söndag 21 maj 2023

Vandring i Almindingen


Även om inte Bornholm är någon stor ö och det känns som om vattnet är närvarande nästan överallt finns det faktiskt skog här. Mitt på ön ligger Almindingen, eller ”varmansegendom”, som är Danmarks femte största skog. Den planterades i början på 1800-talet. Innan dess var marken betesmark för allas djur på ön.

När vi började googla på ”Vandringar på Bornholm” blev vi riktigt förvånade. Det fanns verkligen hur många vandringsleder som helst, korta, långa, kustnära eller tvärs över ön. Bornholm har t o m utsetts som Europas näst bästa vandringsdestination av vandringstidningen Trekking.

Vi bestämde oss för ett par kortare vandringar i Almindingen, som skulle ta oss till några omskrivna platser. Vi åker först upp till Ekkodalens parkering. Härifrån utgår vandringsleder på några km till Ekkodalen och Rytterknægten. Leden går genom vacker bokskog som det känns att vi inte kan få nog av den här årstiden.



Den som trodde att Bornholm var platt kan räcka upp handen??

Där det var som brantast hade en lång trappa byggts.


Visserligen ligger Rytterknægten som är Bornholms högsta punkt bara 162 m ö h, men det räcker. Här uppe ligger ett utsiktstorn som heter Kongemindet och som byggdes till minne av Fredrik VII och grevinnan Danner som var på besök här 1851.



Det ska vara en fantastisk utsikt från tornet, men just nu är det stängt för renovering, så vi fick stanna på marken. Här uppe finns också ett litet café och en kiosk (och man kan faktiskt åka bil hit upp även om det känns som lite fusk).

På vägen hit upp passerar vi Gamleborg, som ligger på en kulle i utkanten av Ekkodalen. Gamleborg är troligen byggd ca 750 e Kr och är bland Danmarks äldsta byggnader. Här har man hittat fynd från 900-talet även om de flesta är från 1100-talet. Man gjorde utgrävningar på 1950-talet och det vi kan se idag är resterna av en återuppbyggnad som gjordes omkring 1100.


När vi närmar oss startpunkten igen kommer vi till Ekkodalen. Det är en stor sprickdal, totalt 12 km lång, som fått sitt namn efter det kraftiga eko som återkastas av de branta väggarna.



Naturen är vacker här, så vi följer leden ett stycke in i dalen. Då får vi se något som, tillsammans med orkidéer lätt får ner oss på knä, nämligen blommande ramslök.



När vi kommer tillbaka till parkeringen njuter vi av en Krølle Bølle glass i solen...


...innan vi fortsätter en liten bit till parkeringen vid Lilleborg. Den här borgen byggdes av den danske kungen Sven Grathe omkring 1150 och tog över efter Gamleborg.


Här syns lite mer av borgen, som en gång legat helt omsluten av vatten, vilket gjorde den lätt att försvara. Lilleborg omgavs av en tung mur vars lämningar ännu kan beskådas, precis som en del av tornet och grunden till en del byggnader. Vi tycker det är intressant att gå här idag och tänka på hur det såg ut här för 900 år sedan.



Sedan följer vi en vandringsled in i skogen för att se ett av Bornholms tre stora flyttblock som ska gå att rucka på, därav namnet Rokkesten. 


Dessa är lämningar från istiden. Vi fick en fin vandring genom skogen, men väl framme undrar vi om vi (och en hel del andra) var riktigt kloka som gick flera km för att titta på just en sten!


Nu hade det blivit eftermiddag och vi ställde kosan mot Gudhjem, där vi ska tillbringa tre nätter på campingen, med en fin utsikt mot Östersjön.


 

 

19 kommentarer:

  1. Vilken pärla! Inte undra på att ön har gott rykte som vandringsdestination.
    En sten kan verka ganska obetydlig, men är den från istiden så hade nog jag också gått dom där kilometrarna för att få se den.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bornholm är vackert, omväxlande och en smula exotiskt trots att det bara ligger 80 minuter med färja från Ystad. Att det var så känt som vandringsdestination visste vi inte.

      Radera
  2. Vandring som är så härligt. Vilket ställe o tänkt vilken fin natur vi har där vi kan vistas. :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det härligt med vandring. Vi känner att vi upplever både städer och natur bäst till fots. Bornholm är ett riktigt fint resmål.

