till vår blogg. Jag tror vi är ganska många som börjat "samla" på nationalparker och andra naturupplevelser sedan pandemin kom. Vi hade tänkt besöka Haparande skärgårds nationalpark också men som ni kanske läst hade båtarna slutat gå fem dagar innan vi kom dit... Grrr. Det var lite synd då vädret var underbart och det kunde blivit en riktigt fin dag på Sandskär.

      Radera