onsdag 11 oktober 2023

En höstvecka på hemmaplan.

Tänk att det idag redan är en vecka sedan vi kom hem till Falköping efter vår Europaresa. Vad har vi då pysslat med förutom tvätt och städ?

Naturligtvis var vi sugna på att se om det fanns några kantareller kvar till oss i skogen och det ville vi undersöka innan älgjakten började i söndags. Nog fanns det kantareller så nu kan vi frossa i rätter med svamp den här vintern.


Efter skogsbesöket var vi fikasugna och vad kunde passa bättre än ett besök på Conditori Nordpolen i Vara. Nordpolen har funnits här i Vara sedan 1903 och är verkligen en institution. Enligt historien har det fått sitt namn från när S. A. Andrée landade på Varaslätten med luftballong 1894. Han hade startat från Göteborg samma dag och gjorde tester för sin polarexpedition. Än idag finns en gammal målning föreställande Nordpolen.



Idag är konditoriet fullt med folk så det blir en stunds väntan, då vi kan titta på det enorma utbudet i diskarna. Trots att det finns mycket att välja på blir valet ett säkert kort, nämligen en Budapestbakelse till Lars och en god vetebulle till tråkiga B-M som inte tycker om bakelser och liknande.




Sedan var det dags att åka hem och ta oss an den mindre roliga delen av svampplockningen, nämligen att rensa skörden. 



Som vanligt går det lite lättare och blir lite roligare med ett glas rött bredvid.


En dag fick vi åka ut till Lars dotter och gården där de bor. Eftersom det var frost under natten väntade vi till efter lunch så här ägnade vi en hel eftermiddag till att tvätta och storstäda husbilen och tänk; Den var faktiskt vit under all smuts...


På kvällen njöt vi av en knäckig äppelpaj på svenska höstäpplen. Det är verkligen livskvalité.


När det kom en dag utan alltför kraftiga vindar och med lite värmande höstsol kände vi att det var dags att se om vi kunde få den lilla vita bollen i hål ute på Berga golfbana. Det gick lite si och så med det, men vi fick massor med frisk luft och så höjdpunkten, kaffe och mackor efter nio hål.




Igår var det den 10/10 och alla Falköpingsbor vet vad som händer klockan 10:00 den dagen och i år för 34:de gången. Då öppnar Falbygdens Ost sin traditionella julmarknad och i år som alla föregående år finns det folk som står i kö 3,5 timmar innan öppning för att vara bland de första, eller åtminstone bland de 100 första som får var sin ost...... Betydligt lugnare var det när vi tittade in där fram emot sen eftermiddag, men visst är det mysigt. 




En burk pepparkakor och naturligtvis ett par små ostbitar till plockmat fick följa med hem.


Sedan har det blivit en del kökstjänst för frysen gapade ganska tom på bröd och bullar, förstår inte att ingen fyllt upp den medan vi var borta. 


Samtidigt har Lars startat upp sin bowlingsäsong och hunnit göra något arbetspass i pensionärernas "Worktour" på golfbanan. Nu hoppas vi att stormvindarna ska avta så det kan bli några fler turer med husbilen innan vi kör den till vinteridet, men som det ser ut idag skulle vi nog nästan blåsa av vägen och har det nog lika bra hemma i TV-soffan.

 

 

12 kommentarer:

  1. Vilken bra vecka ni har haft men tänk att ni redan varit hemma så länge.
    Conditori Nordpolen är verkligen ett konditori helt i min smak! Jag tycker det är så fint att gamla hederliga konditorier finns kvar så att det inte bara blir opersonliga kaffekedjor. Vilket utbud sedan. Jag hade definitivt inte tagit en bulle utan fastnat för betydligt maffigare frestelser men allt är en smaksak :D
    Såg ut att vara perfekt golfväder och skönt att komma ut.

