måndag 9 oktober 2023

Fem veckor på rull i Europa - En sammanfattning i siffror.


Nu har vi varit hemma några dagar och arbetat oss igenom tvätthögar och inburen packning. Hur trevligt det än är att vara ute på rull så är det lite skönt att komma hem också. Att det här blev en resa som vi kommer att tänka tillbaka på med glädje antar vi har framkommit här på bloggen. Vi är så nöjda med våra upplevelser och nu har vi verkligen material att jobba med i vinter. Kanske blir det ett par fotoböcker, eventuellt något bildspel med lite filmsnuttar då vi för en gångs skull också tagit en del filmer. 

Som vanligt efter en resa tycker vi det är skoj att sammanfatta den i lite siffror, mest för vår egen del. Den här gången har jag använt appen Trail Wallet, där man kan lägga in utgifter i olika kategorier och med olika anteckningar, betydligt enklare än en traditionell kassabok.


Antal körda mil: 555


Bränsleförbrukning och dieselkostnader: I genomsnitt blev bränsleförbrukningen 0,95 l/mil, något vi tycker är helt ok. Då har vi verkligen kört på vägar av otroligt skilda kvaliteter. Det har varit allt ifrån långa körningar på motorväg till otroligt kuperade småvägar.


Dieselpriserna har varierat mellan 1,709 - 1,959 €, billigast var bränslet i Tyskland, förutsatt att man lämnade Autobahn och åkte in i någon by och tankade. Literpriset kunde skilja nästan fem kronor mellan de stora tankstationerna och mackarna i byarna. Totalt tankade vi för 11 255 kr. (Då har vi räknat 1 € = 11,90 kr, vilken var kursen under större delen av vår resa).

Förutom diesel har vi andra transportkostnader: Färjeöverfarter Göteborg - Kiel med hytt och frukost samt Rostock - Trelleborg kostade totalt 5 194 kr.


Till övriga transportkostnader räknar vi vägavgifter, GoBox i Österrike, samt biljetter till lokalbuss: 1 780 kr.

Övernattningar: Vi övernattade 34 nätter, 18 av dessa på ställplatser, varav fyra utan kostnad. 


Vi stod 11 nätter på camping, alla utom en på campingar som finns med i ACSI-katalogen, där man bor för en billigare penning under lågsäsong som detta var. 


Fem nätter har vi stått på andra ställen, som vingårdar, gårdsbutik och bryggeri. Där har vi övernattat gratis men istället handlat eller ätit något på stället. Våra övernattningar har totalt kostat 5 362 kr, eller i genomsnitt 158 kr/natt.


Vi äter våra flesta måltider i husbilen och på den här resan blev det tio måltider "på stan", varav ett par av snabbmatstyp. Dessa kostade totalt 3 580 kr. 


Istället njuter vi gärna av ett glas vin, öl eller en glass under parasollen på en uteservering när temperaturen stiger. Dessa förlustelser gick på 1 827 kr.


Upplevelser brukar vi aldrig tacka nej till men den här gången ratade vi i princip alla museum i sommarvärmen. Hit räknades båtbiljetter till Venedig, vinprovning, linbanebiljetter i Mayrhofen och San Marino och en del inträden till sevärdheter. Summan slutar på 2 259 kr.


Totalt hamnar vi här på en totalsumma på drygt 31 550 kr på dessa 35 dagar fyllda med härliga upplevelser. Då har vi inte räknat med matinköp i livsmedelsaffärer på drygt 2 500 kr (mat skulle vi ju haft hemma också). Sedan har vi som vanligt laddat kyl och frys fulla med mat innan avfärd för god mat ger vi inte avkall på.


Andra siffror vi brukar redovisa är antal besökta världsarv, men på den här resan tycker jag att det står "upptaget på UNESCO:s lista över världsarv" vid var och varannan ort vi besökt, många var det hur som helst.


Antal spelade omgångar "Poker med femkort": 31 Dessa slutade med 20 segrar för Lars och 11 för B-M. Detta är ett litet kvällsnöje tillsammans med Yatzitärningar som dock fick vila på denna resa.


Antal tagna foton: Känns som antalet går mot
oändligheten. men det ska bli en ordentlig röjning bland dem. Vi har faktiskt varit borta i fem veckor så ett par tusen bilder blir nog kvar.... Vi hyllar principen att ju fler foton vi tar desto större är chansen att något blir bra.


