söndag 22 oktober 2023

Två dagar med härliga nostalgiträffar.


När de vackra höstdagarna plötsligt vände till stormvindar och regn på tvären fick jag ändå två dagar som verkligen värmde i hjärtat.

I torsdags träffades ett trettiotal gamla skolkamrater som slutade åk 9 i Nossebro, 1970. Vi var inbjudna till en lunchträff på Kälströms Gård utanför Nossebro. Det är ett företag som från början var en färgbutik men numera ett utflyktsmål där man kan njuta av en god lunch eller fika och sedan lockas av otroligt fina heminredningsdetaljer och möbler, så snyggt exponerade i de f d ladugårdsbyggnaderna. Tänk att jag lyckades motstå att handla något....



Vi fick en så vacker och smakrik lunchbuffé med kycklingfilé, varmrökt lax, klyftpotatis, vitlökssås, sallad och hembakt focaccia.


Det blev en eftermiddag som värmde trots de kyliga vindarna utanför.


Nästa dag var det dags igen och i fredags var det mina gamla gymnasiekamrater som skulle träffas och då blir det numera nästan en heldagsaktivitet. Nog är det enastående att utav 32 inbjudna kom 22. Vi träffades för lunch på Lundsbrunn Resort & Spa, tidigare Lundsbrunns Kurort där några av de mer långväga gästerna sovit på natten.

Bild på kurorten hämtad från nätet.

Stället har med sina 14 fastigheter och kringliggande parkanläggning med kyrka och brunn ifrån 1724, en anrik historia som kurort. I mitten av 1980-talet byggdes den nuvarande spaavdelningen och då satsades det även på konferensverksamhet. Som så många andra platser i våra trakter fungerade anläggningen under ett antal år som flyktingförläggning. I början av 2019 tog ett par lokala entreprenörer över verksamheten och renoverade byggnaderna till sitt ursprungliga vackra utseende. 

Det blev en så trevlig lunch att inte några kort blev tagna och när lunchserveringen skulle stänga blev vi tvungna att lämna borden och då togs ett gruppfoto på den gamla naturvetarklassen. Vi tycker nog det är helt fantastiskt att vi fortfarande kan träffas och efter vårt 50-åriga studentjubileum i våras har det tillkommit ytterligare några som inte varit "hemma" i Skara på många år.


Eftersom vi inte bara kan sitta och stoppa i oss godsaker hade dagens värdinna lagt in en promenad i ett naturreservat vid Höjentorps slottsruin i Vallebygden. Vi klarade oss nästan från regnet som hängde i luften, men de flesta var bra utrustade med rejäla kängor, vilket behövdes i den tämligen geggiga och blöta naturen.
Ett par kilometer över stock och sten blev det och vi kunde bara konstatera att vi får vara tacksamma att vi som samtliga fyller 70 i år eller nästa år lyckades ta oss över alla trädstammar som låg över leden.

 


Sedan bjöds vi hem till värdinnans mammas föräldrahem, en gård som hon numera äger tillsammans med sina systrar. Ett vackert mindre hus med en enorm tillbyggd veranda blev dagens mål och där bjöds vi mellan allt prat på både vinbärspaj och supergod trattkantarellsoppa med hembakt bröd.

 





De här båda dagarna är jag så tacksam att få ha upplevt och på något underligt sätt betyder de gamla ungdomskamraterna mer och mer ju äldre jag blir. Det enda jag inte riktigt kan förstå är vart alla år tagit vägen, ibland känns det precis som när vi klev in på Katedralskolan och skulle fylla 16 år senare på hösten. För oss som bodde på landet blev det också att flytta hemifrån och klara oss själva från söndag till fredag, vilka härliga år det var....





 


8 kommentarer:

  1. Vilka trevliga träffar du har varit på. Roligt att ni har ni fortfarande har den kontakten. Vilket inte jag har med någon från mina klasser. Däremot har Jakob sina klassträffar var och vartannat år nere i Schweiz, som vi brukar åka ner till.
    Första och sista bilden på löven är så vacker med alla dess färger. Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är verkligen så att de här nostalgiträffarna betyder mer och mer ju äldre vi blir och många i min gymnasieklass som haft framgångsrika karriärer och arbetat mycket har också blivit pensionärer, tycker det är skoj att komma tillbaka till ungdomens Skara och träffa gamla vänner.
      De vackra höstlöven är numera ett minne blott och tittar vi på väderleksrapporten så var det nog regn en vecka framåt, buu...

      Radera
  2. Så trevligt med två klassträffar och så fint att ni fortfarande träffas. Kul dessutom att det var så god uppslutning med gymnasieklassen. Vår grundskoleklass har haft träff en gång men sedan rann det ut i sanden. Gymnasieklassen har aldrig träffats. Lite synd för man umgicks ändå dagligen under några år.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är riktigt skoj att träffas ibland och det är tack vare att det finns några eldsjälar som hållit i det hela tiden. Sedan är vi ett 10-tal i gymnasieklassen som träffas och vandrar en dag vår och höst, riktigt mysigt. För oss lantisar som dessutom fick flytta hemifrån när vi började gymnasiet blev det kanske extra speciellt. Det blev ganska mycket umgänge och ibland undrar jag hur vi trots allt kom ut med de betyg vi gjorde.

      Radera
  3. Men, vilka trevliga klassträffar du varit på ... två stycken under samma vecka också! Väldigt roligt att så många kom. Javisst är det märkligt. När man träffar gamla klasskamrater så är man på något vis tillbaka i ungdomen igen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det var två riktigt trevliga dagar och tänk så många roliga minnen vi delar. Turligt nog har de mindre trevliga minnena bleknat…för visst är det så att alla minnen från tonåren inte lockar till leenden.

      Radera
  4. Vilka härliga träffar med gamla fina studiekamrater.
    Otroligt att ni får ihop så många varje gång. Måste vara ett tecken på att ni trivs bra tillsammans. Vår lunchträff i Mariestad blev också härlig med fantastiskt god mat på Kingfisher . Vi var bara 5 men vi som var där hade mycket att prata om. Vi föreslog också att äta i Lundsbrunn till våren . Där är så fint och dessutom god mat. Nu är vi på gång mot Skåne och en färja som ska ta oss över till Tyskland i morgon. Skitväder just nu men det blir säkert bättre vad det lider . Tack för senast , vi ses till våren och då hoppas vi få bjuda er på en matbit
    Kram Lisa

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det blev ett par riktigt trevliga dagar med många mysiga möten. Det var lite synd att jag inte kunde åka till Mariestad men det går inte att klyva sig. Det var så skoj att se er här hos oss och nu går ni ha en riktigt fin resa. Här började det regna i eftermiddag och nu fram emot kvällen är det faktiskt lite vitt på marken. Vi får se hur det ser ut i morgon bitti. Hoppas det passar så vi kan ses till våren så vi går höra hur ni haft det!
      Kram

      Radera