onsdag 31 maj 2023

KInnekulle - Det blommande berget.


Att Kinnekulle i folkmun kallas "det blommande berget" känns väl helt odiskutabelt och för vår del är ett eller flera besök på våren  i det närmast obligatoriska.
Här hittar du flertalet ovanliga naturtyper och växter, bland annat ramslök, guckusko och St. Pers nycklar. I måndags tog vi Laikan och åkte dit upp. Vårt första stopp blev Österplana hed och vall vid Österplana kyrka. Det är Kinnekulles största naturreservat.



Orden "hed" och "vall" är gamla tiders namn på betesmark och slåtteräng. Området är en rest från ett landskap som var vanligt förr, men idag är det en oas för växter och djur som inte hittar livsrum i våra modernt brukade åkrar och skogar.

Här blommar vid den här tiden orkidéer, främst St. Pers nycklar. Det ska även finnas andra orkidéer här, som Adam och Eva , men de har vi inte lyckats se.



De stora mängder med gullvivor som finns här är i princip utblommade, men vi hittade några i skuggan av en enbuske och många andra blommande växter.





När vi strosade omkring bland blomsterfägringen träffade vi på en f d arbetskamrat med man som också var här på husbilsbesök. Det blev ett glatt möte, eftersom det var fyra år sedan vi sågs sist, så plötsligt var det hög tid för lunch och vi åkte till vårt favoritställe på Kinnekulle, nämligen det gamla stenbrottet. Här får husbilar övernatta till en frivillig kostnad om 100 kr. Vi hoppas att de flesta betalar denna peng för att hålla platsen ren och snygg så vi husbilsåkare även fortsättningsvis får tillgång till denna underbara plats. Idag var vi ett 10-tal bilar som övernattade här, till skillnad mot vårens långhelger då bilarna kan räknas i 100-tal.



Fram på eftermiddagen tog vi backen upp (och ner) till nästa naturreservat, nämligen Munkängarna. Under många århundraden var Munkängarna slåtteräng till Råbäcks och Hellekis herrgårdar, men nu är det en lummig lövskog där man kan hitta de flesta arter av lövträd. 


På våren täcks marken av blåsippor, vitsippor och späda små ramslöksblad... 

Bild från mars 2022

...för att nu på försommaren förvandlas till ett hav av blommande ramslök.



Lökdoften är nästan bedövande och blommorna så vackra. Att vi älskar ramslöksblommor är väl ingen hemlighet så här kommer ett gäng bilder.







Östra delen av naturreservatet Munkängarna utgörs av den s.k. Rödstenskleven, en markant kalkstensbrant som sträcker sig runt hela Kinnekulle. Efter senaste istiden för mer än 10 000 år sedan nådde havet upp till kalkstenslagret varför havsvågorna gröpte ur kalkstenen till raukliknande former i branten. Det är så Mörkeklevs grotta har bildats och också den rauk som kallas Predikstolen ovanför grottan.                      



När vi kommer tillbaka till stenbrottet blir det lite korvgrillning i kvällssolen. 

                                                                         


Nästa morgon har vi ett mål kvar, naturligtvis guckuskolokalen vid Hjelmsäter.

                                                                         


Här växer den inte helt vanliga orkidén i stora mängder och de är verkligen fotogeniska även om vi den här gången inte kunde fånga dem i lågt stående kvällsljus. 

                                 






Sedan var det dags att åka hem till Falköping, städa ur husbilen och ställa av den för nu väntar andra upplevelser, så det dröjer någon vecka innan vi kan åka ut med Laikan igen. 


14 kommentarer:

  1. Vilka fina makrobilder på guckusko och ramslöken, ytterligare ett ställe man vill besöka.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kul du gillar våra bilder, även om inte ljuset var som vi ville och våra försök med korta skärpedjup blev sådär.
      Hur som helst var det otroligt vackert och fotoobjekt fanns hur många som helst...