    Önskar en god kväll!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst går en vecka fort men det har varit en härlig vecka. Conditori Nordpolen var verkligen fest när jag ett fåtal gånger i min barndom fick gå på café (vilket verkligen inte hörde till vardagen) och jag tycker verkligen om när man går en kanna kaffe och ett glas vatten serverat. Vi hoppas också på lite fortsatt golfväder. Det är ett roligt sätt att röra på sig, vi som inte har någon hund att promenera med.

      Radera
  2. Tänk så fort tiden går och jag är imponerad av hur mycket ni hunnit med trots att det måste finnas en hel del att ta hand om efter er härliga resa. Kantareller, skogens guld. Vi hittar aldrig några, har inga svampögon, så vi får köpa om vi vill ha. Det blev kantarelltoast i helgen som gick.
    Och vilket mysigt konditori. Så trevligt att det finns kvar efter så många år och så fint att nordpolenmålningen finns kvar. Bakelserna såg verkligen goda ut men en god vetebulle är inte fy skam det heller.
    Det lät tidigt med julmarknad redan 10 oktober men det såg verkligen trevligt ut. En fin tradition! Och en golfrunda har ni hunnit med också. Det ger både frisk luft och motion.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi kan nog inte säga att vi har några svampögon heller men vi har kvar ett par av min pappas svampställen som vi vittjar och i år fanns det ganska gott om svamp där.
      Visst är det mysigt med riktigt gammaldags konditorier. Det här såg likadant ut när jag var barn.
      Vi känner att det är så mycket vi vill göra nu när vi kommit hem för snart blir det höstrusk på riktigt!
      Falbygdens Ost har som tradition att julmarknaden börjar 10/10 kl 10 och påskmarknaden 3/3 kl 3(15).

      Radera
  3. Det är ju underbart med så mycket som ni gör. Tur ni inte jobbar längre för det hade ni ju inte hunnit med! Fikan på golfbanan kan jag riktigt känna smaken av, kan tänka mig det är något en ser fram emot när hålen betas av. Julmarknaden på Falköpings Ost har jag aldrig besökt.. knäppt egentligen när vi hade så nära. Men jaja, så är det! Hoppas det blir en lika bra kommande vecka, även om regn och rusk gör att det blir andra typer av aktiviteter. Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ibland förstår jag inte hur vi hann att jobba medan Lars brukar säger att han behöver börja jobba igen för att hinna med allt han hann förr när han jobbade???? Det gäller att ta vara på de hyfsade höstdagarna även om det idag blåser rejält och i morgon väntas regn igen…
      Ha det så gott!

      Radera
  4. Jag köper Conditori Nordpolen och äppelkakan, det passar mig bäst i smaken.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Har ni inte besökt Nordpolen kan jag rekommendera ett besök där om ni har vägen förbi annars är nog hembakt äppelkaka att föredra alla dagar i veckan!

      Radera
  5. Budapest är en favorit och i princip väljer jag alltid den. OM det inte finns stora avlånga pariserbröd.... Gôtt med svamp även om det är lite tråkigt att rensa den. Falbygdens Ost är ju en annan favorit fast det känns lite tidigt med julmarknad redan. Ni har verkligen fullt upp om dagarna!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Budapest är Lars favorit medan jag har så svårt för allt vad bakelser heter. Svamp i frysen och torkade trattisar är härligt att kunna slösa med i vinter, även om inte rensningen är det roligaste man kan tänka sig! Vi tycker väl också att det är på tok för tidigt med julmarknad men just på Falbygdens Ost är det ju av födsel och ohejdad vana att den öppnar den 10/10.

      Radera
  6. Budapest är väldigt gott, ett bra val men ändå tycker jag att en bra Kardemumma Kanelbulle sätter ribban på konditoriet. Oj så mycket svamp ni hittar, härligt att ha i vinter. Då har du fått din första Julkänsla i ostbutiken. Den röda pepparkaksburken var jättefin och lyser upp i mörkret.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nu har vi svamp så vi för en gångs skull inte behöver ransonera. Idag ska det bli svamppasta till middag.
      Även om jag tycker det är för tidigt med julmarknad så hör det till att ta en liten sväng dit upp och titta någon av de första dagarna.

      Radera