måndag 1 maj 2023

Påskliljorna i Fagerås


I flera år har vi pratat om att åka ner till Fagerås, en lantgård så långt in i skogen mellan Västergötland och Småland, man nästan kan komma. Gården ligger söder om Tranemo, inte långt från Gislaved. Hit vallfärdar mängder med människor vid den här tiden varje år för att titta på påskliljor! Eftersom alla vet hur påskliljor och andra narcisser ser ut så varför åka hit och hur har det kommit sig att gården blivit så berömd?


1955 tog Arne Andersson över gården efter sina föräldrar och bedrev både jord- och skogsbruk. 1978 kom han över ett antal lådor med påskliljelökar som han planterade vid den gamla smedjan på gården och resten är historia. Efter några år kom lökarna direkt med lastbil från Nederländerna och han satte mellan 40 000-60 000 lökar varje år. Idag finns ca 2 miljoner nedgrävda lökar på ett område på 12 tunnland (= 12 fotbollsplaner). När Arne dog 2020, strax innan han skulle fylla 90 år tog en dotter och hennes make över skötseln av alla påskliljor. Numera sätter de 30 000-40 000 lökar vartannat år.




Idag möts vi av parkeringsvakt och speciella parkeringsplatser finns för bussar och husbilar. När vi går vägen fram mot gården blommar lökväxterna i dikena och i en liten kiosk betalar vi 70 kr/person som går till nya lökinköp. Sedan följer vi en led på ca 700 meter genom naturen och vi kan inte göra annat än att förundras över den otroliga mängden blommor. På deras hemsida kan man följa hur stor blomningen är och den 28 april uppskattades det att 80% av alla lökar stod i blom.


På ett mindre område uppe vid huset finns det ett område där 150 olika sorters påsk- och pingstliljor har planterats och visst är det skillnad på färg, doft och storlek.



Vi var inte ensamma om att ligga på knä och fotografera naturens under även om det inte var lätt att få några bra foton eftersom det blåste tämligen kraftiga, iskalla vindar.



När vi strosat runt hela området var det både sol och lä på gårdsplanen där många redan satt och njöt av fika och matsäck. Vi hade köpt med oss sallader så de hämtades och kunde avnjutas i solen. (Bäst att passa på eftersom de hotar med regn på 1:a maj).


När påskliljorna sedan har blommat ut är inte blomsterfägringen slut för det, eftersom 1 500 rhododendronbuskar också växer i omgivningarna runt gården, så på försommaren kan besökare istället njuta av dessa.


När vi kom hem var det dags att börja fixa och planera för kommande vecka. Först ska jag (B-M) åka på "tjejresa" tisdag-onsdag och på torsdag morgon åker vi med Laikan mot Strömstad och Laika Husbilsklubbs vårträff på Lagunens Camping. Det blir den första husbilsträffen som vi besöker så vi hoppas det blir så bra som vi tror!



 


 

 

22 kommentarer:

  1. Fina bilder, ser att det nu har slagit ut ordentligt, vi var där lite för tidigt. Synd med denna iskalla vind, nu får det bli varmare snart.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nu var det verkligen full blom när vi äntligen fick till en tur dit, riktigt fint!
      Visst vill vi ha värme nu, i veckan ska det äntligen bli mer husbilsåkande men termometern vill precis komma upp i tvåsiffrigt vid västkusten så det blir att packa varma kläder….

      Radera
  2. Alldeles fantastiska bilder från Fagerås. Ni prickade in blomningen när den är som bäst. Har tänkt många gånger att åka dit och se blomningen men det har inte blivit av trots att jag tror det arrangeras resor härifrån. Har en väninna som varit där och hon var lyrisk. Men inte visste jag att de hade så många rhododendron där också. Måste också vara magiskt.
    Tack för ett härligt vårinlägg!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst hade vi tur som lyckades pricka in en så gott som optimal blomning! Här skulle du säkert trivas som både är blomster- och fotointresserad. Tyvärr blåste det riktigt ordentligt så många suddiga foton blev det….

