söndag 30 april 2023

Matmilen i Uppsala och kungabesök.


När vi träffar våra Uppsalavänner umgås vi ofta på vandringar eller promenader. Vi har vandrat längs Costa Brava och från Santiago de Compostela ut tillFinisterre. Träffas vi på hemmaplan blir det gärna en promenad och så också vår andra dag i Uppsala. Vi travade iväg ut från staden och visst är det härligt att förena nytta med nöje.

Eftersom våra vänner är mycket filmintresserade jobbar de som volontärer på Fyrisbiografen, som är en av Sveriges äldsta biografer som fortfarande är i drift. Den startades redan 1911 och sedan 2012 drivs den av en ideell förening. Här visas varje dag 4 - 8 kvalitetsfilmer från hela världen och idag visades bl a Nostalgia, en italiensk film från 2022, skriven och regisserad av Mario Martone. Vi gick iväg i ett riktigt fint eftermiddagsväder och fick en fin filmupplevelse med mycket vyer från Neapel, filmen var riktigt sevärd.

 


Efter filmen var det dags för eventet "Matmilen", som vi köpt biljetter till. Det är en krogfestival med sex medverkande restauranger, där varje restaurang serverar en liten rätt och erbjuder lämplig dryck till. Matmilen håller på denna onsdagskväll mellan 17:00-22:00. 


Det blev ett roligt koncept med mycket varierande maträtter (och också varierande kvalitet). Vi började på Tapicante, där det serverades en taco med högrev, potatis med chipotle, ost och guacamole. Betyget blev god smak men en otroligt liten lokal där det verkligen blev huggsexa om sittplatserna.


Sedan fortsatte vi nästan rakt över Drottninggatan till Hambergs Catering. Här bjöds vi på en av kvällens höjdpunkter Sesamsotad tonfisk med mangoketchup och wakamesallad. Bra koncept var också att vi kunde köpa vin i halvglas, vilket vi gjorde här och på något mer ställe.


Nästa stopp blev på Kitchen & Table (by Marcus Samuelsson). Här fick vi en otroligt god, men liten, petit choux med creme med västerbottenost, picklad rödlök och sikrom. Det var tur att alla rätterna inte var i den här storleken för då hade vi fått gå hem och laga middag, men lika stor tur att de inte var som de största för då hade vi rullat hem....



Så vi fortsatte till restaurang Novo, som enligt recensioner ska vara en riktigt bra restaurang. Här fick vi också en av kvällens höjdare; Rökt makrill med kålrabbi, fermenterad chili och bakad äggula, så gott! Här blev vi sittande en god stund tills andra deltageare i Matmilen behövde våra platser.


Nu har vi bara två stopp kvar på vår rundvandring och nästa restaurang på tur är La Jefa en genuin mexikansk restaurang. Naturligtvis bjuds det på en taco, den här gången med pulled pork och en massa annat gott. Den här var riktigt smakfull och den tredje av kvällens höjdare. Hit skulle vi verkligen kunna tänka oss att gå för en riktig mexikansk måltid eller delta i en av de tequilaprovningar de brukar ha. Som ett extra plus var personalen så trevlig, trots att det var en ovanligt stressig kväll med över 300 sålda matpass.


Kvällens sista stopp var Borgens Restaurang och det blev också kvällens bottennapp. Det bjöds på gravad rapskarré med potatissallad i senapsvinägrett. Vi tyckte inte det smakade något speciellt även om vi beställt ett glas rött vin till.


Allt som allt blev det en riktigt trevlig kväll och massor med människor var ute på stan en vanlig vardagskväll. Vi avslutade med en kopp kaffe i soffhörnet och ytterligare prat innan vi gick till sängs efter ytterligare en härlig dag.

På torsdagen hann vi med en ny promenad ut ur staden, den här gången mot Gamla Uppsala, men vi såg bara  Uppsala högar på avstånd för idag hade vi tågtider att passa. Nu har vi ännu ett besöksmål kvar till nästa besök. När vi kom tillbaka in till centrum var många gator avstängda eftersom kungen och drottningen var på besök för att fira kungens femtio år på tronen. Det skulle vara ett publikt firande på S:t Eriks torg och sedan skulle de åka i kortege upp till slottet. Vi kom precis när kortegen åkte förbi, så lite skämtsamt tyckte vi att det var kul att kungen passade på att åka till Uppsala när vi var här...


Så var det dags för lunch innan vi satte oss på tåget och den åt vi i Saluhallen. Dagens fisk var en riktigt smaklig rätt med blandad fisk och skaldjur, saffransris, grillade grönsaker, tomatsås och en vitlöksmajonnäs, så gott!


Sedan återstod bara att vinka "På återseende" till Kerstin och Åke efter några innehållsrika och trevliga dagar.

Det är som vi brukar säga: Fina vänner och goda viner blir bara bättre med åren och nu träffas snart Kerstin och jag igen för i slutet av maj ska vi fira 50-årigt studentjubileum på Djäknedagarna i Skara. Vart har de åren tagit vägen?

6 kommentarer:

  1. Matmilen, vilket roligt koncept, lite som tapasrunda i Torrevieja. Älskar ju mat och att gå lite emellanåt behövs ju.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi tyckte också det var ett trevligt koncept och det var definitivt ingen enmilavandring utan allt ganska väl samlat i centrum. Skoj att få testa olika smaker och stilar .

      Radera
  2. Så roligt att spendera dagar i Uppsala med er. (Är ju här ganska ofta eftersom barnbarnsfamiljen bor här) Väldigt roligt med denna matrunda. Har tyvärr aldrig varit med på någon men jag har i andra sammanhang besökt flera av restaurangerna som ingick i "Matmilen". Kul att de flesta restauranger som ingick serverade bra eller ganska bra mat.
    Vi har i Torrevieja under många år varit med om liknande med "Tapasrace"-. Många restauranger, ett 30-tal, brukar vara med serverar ett par tapas att välja på och med dryck för ett par euro-.
    (Yngsta barnbarnet William var med sin klass ute för att se på kungen och drottningen som var på besök- Lite festligt var det. )
    Önskar er nu en fin helg hemma.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi tyckte också Matmilen var en kul idé och jag har bara hört om de underbara Tapasracen nere i spanska städer, något för oss som älskar tapas!
      Vi såg flera skolklasser med flaggor ute på stan så kanske var ditt barnbarn ett av alla glada barn.

      Radera
  3. Jag säger ofta: "Ögat vill ha mer än magen kan fördra!"

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den här gången var det ingen risk att vi blev övermätta, efter sex rätter hade det nog funnits plats för en dessert också….men visst kan det vara så ibland att ögat vill ha mer än magen.

      Radera