tisdag 16 maj 2023

På rull söderut och besök på Wanås Konst


Efter några dagar på hemmaplan var det i helgen dags att packa husbilen igen och ge oss ut på rull. Den här gången styrde vi söderut eftersom vi ska åka över till Bornholm på onsdag. Vår första övernattning blev vid Helgeån i Knislinge, några mil norr om Kristianstad. Där stod vi på en gratis parkeringsplats, som vi hittade i Park4night, tillsammans med en tysk husbil.

Nästa morgon hade vi bara några km till Vanås slott och deras skulpturpark Wanås Konst, som vi hört så mycket gott om.

Vanås slott har en historia från 1400-talet och har varit i familjen Wachtmeisters ägo sedan början av 1800-talet. Tidigare var det en fideikommissegendom och slottet blev byggnadsminnesförklarat 1980.


Wanås Konst grundades av Marika Wachtmeister och den första utställningen kom 1987. Idag finns ett 70-tal permanenta verk i parken och varje sommar bjuds internationellt kända konstnärer in att skapa konst i parken.

Konstparken är öppen i princip alla dagar året runt, den här årstiden 10 – 17 och under lågsäsong 10 – 16. Entré kostar 170 kr för vuxna. Studenter (över 19 år) och vi pensionärer betalar 150 kr. Vi får en karta av den trevliga tjejen i kassan och kan ge oss ut på promenad, och vilken härlig promenad det blev.


Parken består till stor del av åldriga ädellövträd, främst bok och ek. Den här fina dagen blev det förutom en konstupplevelse även en underbar vårpromenad under de intensivt gröna bokarna, samtidigt som vi hela tiden njöt av ett intensivt fågelkvitter. Hur härligt var inte detta!



Här kommer en blandad kompott av permanenta verk.

Bakom ett av husen hittade vi Yoko Onos ”Wish Trees for Wanås”, där vem som ville kunde skriva en önskning på en lapp och fästa i de nu blommande fruktträden.


När vi kom in bland lövträden kom vi till ”Double Dribble”, av Anne Thulin. Den bestod av tre gigantiska röda bollar uppe ibland löven. Ganska kul tyckte vi.


En skulptur heter helt enkelt ”Wanås” och den har fått besök...


...och sedan gjorde vi en avstickare till ”Den åttonde skorstenen” av Jan Svenungsson. Den första han gjorde var 10 meter hög och sedan blev de andra en meter hög för var som gjordes, således är denna 18 meter.


En annan omväg tog vi för att beskåda ett naturligt konstverk, den enorma Snapphaneeken. Den fanns troligen redan på 1400-talet och hade stor betydelse under kriget mellan svenskar och danskar, då snapphanar hängdes i eken och friskyttekompanier ska ha sökt skydd och haft rådslag under eken.


Här inne i skogen såg vi årets första liljekonvaljer som säkert blommar om några dagar, så fina de är.


Sedan är enligt oss en del konst bara konstig, som Marie-Louise Lindberg De Geers ljudinstallation. Där hördes ett klagande ”Maamma” från olika håll i parken....

Efter stigen kom vi förbi den färgglada ”Primary Structure”, av Jacob Dahlgren, som är gjort av identiska byggelement.


Innanför den ligger en sittande Buddhastaty utan huvud, ”Meditation in a Beech Wood”, av Martin Puryear.


Efter en stund kommer vi ut till dammen i slottsträdgården och får en riktigt fin vy över slottet.


Runt dammen blir det säkert ännu vackrare om ett par veckor när alla rhodedendronknoppar slagit ut.



Här sitter också statyn ”Fideicommissum” av Ann-Sofi Sidén och tittar ut över den tillhörande fontänen.



”Pyramide” av Paul Gernes är något så bra som både ett konstverk och en picknickplats. Här fick vi lite flashback till Chichén Itzá på vår Mexicoresa.


Sedan får vi väl också välja ut årets konstnär, Carola Grahn, född i Jokkmokk men verksam i Malmö. Enligt broschyren arbetar hon i olika medium där hon på ett lekfullt sätt, ofta med spår av mörk humor och referenser till populärkultur och samisk tradition, utmanar stereotyper, maktstrukturer och sociala konstruktioner (vad det kan betyda?). Det samiska arvet kan vi ändå se i ett par av hennes fyra verk.