      Radera
  3. Att få gå gå i gamla skogsplanteringar det gillar jag och det har vi gjort bl.a. på norra Öland och i Vänersborg. Dessa var kanske minst ett par hundra år gamla och helt beundransvärda.
    Allt gott.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Att gå i vackra skogar är bara så underbart och just bokskog den här årstiden är så fin!

      Radera
  4. Oj, det har hänt mycket hos er ser jag medan jag varit inaktiv på bloggen. Alltså den översta bilden, som en grönskande sal. Att vandra i bokskogar den här tiden är något av det ljuvligaste som finns. Bornholm var jag på väg till 2018 men dessvärre satte en fästing stopp för den resan då fästingen gav mig neuroborrelia. Men någon gång hoppas jag komma dit, i synnerhet nu när jag sett ert härliga inlägg.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi antar att du haft fina dagar i trädgården i det vackra vädret! Bornholm är riktigt speciellt så vi får hoppas du kommer iväg hit. Bokskogar den här tiden på året kan vi inte gå nog utav. Det är bara så vackert!

      Radera
  5. Så fint med Bornholm! Och väldigt roligt med de fina vandringslederna. Har varit här några gånger och då haft cykel med så det har blivit både cykelturer och några vandringar. Men det var då. Kan tyvärr fortfarande inte gå så långt och är beroende av en krycka. Så jag är väldigt tacksam att följa mer er via bloggen.
    Ljuvliga bilder.
    Så, nu vandrar jag vidare.
    Ha det gott.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi har också med cyklar och ön är verkligen cykelvänlig (kommer om någon dag på bloggen). Vi tycker det är så skönt att komma ut och vandra även om vandringarna både är kortare och snällare än för ett antal år sedan, men känslan är densamma. Hoppas det går framåt med din höft och att du kanske snart slipper kryckan, tur att det finns hjälpmedel.
      Allt gott!

      Radera
  6. Vi försöker också hitta platser där vi kan ut och röra på oss, speciellt om vi åkt långa sträckor! Seniorpaket med husbil har vi inte hört talas om men det låter ju inte fel.

    SvaraRadera
  7. Det var många år sedan jag var på Bornholm, var barn då så minns inget alls faktiskt. Så kul att få se ön genom era kameralinser!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har också lite knappa minnen från en vecka på Bornholm,troligen 1990, med husvagn och tre döttrar i skolåldern så då blev det mest bad och glass. Hur som helst var det en riktigt vacker ö och vi har haft några fina dagar här.

      Radera
  8. Härliga dagar och fina vandringar har ni fått njuta av på er Bornholmsresa. Såg att ni stod på Gudhjems camping. Den ser väldigt fin ut tycker vi även om vi aldrig bott på den utan bara traskat förbi och det hur underbart den ligger . Nu är ni säkerligen på fastlandet igen och vi på väg ner mot Ystad. Ser ut som om vi har tur med vädret så det tackar vi för. Allt blir trevligt i solsken
    Kram Lisa

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi är så nöjda med våra dagar på Bornholm. Campingen var riktigt bra men alla platser sluttade åt alla håll. Just nu är vi på Tönnersjö GK utanför Halmstad och efter spel i morgon fm åker vi hem så på torsdag blir det Pensionärslunch.
      Hoppas ni får riktigt fina dagar på ön.

      Radera
  9. Vilken härlig vandring. Vad bra att de gjort trappor med låga steg. Det skulle jag nog kunna klara. Bokskogar är vackra. Tror att ni besöker ön i rätt tid.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vandring i bokskog är bara så fint och den här trappan var riktigt ergonomiskt bra så stegen passade så bra.Vi känner också att det var en bra tid att besöka Bornholm.

      Radera
  10. Krölle Bölle glass, det var er väl unt efter era vandringar. Kan erkänna att jag är en, som räcker upp handen och har trott att ön var platt. Men det ser jag ju nu i inlägget att det varit fel. Fina vandringar ni gjort. Kramkram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Stora delar av Bornholm, dels här vid Almindingen men också längs norra kusten är faktiskt riktigt kuperade. Bokskogsvandringar har vi verkligen fått njuta av under den här resan och det känns som om vi knappt kan gå nog av den illgröna grönskan!

      Radera