måndag 6 juni 2022

Pingstafton på Kinnekulle - Det blommande berget


I veckan fick vi ett mail från en av medlemmarna i Falköpings Fotoklubb, som tillbringar mycket tid i sin stuga på Kinnekulle. Det var en inbjudan till en improviserad fotoutflykt på pingstafton, eftersom det precis nu är blomningstid för ramslöken på Munkängarna, guckuskon ovanför Hjelmsäter och St Pers nycklar och andra orkidéer på Västerplana hed och vall. Naturligtvis lät det lockande. Vi åkte upp lite tidigare och tog en titt i stenbrottet, där vi stod tillsammans med en annan husbil på vår premiärtur i april. 


Nu var det TJOCKT med husbilar och vi tackade vår lyckliga stjärna att vi tog personbilen och kunde åka hem på kvällen. När vi sedan åkte upp till utsikten för att dricka vårt medhavda kaffe var varje husbilsplats fylld även här. Självklart förstår vi att vackra Kinnekulle lockar den här årstiden och en långhelg med sommarväder gör väl inte lockelsen mindre. Vi skulle träffa våra kamrater kl.17 vid Medelplana kyrka och vi åkte först upp mot Hjelmsäter och den lokal med guckusko som finns här. Guckuskon blommar under ett par veckor så det är bäst att passa på. Den är egentligen en outsider bland orkidéerna, men otroligt vacker eftersom den växer i klungor. Den har den största blomman av alla svenska orkidéer och den av våra orkidéer som mest påminner om tropiska arter.


När vi är på väg in i skogen berättar en av de som bor här uppe att det även växer en annan orkidé, nästrot, här bredvid spången. Det är så kul att vara ute med andra som har kunskaper och delar med sig av dem eftersom vi utan att tveka hade gått förbi den här orkidén och trott att det var en utblommad växt. Det som kännetecknar nästroten är att hela växten saknar klorofyll.


När vi kommer fram till guckuskon tillbringar vi en bra stund på marken för att försöka föreviga de vackra blommorna, vilka konstverk!





Sedan fortsätter vi till Munkängarna. När vi var här i slutet av mars såg ramslöken ut så här...


...men nu var synen (och doften) en helt annan. 


Det är så vackert här och många tillbringade pingstaftonskvällen med en promenad på stigarna i naturreservatat. Ramslök växer från de sydligaste landskapen och upp mot Uppland. Eftersom den trivs på lövängar och där marken är kalkrik och fuktig, finns den i rikliga mängder på Kinnekulle. Doften av ramslök påminner om vitlök, vilket gett den namnet "skogens vitlök" i folkmun. 






När vi fyllt minneskorten i våra kameror kände vi att det var dags att även fylla våra magar så vi åkte ner till Råbäcks hamn och tände en grill i en av de iordningställda platserna. Tänk att det finns något som smakar så gott som grillad korv en vacker kväll vid Vänerns strand och i trevligt sällskap!



Några stannade kvar vid Råbäck för att vänta in en vacker solnedgång medan några åkte för ett sista fotostopp vid Västerplana hed och vall. Det var i grevens tid vi kom dit, för även om dagsljuset varar länge den här tiden på året så finns det gränser. Vi hann dock ta en promenad på heden och visst finns där massor med orkidéer. Eftersom vi inte är några botanister njuter vi av skönheterna oavsett vad de heter. Den vanligaste orkidén här är St Pers nycklar, men t o m vi ser att alla inte är av samma art...




Sedan åkte vi hem, denna magiskt vackra kväll och nog kan vi konstatera att den här årstiden är Sverige mer än fantastiskt! 

 



 

13 kommentarer:

  1. Visst är det mer än fantastiskt denna tid och Kinnekulle bjuder på all denna ögongodis som ni så fint förevigade. Kram Lisa

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är Kinnekulle alldeles magiskt ett par veckor nu när allt blommar. Tiden före midsommar går bara alldeles för fort!
      Ha det gott!

      Radera
  2. Oj så mycket vackert och grillad korv sitter ju aldrig fel :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kinnekulle i månadsskiftet maj- juni är magiskt vackert och grillad korv, gärna lite sotig är aldrig fel…..

      Radera
  3. Kinnekulle måste jag bara få mina ägare att åka till någon dag. Måste vara nästan en magisk känsla att vara där då b la Ramslöken blommar. Trevligt att dela den upplevelsen med så många andra.
    Allt gôtt

    SvaraRadera
    Svar
    1. Linne tyckte att Kinnekulle var ”en plats bland de märkvärdigaste i riket” och vi håller nog med dig om att dina ägare ska åka dit någon gång. Det finns hur mycket som helst att uppleva!

      Radera
  4. Oj vad mycket blommor och en bygd som vi misstat totalt de sista 50 åren med husvagn och husbil.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tänk vilken tur ni har som har ett sånt underbart resmål, på hyfsat nära håll, kvar att uppleva. Kinnekulle har allt; underbar natur, massor med historia, flera ställen där man kan njuta av fika och mat. Vi gör nog ett par besök där varje år men har fortfarande en del intressanta kyrkor och annat kvar att uppleva.
      En fortsatt fin tur runt Vänern önskar vi er!

      Radera
  5. Så otroligt fina bilder! Miljön där är fantastisk, vi nöjt otroligt när vi stod där med Frankie för två år sedan. Härliga promenadsträckor. Fik med vy också, dessvärre hade blomningen inte riktigt kommit igång men en och annan ramslöksblomma fann vi.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är miljön på Kinnekulle alldeles fantastisk. Vi tycker väl precis som du om att fotografera, så många bilder blir det en kväll som den här, men ändå kan de inte göra verkligheten rättvisa.

      Radera
  6. Kinnekulle har vi besökt, men tyvärr lite tidigt på våren, så några blommor såg vi inte till. Den platsen får många besök av husbilar. Fantastiska bilder på orkidéerna.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så kul att du gillar våra bilder. Vi kom hem med massor med blomsterbilder. Stenbrottet är riktigt häftigt att stå i men vi pensionärer kan ju undvika långhelger!

      Radera
  7. Nog tycker vi att ni ska besöka Kinnekulle vid tillfälle. Vackrast är berget kanske just nu, men vi njöt av blåsippor i mars och natur och historia finna året runt! Ramslök får man inte plocka inom naturreservat, som t ex här i Munkängarna, men det växer på många andra ställen här runt omkring. Detta står på skyltar runt hela naturreservatet, så det är bara att hoppas att det efterlevs.

    SvaraRadera