tisdag 23 maj 2023

Rundvandring i Gudhjem


”Velkommen til bjerg- och skærgårdsbyen” står det på den broschyr vi hämtat på turistinformationen. Gudhjem är en liten ort med ca 750 fastboende. Sommartid ökar dock befolkningen då det är en vacker liten turistmagnet.

Gudhjem har alltid varit en fiskeort och blev i slutet av 1800-talet den första staden där man rökte sill. Det blev en viktig del av industrin och Gudhjem har sedan dess varit känd som böcklingens hemstad. Numera är turismen den största industrin och signaturrätten ”Sol över Gudhjem” - böckling med äggula på rågbröd har blivit vida känd.

Vi checkar in på Gudhjems Camping för tre nätter. Det passar bra då vi tror det är den enda campingen på Bornholm som är ansluten till ACSI-kortet och vi betalar alltså 23€/natt. 



Campingen är relativt liten och det enda som är lite besvärligt är att i princip alla platser sluttar, dels mot vattnet (men även åt alla andra håll?!). Som en fin service lånar de ut höga nivåklossar, även om inte ens dessa räcker till...


Utsikten klagar vi inte ett ögonblick på!


Gudhjem som ort bör upplevas till fots och en dag tar vi Tulaknajlstien, som går direkt från campingen, längs vattnet och fram till hamnen. Många fotostopp blir det längs den klippiga stigen. 





Nere i hamnen fortsätter vi längs kustlinjen och i Nørresands havn träffar vi på den söta ejderfamiljen ute på någon av sommarens första simturer.




Längre bort tar vi en liten stig mot Helligdomsklipperne, även om vi inte tänkt oss ända dit till fots. Efter ca 400 meter ser vi ”Røverborgen” ut mot havet. Namnet uppfanns enligt uppgift av turistföreningen i början av 1900-talet för att göra naturen ännu mer dramatisk. Här har det funnits en bro över till klippan, men idag får man ta stentrappor ner och upp för att nå dit.


Ännu en bit längre bort kommer vi till Hestestenene. Dessa restes, eftersom det sägs att ett ungt par körde över klippkanten mot döden i sin hästskjuts och stenarna ska symbolisera hästarna som spanar efter sin kusk. Stenarna är mellan 2,5 och 0,95 meter höga.


Här och efter hela stigen växer orkidéer. Vi är dåliga på de olika arterna av ”nycklar” men vackra är de så naturligtvis föll vi på knä här också.




Sedan svänger vi upp på en stig i skogen, Gudhjem Plantage, innan vi kommer ner mot staden. Här uppifrån är vyerna så fina över staden och vattnet.



Nu tar vi sikte på kyrkan. Den ligger högt på en kulle och är synlig för sjöfarare på Östersjön. Kyrkan är uppförd av granitblock och invigdes 1893.


Altartavlan och predikstolen kommer från den gamla kyrkan Saint Annes kapell. Den vackra altartavlan ska vara från ca 1475 och troligen tillverkad i Lübeck.


Högt på en annan kulle ligger Gudhjem Mølle och tittar ut över staden. Det ska vara Danmarks största gamla väderkvarn.


När vi promenerar hemåt kan vi konstatera att det finns gott om restauranger och butiker längs de små gatorna. Precis vid nedfarten till vår camping ligger Gudhjems Museum i den f d järnvägsstationen.


Vi gick inte in på museet i det fina vädret men tittade på konstverken som stod på gräsmattorna framför huset. Den vackraste tyckte vi Ejdern (Aaboen) var. Det är Julie Høm, född och uppvuxen i Gudhjem som är konstnären bakom den. Hon är också känd för att ha utsmyckat kyrkorglar bl a i Lunds domkyrka.


Flera konstverk är av Jun-Ichi Inoue, med japanskt påbrå och hans stenskulpturer är klart inspirerade av japanska traditioner.



Väl hemma vid husbilen igen kan vi bara konstatera att även Gudhjem är en fin liten ort och vi förstår verkligen den dragningskraft den har på alla Bornholms turister.


