söndag 28 maj 2023

Helligdomsklipperne och Hammershus


Det är verkligen tätt med sevärdheter på¨Bornholm och en dag tog vi cyklarna västerut från Gudhjem mot Helligdomsklipperne, drygt 5 km bort. Här följde en separat cykelbana väg 158, så det var bara att trampa på, väl avskilda från alla bilar.


Helligdomsklipperne är en imponerande klippformation.
På de högsta punkterna av den branta kusten faller klipporna vertikalt upp till 22 meter. Klipporna är namngivna som bl a Sorte Gryde och Helligdomsklippen. Det finns också många grottor, men de fick inga besök av oss.



Inverkan av vind, väder och tid har skapat ett ojämnt landskap av pelare och grottor i Bornholms massiva granit under tusentals år.
Under den senaste istiden låg hela området under havsytan, när isen smälte kom ön upp ur havet och ligger nu cirka 20 meter över havet. 



Idag är hela området ett naturskyddsområde och det finns stigar längs kustlinjen. På många ställen leder trappor ner till havsnivå och många trappsteg blir det!!




När vi går längs kusten når vi Bornholms Konstmuseum, som trots att det är en modern byggnad smälter hyfsat väl in i naturen. Vi går inte in där men runt huset finns en del skulpturer utställda.



När vi sett oss nöjda återstår bara att hoppa upp på cyklarna och trampa hemåt.


Dagen när vi ska ta färjan tillbaka till Ystad har vi en sevärdhet kvar att besöka, och det är troligen Bornholms mest kända turistmål, nämligen Hammershus.
Borgen ligger på en 74 meter hög klippa och räknas till en av Nordeuropas största slottsruiner. Med sin 750 meter långa ringmur var fästningen en gång i tiden en viktig bas i striderna mellan ärkebiskoparna i Lund och kungarna.




Borgen uppfördes på 1100-talet och under kommande århundraden var det många strider om makten. Vid freden i Roskilde, 1658, tillföll Bornholm Sverige men senare gjorde öns invånare uppror och tvingade de svenska styrkorna att ge sig av.
Efter att slottet övergavs 1743 revs en del av byggnaden och materialet användes i konstruktionen av andra byggnader. Det var först år 1822 som ruinen blev klassad som ett kulturarv med kungligt dekret. I slutet av 1800-talet påbörjades de första restaureringsarbetena, och dessa pågår än idag. Vi strosar omkring här och känner historiens vingslag, samtidigt som vi njuter av den fina utsikten. Vi kan verkligen förstå att det var en perfekt plats för en försvarsanläggning.


De stora magasinen rymde på sin tid bl a säd som bönderna betalade i skatt till ärkebiskoparna.

 

Manteltornet var borgens största torn.



Det finns även ett besökscenter, som verkligen är byggt för att smälta in i naturen.

När vi återvände till husbilen hade vi bara en kort bit kvar till Rønne och färjan som skulle ta oss tillbaka till Ystad. Vi kan bara konstatera att Bornholm är ett riktigt fint resmål och att vi har mycket kvar att upptäcka där så kanske att det blir ett återbesök vad det lider.


8 kommentarer:

  1. Här var det inte bara mäktiga vyer och ett dramatisk landskap utan här fick jag också lära mig en hel del från historien. Hammershus ingick i den resan jag skulle åkt på och såg fram mot att få se. Nu är jag glad att jag fick ta del av det hos er istället. Det var väldigt mäktigt med pelarna och grottorna. Förstår att ni avstod grottbesök.
    Tack för att ni tagit mig med till Bornholm. Det har varit mycket intressant!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Skoj att du följt med oss till Bornholm. Nu får vi ändå hoppas att du kan gå komma dit IRL. Det är verkligen ett resmål att rekommendera med mycket sevärt på en liten yta.

      Radera
  2. Nu är ni minst sagt stenrika på minnen. Att komma utanför vandringsleder och trappor ser ut som förenat med livsfara i det steniga landskapet. Vad skönt att cykelbanorna fanns till er räddning. Vi cyklar väldigt ogärna i trafiken. Vi har samma respekt för trafiken som ni. Jag klarade mig bättre än dig, fast med samma änglavakt, när jag gick omkull i en starkt trafikerad rondell i Frankrike. "Jag förstår inte vad som hände, du körde emot en trottoarkant, gick över styret och fortsatte att rulla som en boll ned i ett dike," sa Birgitta. Alla runtom ropade Hospital, fast jag borstade av mig, cyklade hem, bytte kläder, plåstrade lite och fortsatte sedan mot målet. (Sedan ledde vi cyklarna 1 km)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nog kan man säga att vi blivit stenrika på minnen, hi,hi. Det var verkligen en dramatisk natur och nog fick man hålla sig inom markerade stigar och trappor. Ibland tyckte jag ändå att stupen var lite för nära (men det var kanske bara min upplevelse…).

      Radera
  3. Helt perfekt att ni har cyklarna med. Perfekt att kombinera motion med fina upplevelser. Helligdomsklipperne har jag passerat och sett, men vill inte kalla det för ett besök. Ett besök fick jag nu tack vare er. Verkligt fina bilder och intressant text.
    Likaså är det med Hammershus. En snabb passage. Men nu, hos er. kunde jag dröja mig kvar.
    Stort tack för besöket med er på Bornholm.
    Önskar er en fin resa hemåt. Hoppas på några stopp längs vägen-

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bornholm är verkligen en ö med bra förutsättningar för cykelturer. Skoj att du följt med oss till Bornholm. Helligdomsklipperne och Hammershus blev våra sista utflykter på ön så nu njuter vi försommaren på hemmaplan några dagar till innan det blir lite storstadssemester i Prag.

      Radera
  4. Jag slutar aldrig fascineras hur duktig dom var förr på att bygga och få till det med det lilla, eller tunga dom hade.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så tänker vi också när vi är vid gamla enorma byggnationer. Sedan sänder vi också en tanke till alla de som fick slita ont, många gånger med livet som insats, men visst är det otroligt att se vad de kunde…

      Radera