torsdag 2 november 2023

Bruket Street Art i Vargön.

 


I flera år har vi pratat om att åka fram till Vargön och besöka "Bruket Street Art". Om detta besöksmål kan man bl a läsa om på websidan "Udda utflykter" och det är väl just vad man kan kalla Bruket Street Art. Här låg från 1868 Wargöns Bruk, vilket runt kommande sekelskifte var ett av norra Europas största skogsindustriföretag och pappersbruk. Kl 13:46 den 15:e december 2008 tystnade den stora pappersmaskinen och en epok var till ända. Två år senare började man riva fabriksområdet men kommunen beslutade att bevara den gamla kontorsbyggnaden i rött tegel och den vackra portalen, där arbetarna passerade vilken var smyckad med en varg. Några år senare brann kontorsbyggnaden och kvar finns ett utblåst skal.Ett mycket annorlunda landskap lämnades kvar där bakom med underjordiska gångar, trappor rakt ut i intet och hundratals meter betongväggar. Detta har sedan dess lockat graffitimålare från hela landet och om platsens vara eller icke vara finns det många åsikter. Vi brukar gilla Street Art så visst var vi lite nyfikna på platsen. 
Den går inte riktigt att förklara där den ligger lite otillgängligt och bortglömt precis vid Göta älv, men t o m en husbil hade hittat en fricampingplats på den stora platån med utsikt över vattnet. En del målningar var riktigt fina medan mycket var rent klotter, men ändå var det häftigt att gå där och se hur naturen mer och mer tar över delar av området. Vi bjuder på en del foton för enligt rykten kommer området framöver att exploateras med nya industrilokaler, men tills dess fungerar platsen som en definitivt annorlunda konstutställning.
16 kommentarer:

 1. Jag är kluven till graffiti. Ibland är det häftigt, på rätt ställe. Här tycker jag på något sätt det är häftigt och läckert. Särskilt när det blandas med konstverken. Kul att få se!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi tycker fin Street Art är fantastisk men är inga större fans av graffiti. Vi tycker ändå att det var kul att ha sett den här platsen och är lite fascinerade över att det kunnat bli så här i en välordnad kommun som Vänersborg…..

   Radera
 2. Några få gånger har vi passerat genom Belgien. Det intryck och minne som vi fick där, var samma som denna nedsmutsning. Vedervärdigt! Vi har sedan undvikit att köra igen det landet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi förstår vad du menar med vissa ställen i Belgien som verkligen är bedrövliga att se. Sedan har vi också upplevt fantastiska platser där som t ex vackra Brügge, som vi tyckte otroligt mycket om. Här hemma tycker vi mycket om vacker Street Art som verkligen förskönar våra städer men det här var mest ett stopp som var skoj att ha gjort för att med egna ögon få se den här omtalade platsen. De styrande hade väl ”lite otur när de tänkte” eftersom de tänkt bevara kontoret och porten som byggnadsminne…..

   Radera
 3. Jag är som Anna, lite kluven när det gäller graffiti, ibland blir det mest klotter. Men en del kan vara riktiga konstverk som jag ser i era bilder här. Talgoxen t.ex och Alfred Hitchcock! Kvinnan med det blå håret är inte heller så dum. Den är målad så det ser ut som håret ligger mot marken. Hur som helst var det roligt att få se.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi är också kluvna till graffiti. Street Art tycker vi många gånger är otroligt vacker och det har verkligen blivit ett fint inslag i många städer, medan graffiti många gånger kan vara enbart kladd.
   Vi har pratat om den här platsen länge och nu passade det med ett stopp. Lite skoj att ha sett den otroliga platsen innan nya industrier förmodligen byggs här.

   Radera
 4. Husbil Kors och Tvärs3 november 2023 kl. 16:28

  Street Art kan vara helt fantastiskt men klotter ger jag inte mycket för. Men det där verkar ändå vara ett häftigt ställe, som jag aldrig hört talas om. Kul att ha sett bilder

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi är också förtjusta i vacker Street Art som t ex när vi gick en promenad på detta tema i Strömstad men klotter kan kvitta. Det här stället vet vi inte vad vi tycker om men häftigt och annorlunda var det.

   Radera
 5. Vilken intressant och fin miljö. Miljon gör verkligen att konsten passar extra bra tycker jag.

  Önskar en fin lördag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det så att den här graffitin passar i den ruffiga miljön, intressant men inte speciellt vackert...
   Ett kul stopp längs vägen blev det hur som helst.
   En fin fortsatt helg önskar vi.

   Radera
 6. Jätteroligt att komma hit. Härlig miljö.
  Jag tycker att jag kan Sverige bra och har varit runt mycket , men detta har jag hitintills helt missat. Har sett "street art" en del både i Sverige och utomlands och är road av det. Så nu har detta besöksmål kommit upp på listan. Vad gäller "klotter" och förstörelse är det inget för mig. Men tack för detta besök. Likaså njuter jag av fina bilder och informerande text.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här miljön var verkligen något jag förstår passar under epitetet "Udda utflykter". Ett mellanting mellan klotter och konst och miljön där naturen håller på att ta över gör att den sortens målningar passar här. På Instagram fick jag en kommentar om att Vänersborg fått sju nya vackra väggmålningar efter en Street Art festival i somras. När jag tittade på nätet såg de helt otroliga ut så nu har vi fått ett nytt besöksmål där man kan göra en stadsvandring för att se dem.

   Radera
 7. Street Art kan vara vackert många gånger, beror väl på vem som hållit i färgsprutan. Vilket ställe!! Nästan synd att det ska försvinna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det här var ett sådant ställe vi nästan inte kan bestämma vad vi tycker om det… Fascinerande och annorlunda där det låg näraVargöns centrum men ändå dolt och okänt.

   Radera
 8. Vi är så förtjusta i riktig, vacker Street Art som börjar bli mer och mer vanlig i våra städer. Det här var något helt annat och om vi förstått det hela rätt har det varit många diskussioner om platsens vara eller icke vara. Skoj att ha ha sett det och riktigt fascinerande men allt var definitivt inte vackert…

  SvaraRadera
 9. Verkligen ett annorlunda ställe! Kul att se! Få se om jag kommer in på er nya blogg. Har haft väldigt svårt att kommentera på den sidan. Får göra om adressen för att det ska gå. Elisabeth, Husbilen Ellen

  SvaraRadera