tisdag 31 oktober 2023

Smögen - off season.


Från Malmön åker vi mot Smögen, denna västkustmetropol som är full med turister sommartid. När vi nu åker över den häftiga Smögenbron är parkeringen vid ICA nästan tom och ställplatsen bredvid var helt tom. På sommaren kostar det 38 kr/tim att parkera på orten och fram till 31 augusti är det förbjudet att övernatta på parkeringar. Så här års är det däremot gratis att övernatta på de flesta parkeringar så vi väljer parkeringen vid bron ut till Kleven som nattplats. En tysk husbil står här när vi kommer men fram emot kvällen blir vi själva här. Här står vi ganska skyddat och utsikten består av en rejäl granitvägg.Här har vi bara ett par hundra meter till vad vi tror är Sveriges mest fotograferade fiskebodar och trappan ner till Smögenbryggan.


Naturligtvis tar vi oss en promenad längs den så gott som öde bryggan.Vi går bort till Göstas Fisk som har året runt öppet både vad gäller restaurang och affär. Vi går in och tittar på alla godsaker. Humrarna, både de kokta och levande fick stanna kvar men räkor, några kräftor, en baguette och lite aioli fick följa med hem till husbilen. Det blev ytterligare en innekväll medan vindarna ruskade i Laikan. 


Efter en natt där vi sov så gott och en rejäl frukost lockade en kortare vandringsled på Kleven. Den började precis på andra sidan bron. Vi bodde alltså vid P på kartan.


När vi passerat mellan klipporna kommer vi först till Lindstedts myr. Det här var från början en oansenlig vattensamling, men efter uppdämning blev den betydligt större. Meningen var att man vintertid skulle kunna såga upp isblock till fiskets behov. Det här var åren 1940-1960 när vintrarna var kalla och somrarna varma. Under den här tiden var många båtar från Sotenäset involverade i sillfisket på Fladen grund och det gick åt mängder med is. Isen kunde lagras i en lagerbyggnad och höll sig till fram emot sommaren.Leden var bra uppmärkt och på ställen där det varit svårt att ta sig fram var det byggt broar, spångar och trappor.Det gick också att göra en avstickare upp till Klevhuvudet. Här hade vi en fin utsikt mot Hållö och fyren där ute.Det blev en fin promenad och trots att jag tillbringat så många somrar ute i Kungshamn och då alltid besökt Smögen var Kleven i princip en vit fläck på kartan. Vyerna var så fina och visst kan vi tänka oss en promenad här ute en fin sommarkväll.
När vi kommer tillbaka till husbilen och ska börja åka hemåt har vi ytterligare ett stopp kvar. På väg mot bron stannar vi vid Rutans Delikatesser, en fabriksförsäljning med diverse godsaker. Vi har hört att de säljer goda frysta fiskbiffar och vi köpte två olika varianter av "Havets Wallenbergare". Dessutom fick fyra rejäla bitar torskrygg följa med. Det gick ju bra att handla frysvaror nu när vi hade husbilen med oss.
På hemvägen blev det ytterligare ett stopp på en plats vi tänkt besöka i flera år men det känns som om det stoppet behöver få ett eget inlägg. 


15 kommentarer:

 1. Vi pratade om Smögen i somras men valde bort det på grund av alla turister. Jag tror att ni gjorde ett klokt val att åka dit när säsongen var över. Naturen är ju fantastiskt fin även om vädret kanske inte var kanon hela tiden. Ni blev i alla fall inte utan lite godsaker att äta. Jag är så glad för Fiskhuset nere i vår hamn. Där blir man aldrig besviken oavsett vad man väljer.

  Önskar en fin tisdag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har ju tillbringat många somrar i Kungshamn och då också besökt Smögen men visst är det ett elände att hitta parkering och annat. September är väl egentligen en underbar bonusmånad här ute när vädret ofta är fint. Nu var vi inte hemma då då det här blev riktigt bra. Vad härligt att ni har en bra fiskbutik. Även om vi har en ok fiskdisk på vårt COOP går det inte att jämföra med de här läckerheterna.