      Radera
  3. Ett fantastiskt besök förstår jag och så kul att de hittar alternativa sätt att använda sina marker på. Självfallet ska de ta betalt, inte bara för att köpa nya lökar utan för att de upplåter sin mark till detta. Häftigt verkligen, tack för jag fick se.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Precis så tyckte vi också, vilken härlig idé att använda marken till påskliljeodling när de skulle ställa om från lantbruk.
      Det blev en riktigt fin dagsutflykt men tänk om det kunde bli lite värme snart. Vi nästan ångrade att vi inte tog långkalsonger på oss och vantarna saknade vi verkligen!

      Radera
  4. Fagerås och påskliljorna har vi besökt 2 ggr minst. Nu när de har Rhododendronbuskar så blir det nog en tur dit igen. Vist är det fantastiskt vackert med alla påskliljor och pingstliljor. Vi har en hel del av dessa i trädgården också. Själv älskar jag att plocka in blommor och även njuta av dem inne. Har massor av Pärlhyacinter som blommar nu i blått bland påskliljorna.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det förstår jag att ni har besökt Fagerås,som inte har så långt dit. Riktigt fint tyckte vi det var och det blir det också när rhododendronen blommar. Vi hade också mycket pärlhyacinter bland påskliljor i rabatten när vi bodde i huset. Först fick de göra tjänst inne på köksbordet och sedan åkte de ut i rabatten
      Hoppas Ingemars höft börjar bättra sig.

      Radera
  5. Imponerande! Några har talat om detta på jobbet under flera år.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det vackert! Vi hade också hört talas om detta Fagerås i många år men det har aldrig passat att åka dit under bästa blomningstid, förrän nu. Vi blev ändå förvånade över att området var så stort och att det var så otroligt många blommande lökar!

      Radera
  6. Men oj vilket ställe, fantastiskt med så otroligt mycket blommor. De dubbla narcisserna, var väldigt fina. Sådana skulle jag vilja plantera och hoppas att rådjuren inte gillar dom.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nog fick vi lära oss att det finns fler dotter än det vi kallar påskliljor och pingstliljor, en del var riktigt läckra! Samtidigt gick vi lära oss att skogens djur inte äter de här lökväxterna, vilket kan vara tur här mitt ute i skogen.

      Radera
  7. Fin utflykt till Fagerås. Nästan som i Holland även om tulpanerna saknas. Aldrig varit där men känns lockande . kram från Lisa o Hjulhuset

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi har pratat om den här utflykten i flera år men äntligen passade det i bästa blomningstiden, riktigt fint och ett otroligt överflöd av blommor.

      Radera
  8. Det här blev vårt första besök hos påskliljorna men kan nog tänka oss återvända fler gånger och gärna när rhododendronbuskarna blommar.

    SvaraRadera
  9. Har hört talas om det här stället men tyvärr aldrig haft möjlighet att åka dit. Så otroligt vackert och vilka fina bilder!

    SvaraRadera
  10. Råkade av misstag kommentera som anonym vilket inte var meningen så skriver igen med mitt namn :-) Har hört talas om det här stället men tyvärr aldrig haft möjlighet att åka dit. Så otroligt vackert och vilka fina bilder!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Skoj att du tycker om våra bilder, inte helt enkelt att få någon skärpa i blåsvädret. Vi har hört om stället och tänkt åka dit i flera år men det ska passa med blomningstid och andra planer men i år kom vi dit och blev riktigt impinerade!

      Radera
  11. Så vackert det är, som ett gult hav av blommor.
    Vilken händelserik vecka ni har framför er. Hoppas att husbilsträffen motsvarar förväntningarna.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det var verkligen vackert och väl värt ett besök!
      Vi hoppas också på en härlig vecka!
      Allt gott till dig!

      Radera
  12. Vilken upplevelse att se allt detta! Stort tack för att ni delar med er. Fantastiska bilder och vilken mängd blommor. Och tänk att vandra här bland allt det vackra.
    Förstår att ni har en del trevligheter för er och lika bra att passa på när tillfälle bjuds.
    Ska kanske för egen del bege mig till Töreboda på lördag, över dagen för att träffa lite släktingar och vänner. Men det är höften som får bestämma om det är möjligt
    Önskar er fortsatt fina vårdagar och jag hänger så gärna med er.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det var verkligen skoj att äntligen komma till Fagerås och alla påskliljorna! Hoppas inte höften sätter käppar i hjulet utan att du kommer iväg till Töreboda
      Kul att du hänger med oss för maj månads almanacka är tämligen fulltecknad.
      Ha det riktigt gott!

      Radera