      Radera
  2. "Du ser inte," säger Birgitta om mig. I somras såg jag berget, antingen såg jag inte blommorna eller hade de blommat över då.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Även om Kinnekulle är vackert alla tider på året med sina medeltidskyrkor, fina vattenfall och annat så är det ett par veckor kring månadsskiftet maj-juni som just den här blomsterprakten finns till beskådan och då är det så vackert så hälften kunde varit nog.
      Vi är glada att vi fortfarande kommer ner på knä för att komma i jämnhöjd med alla vackra blommor, men tänk att det börjar bli svårt att komma upp och dagen efter är det ömt och stelt i hela kroppen....men det är det värt!

      Radera
  3. Det är verkligen en fantastisk plats och roligt att få se era bilder, särskilt makrobilderna :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är så vackert just nu och du hade nog också njutit där, på knä med en kamera i handen! Då försvinner tiden fort.

      Radera
  4. Det här var ett riktigt dröminlägg för en blomsterälskare som jag. Jag bara njuter! Kinnekulle har jag bara stannat en gång vid och haft fikarast när vi var på väg någon annanstans och det var i juli. Men jag har hört så mycket om blomsterprakten den här tiden på året.
    Vilken fin gest att låta husbilar övernatta vid stenbrottet för endast 100 kr. Förstår att det är populärt för så vackert där är. Det påminner mig lite om Grand Canyon.
    Och så ramslöken .... otroligt! Predikstolen är också väldigt exotisk och vacker. Och så till slut de fantastiska närbilderna på guckuskon.
    Tack för denna blomstervandring!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag förstår att det här kan vara en dröm för dig som blomsterälskare! Det är så otroligt vackert där uppe, speciellt den här årstiden.
      Stenbrottet tycker vi mycket om som ställplats och visst är det lite Grand Canyon och Vilda Western över platsen.
      Här i naturreservaten är det förbjudet att plocka ramslök men vi har flera andra ställen där vi brukar plocka till en vårlig soppa och lite pesto, så gott!

      Radera
  5. Visst är Sverige fantastiskt! Bara att konstatera. Det ni visar idag är svårslaget om en tycker om natur, vackra växter och fina omgivningar. Och likaså vår svenska allemansrätt som gör det möjligt att vistas i detta vackra.
    Blir riktigt avis på er. Har ju i resejobbet varje är (i sådär 6-7 år nu senast och även dessförinnan) stannat här i trakterna. Ibland kortare tid och ibland längre. Men alltid vackert.
    Och detta att övernatta här vid stenbrottet är ju helt fantastiskt och önskar verkligen att de som kommer betalar. Gärna lite extra...
    Tänker som Anita, så mycket ramslök. En favorit hos mig att använda till mycket. Nu kanske man inte kan/får plocka den här...
    Helt fantastiska bilder och de på guckuskon fastnade jag också extra för.
    Tackar för den här gången för era medryckande och läsvärda inlägg från resan. Jag har haft stor glädje av att fälja med både i bilder och i text.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst håller vi med om att Sverige är helt fantastiskt den här tiden på året! Vi gillar också ramslök även om vi definitivt inte plockar någon här i naturreservaten där det är förbjudet. Annars blir det ofta en vårlig ramslökssoppa och lite pesto för ramslök finns det på många ställen här runt omkring. Vi tycker det är riktigt kul att försöka fotografera blommor, men helt enkelt är det inte. Det sägs att övning ger färdighet så det är väl bara att träna på…

      Radera
  6. Njuter av era bilder ni har fotat och visar. Kramkram

    SvaraRadera
  7. Visst är det läckra blommor men inte är det lätt att visa hur vackra de är….

    SvaraRadera
  8. Nu är vi på väg hem efter en snabbvisit med husbilen till Kinnekulle. Vi blev så inspirerade av ert inlägg att även om vi bara hade 2 nätter på oss så åkte vi. Fick se Guckusko och Ramslök i massor. Var i Hjälmsäter och på Munkängarna. Sov en natt i Stenbrottet och en i Hällekis hamn där vi också besökte hantverksbyn. Så, tack för inspirationen😁

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så skoj att ni blev nöjda! Det är väl lite av vitsen med att läsa bloggar att en får inspiration till nya resmål.

      Radera