 

 

 

17 kommentarer:

  1. Vilken fin berättelse i ord och bild. Vi har aldrig varit där, men det lockar oss nu!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag var på Bornholm för drygt 30 år sedan och för Lars var det premiär. Vi kan verkligen rekommendera ön för ett besök, speciellt utanför högsäsong, men så tycker vi om de flesta ställen. Skoj om vi kan locka er!

      Radera
  2. Så fint ni berättar och en fröjd att ta del av era vackra bilder härifrån. Blev för mig som att göra ett återbesök. Men det var så länge sedan jag var här att det mesta kändes helt nytt. Dock gände jag igen en del. Minns att vi bodde på en pensionat när havet.
    Härlig utsikt från husbilen men kan tänka mig lite klurigt med lutningen.
    Tack för detta besök. Ha det fortsatt fint och jag är med.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Inte blev du anonym inte! Skoj att du tycker om vårt inlägg och kanske känner igen dig. Ön är verkligen som bäst så här före den stora turistinvasionen även om vi inte tackat nej till lite varmare vindar.

      Radera
  3. Som jag säkert har nedtecknat tidigare, är ni så duktiga på att upptäcka det mesta dit ni kommer. Oftast under åren har vi sökt vila dit vi kommer, efter ett tufft arbetsliv hemma. Lite visa av första året med husvagn 1974, då skulle vi se allt från morgon till kväll. Det brände vi oss på och har blivit mindre kulturella med åren.
    Vad skönt att själv kunna välja och bestämma vart man vill med en husbil. Det gör ni bra.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är väl precis det bästa med husbil, att man gör så mycket eller lite man vill, åker långt eller kort, inget är rätt eller fel. Vi tycker det här blev en perfekt vecka med promenader, cykelturer men också vila i lä utanför husbilen.

      Radera
  4. Anette Nilsson23 maj 2023 kl. 21:21

    Ja visst var Gudhjem mysigt. Vi åkte efter vi lämnade campingen till Dueodde och fick känna på den fantastiska sanden på stranden där. Bornholm var verkligen mysigt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Gudhjem var riktigt mysigt liksom den häftiga naturen runt omkring. Dueodde fick inget besök den här gången men jag minns att vi var där och badade några dagar när mina tjejer var små.

      Radera
  5. Så fint! Verkligen jätteroligt att få se och läsa om Borgholm. Så tack för besöket får jag väl säga :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Skoj att du följer med oss till Bornholm via bloggen. Vi tyckte verkligen om ön.

      Radera
  6. Det är som att vara där. Ni beskriver allt så fint i text och ord. Gudhjem verkar vara en riktigt fin liten ort. Tänk bara 750 invånare, kanske fler när turisterna kommer på besök. Vilken tur dom lånade ut nivåklossar även om dom inte hjälpte fullt ut. Men ni blev ju kompenserade med en fantastisk utsikt.
    Tack för att jag fick följa med på den här fina vandringen i Gudhjem.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Skoj att du följer med oss till Bornholm via bloggen. Återigen hoppas jag det ska passa så du kanske kommer dit en dag. Naturen är verkligen spektakulär och mer kommer om någon dag.

      Radera
  7. Ni lockar verkligen oss att göra ett besök på Bornholm. Så mycket intressant och fint ni visar oss. Kul att ni kom dit när orkideerna blommar, de är ju så vackra. Platsen på campingen går inte av för hackor hihihi vacker utsikt. Kramkram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tror ni verkligen skulle gilla Bornholm. Trots att inte ön är så stor hann vi inte med att besöka alla hörn men då finns det något kvar om vi skulle åka tillbaka.
      Kram på er!

      Radera
  8. Ni hittar en massa fina ställen måste jag säga ;) men det är ju just det som är tjusningen med rullande hem att man tar sig tiden att bara njuta och se sig omkring:)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ett rullande hem är verkligen inte fel när man kan hitta de mest underbara ställen för en kopp fika eller en övernattning. Vi trivs så gott på rull så nu börjar vi längta ut igen….

      Radera