”Namahisvárri”är en samisk benämning på ett fjäll som är för heligt för att nämnas, här gestaltat i form av en uppblåsbar skulptur, plötsligt nedsläppt i en skånsk slotts- och parkmiljö. Ett annat av hennes verk, ”Vearalden Olmai”, är en fri tolkning av ett tecken från en samisk trumma.



De andra heter ”Och till Lavskrikan” som var en ljudinstallation och "51 kubikmeter fub". Här ställde vi oss också frågan om vad som är konst och vad som bara är konstigt???



Efter en rejäl promenad i grönskan tog vi oss en lunchmacka på caféets uteservering, och vilka goda mackor.



Det blev en riktigt fin förmiddag på ett ställe vi verkligen kan rekommendera för ett besök, oavsett om man är konstintresserad eller naturintresserad.

Vi fortsatte sedan in till Kristianstad, en stad vi faktiskt aldrig har besökt tidigare.


 


 

14 kommentarer:

  1. Där fanns det verkligen en salig blandning av konst. Håller med om att en del konst bara är konstig. Kul att få se!

    SvaraRadera
    Svar
    1. En njutbar promenad även om speciellt Lars skakade på huvudet många gånger inför en del installationer…
      Ibland undrar man hur staplad ved kan räknas som internationellt känd konst…

      Radera
  2. Bokskog är verkligen vackert med den speciella grönskan och Liljekonvaljer, som doftar så gott. Det var en fin konstpark ni stannade till vid. Önskar er nu en trevlig resa till Bornholm. Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är bokskog alldeles underbart den här tiden på året även om vi nästan ser gröna ut i ansiktet när jag tittar på en del kort. Wanås blev ett trevligt stopp och en rejäl promenad fick vi i parken.

      Radera
  3. Kan tänka mig att ni njöt i den skogen och med fågelkvittret, såg så fint ut på bilderna. Ha det fint

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nyutslagna bokskogar är nog det grönaste som finns, underbart att strosa i! Får man också göra ett intensivt fågelkvitter blir det ännu mer njutbart!

      Radera
  4. Vilken härlig bokskog, kan tänka mig att det var fint att gå där med fågelkvitter i bakgrunden. Ni är så duktiga på att hitta så fina ställen!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi försöker alltid hitta något sevärt längs vägen och idag med Google, bloggar och sociala medier behöver det inte saknas idéer och uppslag. Det blev en riktigt fin promenad i den härliga bokskogen.

      Radera
  5. Visst är det fint att vandra i Wanås med den fina naturen och konst i olika former i varierad form . Ger en det där lilla extra även om mamma skriket upplevs som konstigt nästan skrämmande är det något man inte glömmer i första taget. Kan det vara det som är meningen med denna installation. Smörgåsarna där är också oförglömliga .
    Idag har det snöat i Falköping . Vi fick uppleva ett rejält snöfall på väg till Floby när vi hämtade hjulhuset efter kamremsbyte.
    Lite underhåll blir det efter många mil på vägarna och nu behövs även nya däck för att kunna rulla säkert
    Önskar er en fortsatt fin resa o uppehälle på Bornholm. Kom gärna med tips inför vår resa dit om en vecka.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Wanås var en riktigt positiv överraskning, speciellt den här årstiden. Mackorna var bara så goda! Förstår att ni varit hos Berggrens med hjulhuset. Där brukar vi också göra service på husbilen. De är bra tycker vi. Idag har vi nästan blåst bort i Rönne men förhoppningsvis ska det bli bättre.

      Radera
  6. Lika bra att säga sanningen rakt ut, vi är inga konstmänniskor! Däremot älskar jag den skånska bokskogen i all sin prakt. Jag arbetade i den skånska skogen första halvåret 1968. Det positiva jag minns mest är bokskogen när den grönskar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi är väl inte heller några konstkännare/älskare men så här kan det vara lite kul. Nog är naturen den häftigaste konsten!

      Radera
  7. Ett ställe som tilltalar mig. Finns alltid något nytt att upptäcka! En del är waoo! och annat är dis, men omgivningen binder ihop det hela.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Wanås tyckte vi mycket om eftersom vi tycker om konst planterad i naturen., sedan var verkligen inte all konst vacker men då kan man bara gå förbi…

      Radera