   Radera
 2. Det var väl en härlig avslutning på säsongen, dit vill jag också åka, ser så härligt ut med klipporna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det blev några riktigt fina dagar så nu ska vi bara fixa det sista med Laikan innan det blir färd till vinteridet.

   Radera
 3. Trots att det ser maximalt idylliskt ut på alla de vackra korten, har vi svårt att ta in Bohuslän i våra hjärtan. Vi sa när vi lämnade Fiskebäckskil, för snart en månad sedan, hit vill vi inte åka med bussen. Jag tror att det är en föresats om trängsel och förbudsskyltar som skapat detta. Dessutom ogillar vi generellt alla småvägar, som det oftast är från stora vägen ut till öarna. Fotö var ett undantag, det gillade vi, men Hönö var bara en asfalterad plan för "parkering" och inget mysigt alls, men däremot fanns bageri och restauranger.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hos oss har Bohuslän istället en stor plats i våra hjärtan och vi återvänder gärna några gånger om året. Visst är det svårt med plats ibland och trånga, smala vägar men vi gillar det ändå även om vi undviker högsäsongen.

   Radera
 4. Vilka fantastiska bilder ni bjuder på. De där faten med kräftor och annat gott, ser fantastiskt ut....nästan så tandvattnet börjar rinna. Den leden ni gick hade jag också gärna gått ....om jag orkat, älskar dessa klippor. Smögen var säkert 10-13 år sedan vi besökte och att åka dit på sommaren är ju inte att tänka på, men kanske på våren när vi kommer hem. Ja nu åker väl er husbil in i vinteride. Ha de gott!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi kan rekommendera ett besök där till våren. Från parkeringen där vi stod var det mycket lättgånget och bara några hundra meter till fina granithällar och utsikter så vill ni inte behöver ni inte gå längre.
   Vi hoppas få in Laikan i vinteridet innan helgen men just nu har vi höstlovsledigt barnbarn här.

   Radera
 5. Vad härlig utflykt till Västkusten och nog har ni fyllt på med mycket godsaker vill jag säga! Tror du har rätt i att de fiskebodarna är ordentligt fotograferade, ni fick till bra bilder!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fiskebodarna fick riktigt fina färger i höstljuset och jag undrar hur många gånger vi har fotat dem….
   Vi äter mycket fisk så lite påfyllning i frysen är inte fel.

   Radera
 6. Nog är det mesta stängt men åtminstone Göstas har öppet både fiskaffär och restaurang så lite gott att stoppa i magen kan man alltid få på ett för övrigt igenbommat Smögen.

  SvaraRadera
 7. Åh, så roligt att ni tog med oss till Smögen. Det är många, många år sedan jag var där senast och det har alltid varit på sommaren. Det är så vackert med det karga och kontrasterna mot de färgglada bodarna är stor. Och att köpa med sig både torskrygg och havets wallenbergare hem är ju en riktig lyx. Och även om vindarna ven utanför husbilen anar jag att det var mysigt att sitta därinne och äta godsakerna ni köpt med er.

  SvaraRadera
  Svar
  1. För många är nog Smögen enbart en sommardestination men så mysigt, lugnt och härligt det är andra årstider. Årets sista övernattningar blev vi så nöjda med och nu väntar fem månader med andra göromål än husbilsåkande. Det ska bli skoj att smaka Havets Wallenbergare på hemmaplan. Vi har hört att de ska vara goda.
   Önskar er en trevlig helg!

   Radera
 8. Visst är det trevligt att besöka dessa fina platser när det är "off season" ,
  Jätteroligt att ni komma hit mer der.
  Hög igenkänningsfaktor. Väldigt roligt att se era fina bilder.
  Har varit här en hel del som barn, tonåring och ung vuxen eftersom vi hade vänner med hus här. Men de senaste åren har det blivit sommarbesök och jag har då jobbat som reseledare. Men ofta har vi kommit i första delen av juni och då har det varit helt ok.
  Fiskebodarna här i de glada färgerna har ju blivit lite av ett signum för Smögen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Smögen och Kungshamn är verkligen svensk sommar för oss men jättefint även så här off season. Det är lite konstigt att trots att jag har oräkneliga foton på de färgglada fiskebodarna så kan jag inte låta bli att ta några nya varje gång vi är här ute.

   Radera