Naturligtvis måste vi ut och cykla när vi är på Östersjöns cykelö nummer ett. Ön är täckt med ett nät av fina cykelleder och vi beslöt oss för en rundslinga på ca 30 km. Vi cyklar österut och tar sedan av söderut på cykelled 25.
Den röda streckade leden cyklade vi. |
Här får vi vyer som vi bara älskar. Finns det något vackrare är illgula rapsfält mot en knallblå himmel och här fick vi ibland även den mörkblå Östersjön i synfältet.
Sedan gick leden genom mindre skogspartier och här spatserade fasaner över vägen så vi fick göra ett extra stopp.
Vårt mål var Østerlars rundkyrka, den största och troligen den äldsta, av Bornholms fyra rundkyrkor. Man tror den är uppförd omkring 1150 och historiker menar att rundkyrkorna byggdes som kombinerade försvarsverk och gudstjänstlokaler. Kyrkan ligger en liten bit utanför Østerlars by och på parkeringen märks det att vi kommit till ett av ön främsta besöksmål.
Kyrkan är verkligen vacker men när vi kommer innanför porten upptäcker vi att ingen av oss tagit med några pengar eller kort (inträde 25 Dkr) och svensk swish dög naturligtvis inte. Damen i kassan hade troligen inte gått någon charmkurs och vaktade dörren med sträng blick, varför vi fick göra ett nytt besök här på vägen till Rönne innan hemfärd, för inte kunde vi åka hem utan att ha sett interiören också. På informationsskyltar kan vi läsa att det förr i tiden fanns två ingångar, den norra dörren för kvinnor och den södra, som används idag för män. Utanför porten står en runsten och när vi kommer in finns ytterligare en, från mitten av 1000-talet, som tills 1921 var inmurad i grunden till klocktornet.
Sedan kommer vi in i det ovanliga runda kyrkorummet med bänkar runt om. I mitten står en gammal dopfunt från Rø kyrka. Den flyttades hit vid en renovering.
I en "utbyggnad" finns altaret och en vacker altartavla.
Mittdelen är smyckad med vackra fresker, troligen från första hälften av 1300-talet. De berättar historier ur bibeln, eftersom många inte förstod predikningarna som prästerna gjorde på latin.
Här finns det också en trappa upp i väggen, inte helt lätt att ta sig upp och ner för, men väl uppe kan man gå runt och få fina utsikter genom gluggarna, som kanske en gång användes som skottgluggar??
På vår cykeltur var det dags för lite fika vid borden utanför kyrkan.
Cykelturen fortsatte söderut, inte var det helt enkelt att hitta rätt cykelväg vid alla korsningar, men sedan kom skyltarna tillbaka så nog kom vi fram till Almindingen. Här var det åter en underbar doft av all ramslök som växte längs cykelleden.
Enligt ruttbeskrivningen kunde man göra avstickare till Ekkodalen och Rytterknægten, platser vi besökt på vår vandring i Almindingen så vi vänder norrut mot kusten igen. Nu får vi känna på den bitande nordanvinden och en del hyfsade backar så nog var det skönt med lite elhjälp på cyklarna.
Cykelvägen går genom något som kallas Rø Plantage. Området planterades med träd runt 1870. Här är naturen kuperad med många små sjöar och flera sprickdalar. Vi stannar vid Borgesø, där en promenad runt den konstgjorda sjön rekommenderas. Den bildades genom att dämma upp ett vattenflöde 1967, för att förvara timmer som fällts under en storm. Nu stannade vi bara på parkeringen vid sjön och längtade inte alls efter någon promenad.
När vi åter började närma oss Gudhjem kom vi ut till jordbruksmarken igen och de vackra rapsfälten så det fick bli ett sista fotostopp innan vi nöjda men frusna cyklade den sista biten hem till campingen.
Bra kämpat i den kalla vinden, tur ni har elcyklar och som vanligt, fina bilder.
SvaraRaderaKul du gillar våra bilder och vi börjar verkligen tycka att våra elcyklar är ett av de bästa köp vi har gjort. Nu tycker t o m jag att det är skoj att cykla.
RaderaSå otroligt vacker kyrka! Skönt med cykeltur och elen är ju väldigt bekväm att ha.
SvaraRaderaRundkyrkan var riktigt vacker och så annorlunda. Vi gillar verkligen våra elcyklar även om vi ångrade att vi inte tagit med vantar på den här turen. Vi var alldeles genomfrusna när vi kom hem men det går ju att tina upp…
RaderaVisst är rundkyrkorna vackra och annorlunda. Tack vare lite elhjälp klarade vi backarna om än lite pyst och stön, men utan el hade åtminstone jag fått leda cykeln…
SvaraRaderaAtt välja att predika på latin, ett språk som få förstod, låter i mina öron obegripligt. En präst borde väl vilja nå ut till så många som möjligt med sitt budskap?
SvaraRaderaFast kanske var det mer en statusmarkerung, att prästen visade att han minsann behärskade de lärdas apråk.
Det var nog så på den tiden att prästerskapet stod lite över det vanliga folket och därför predikade på latin, de lärdes språk, hur dumt det än låter.
RaderaÅhh jag älskar alla det kyrkor man kan få gå in och titta i, dom var så duktiga förr i tiden med sina byggen o det är därför det är så intressant att besöka dom. Den var jättefin både ut och insida. Ni fick er en fin cykeltur och vad fint med dom gula rapsfälten mot den blå himlen .
SvaraRaderaDet blev en fin cykeltur trots isande nordanvindar. Vi tycker mycket om både fina kyrkor och inte minst knallgula rapsfält!
RaderaRoligt att få läsa om er resa på Bornholm, gissa om vi blev sugna? Vi tror att det är över 45 år sedan vi besökte ön. Verkar vara dags för ett nytt besök snart. Tack för fina foton och intressant information.
SvaraRaderaSjälv var jag på Bornholm runt 1990 och för Lars var det premiär. Det är verkligen en fin ö med säregen natur, dessutom på bara 80 minuters färjeresa från Ystad. Kul ni gillar vårt inlägg.
RaderaSjälv har jag ofta i tankarna återvänt till en av våra cykelturer i Bretagne. En härlig landsbygd som er, varmt ute, kortärmad skjorta och kortbyxor. På dessa cykelturer hittade vi det vi inte hade hittat annars. Ni hittade en fantastisk kyrka och mycket mera. Birgitta cyklar ogärna inne i städerna, men på landsbygden trivs hon med cykeln och jag också.
SvaraRaderaVisst är det så att vissa dagar göms längst inne i hjärtat i ett litet skimmer. Jag cyklar inte heller där det är alltför trafikerat (hör fanns det separata cykelbanor överallt utom ett par km på slutet efter en mindre väg). Jag har haft änglavakt en gång och vaknat i ambulans med hjärnskakning och spräckt cykelhjälm, sedan dess är jag mycket försiktig vad gäller cykel…
Radera