Antal planerade stopp som vi missade: 3. Först Montalcino, en av de berömda städerna i Toscana där vi tänkt göra ett stopp. Ställplatsen var dock fullbelagd och när vi gjort ett par försök hos olika lantgårdar utanför stan med samma resultat gav vi upp och åkte vidare. I Bagni San Filippo hade vi sett fram emot ett bad i de varma naturliga källorna, men att försöka komma dit med en husbil när det verkligen var fullt med bilar ÖVERALLT var inte att tänka på, så här var vi glada att vi över huvud taget kom ut ur byn. Det tredje stoppet vi gick miste om var vår gränshandel i Rostock på bl a Aldi och Calles, eftersom vi kom dit den 3 oktober, ett datum som vi i fortsättningen aldrig kommer att glömma som Tysklands nationaldag då verkligen allt är stängt.


I eftermiddag ska vi åka ut till Lars dotters gård och göra en välbehövlig storrengöring både in- och utvändigt av Laikan och sedan hoppas vi faktiskt att det ska kunna bli någon eller några kortare turer till innan det är dags att köra till vinteridet. Även om höstvindarna blåser snålt och SMHI hotar med nattfrost så är det verkligen något som lockar. Det är faktiskt ett alldeles fantastiskt sätt att resa och uppleva tycker vi och som det ser ut just nu på ställplatser och campingar så är vi inte ensamma om att tycka så....




 

10 kommentarer:

  1. Vilken bra sammanställning av en i mina ögon trevlig resa och jag förstår mer än väl att ni är väldigt nöjda med den. Mycket har ni fått se och uppleva. När man tittar på den total kostnaden tycker jag att den är helt okej faktiskt. Ni har fått mycket för pengarna känns det som. Dessutom har det varit väldigt roligt att få hänga med på ett hörn via er blogg!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Skoj att du hängt med på vår resa som vi är riktigt nöjda med. Nu är husbilen städad och tvättad så nu är vi lite sugna på att åka ut några nätter igen. Hur mycket resa man får för pengarna är ju också en prioriteringssak där vi prioriterar bort restaurangbesök för att istället kunna vara ute längre och få fler upplevelser.

      Radera
  2. Så roligt att se er sammanfattning, jag älskar ju också siffror! Det blir mycket för pengarna när en reser med husbil tycker jag, samma pengar räknar jag med att 10 dagar i Skottland skulle kosta... med flyg och hyrbil och hotellövernattningar, som en jämförelse bara :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det lite skoj med siffror, statistik och annat sånt. Vet att du också är lite ”siffernörd”. Egentligen spelar det ingen roll, gjort är gjort men lite kul att se vart pengarna tagit vägen. Nog är husbilen ett sätt att resa där man får mycket resa för pengarna trots rejäla höjningar av bränslepriser.

      Radera
  3. Väldigt fin resa ni gjort. Det är roligt med en sammanställning och tycker ni har fått mycket för pengarna på 35 dagar. Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är alltid skoj att göra en sammanfattning efter en lite längre resa och den här gången blev vi positivt överraskade, trodde nog att resan skulle bli betydligt dyrare.
      Nu är bilen tvättad och städad. Den ser ut som om denne sugen på att åka ut lite igen, men det är något på hemmaplan var och varannan dag så vi får se…

      Radera
  4. Det är en beundransvärd resa som ni gjort. Sista Europaresan som vi gjorde var fylld med strapatser varje dag och när vi rullade in i vårt land, började glädjetårarna rinna. Med andra ord, det är skönt att komma hem hel och välbehållen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det blev en riktigt fin resa med många härliga upplevelser och vi är så nöjda. Lite repor längs bilens ena sida hoppas vi ska gå att polera bort med lite hjälp, men det går inte att undvika på de vägarna. Vi får vara glada att det inte blev värre.

      Radera
  5. Ni har ju haft en fantastisk resa och jag har med glädje hängt med. Ganska billigt tycker jag och räknade med era siffror på en dygnskostnad på ca . 1000 sek. Och både mat och annat ska en ju ha även hemma .
    Montalcino har jag besökt ett par gånger, men det finns ju liknande platser som ni besökte .
    Ser fram emot mer från resan som kanske kommer i form av filmer och annat.
    Önskar er fina dagar här hemma

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi är så nöjda med resan och när vi räknat lite på det fick vi verkligen mycket resa för pengarna. Att dra ner på restaurangbesök gör att vi istället kan vara ute längre och för oss är det ett lätt val. Nu får vi se vad höst och vinter har i beredskap åt oss. Just nu är inga större aktiviteter inplanerade.

      Radera