torsdag 23 juni 2022

Vi reser norrut mot Myvatn



Nu börjar Väg nr 1 böja av norrut och dagens färdväg följer i princip kusten. Vädret är som vanligt ganska oberäkneligt och vi får uppleva både regn, dimma och strålande sol denna dag. Vårt första stopp gör vi vid Hvalsnes fyr, som med sin knallorange färg har blivit ett omtyckt fotoobjekt. 



Vi svänger också av mot den lilla fiskebyn Djúpivogur. Den ligger så fint vid fjorden Berufjörður. Här har man kunnat ta båtturer ut till ön Papey och när vi läst på nätet har vi inte blivit kloka på om det är möjligt i dagsläget eller inte. Varför vill vi då åka till Papey? Jo, där häckar ett enormt antal lunnefåglar och som sagts tidigare skulle vi gärna vilja se dem... Nu hade det inte gått båtturer dit på några år så vi fick nöja oss med en solig promenad i den lilla hamnen.





Sedan fortsatte vi vår resa och vägen, som följde Berufjörður var så naturskön. Här blev det också en fikarast på en av alla rastplatser som gjorts i ordning på ställen värda att stanna på.


 





Dagens mål var ett hotell i en liten by söder om Egilsstadir och jag hittade en väg dit, som var grönmarkerad på kartan (=naturskön). Att jag aldrig lär mig att dessa vägar i nio fall av tio är smala kuperade grusvägar och ett stycke in på denna hade de just lagt på ett tjockt lager med grus.... På den här resan hade vi dessutom en liten hyrbil, som inte direkt kunde skryta med en stark motor. (Ändå hade vi inte hyrt det minsta som fanns att tillgå...). Lyckan var stor när vi äntligen nådde asfalterad väg igen.



Vi är dock glada att vi är här den här veckan eftersom SMHI spår snö och enstaka plusgrader i midsommarveckan här i Egilsstaðir.


Nästa dag är målet Myvatn. Det blir en regnig dag och resan går genom ett ökenliknande "månlandskap". Regnet gör att det ser ännu mer spöklikt ut. 


Vi åker ut till den lilla byn Möðrudalur (på en grusväg som inte var så kul i regnvädret). 


Möðrudalur är en bondgård och den högst bebodda platsen i landet på 469 m ö h och den ligger verkligen mitt ute i ingenstans. Den har blivit ett populärt turistmål och här finns både ett pensionat, camping, en liten butik och en restaurang, som serverar lokal mat, så nog hade turistbussar tagit sig hit även denna dag.


En kyrka byggdes här 1949 av en bonde, som byggde den till minne av sin avlidna hustru. Han målade även altartavlan. Det hade säkert varit riktigt mysigt här om vädret varit annorlunda. Nu kurade t o m fåren vid kyrkmuren.




Husen är byggda i den gamla torvhusstilen, som var den traditionella stilen att bygga hus på Island.


Trots det gråmulna vädret kan vi inte göra annat än att njuta av den fina naturen, även om stoppen inte blir så långa.




Myvatn är en grund och ganska näringsrik sjö som ligger i ett aktivt vulkaniskt område i närheten av Kraflavulkanen. Insjön och våtmarkerna där omkring har ett rikt fågelliv. Mývatn bildades av ett stort lavautbrott för cirka 2 300 år sedan och landskapet runt sjön domineras av vulkaniska landformer. 

Namnet är sammansatt av de två orden "mygg" och vatn "sjö" och kommer av den stora mängden fjädermyggor som finns i området på somrarna. Namnet Myvatn används för både sjön och hela det bebodda området omkring. Plötsligt kommer vi till en avtagsväg med skylten Krafla och vi kan inte låta bli att svänga in för en titt på den. Krafla är en kaldera som hade sitt senaste utbrott i september 1984. En kaldera är en stor kittelformad fördjupning i jordskorpan som skapas då en vulkan kollapsar. Det blev en snabbvisit iklädda hela regnställ och någon promenad på kraterkanten lockade inte då det hade blivit en riktig gyttjepromenad.




På vägen dit upp passerar vi Krafla Power Plant, ett geotermiskt kraftverk. Det är intressant att se hur de tar vara på all energi som finns i marken i det här området. Det bubblar och ryker verkligen precis överallt. 




Här ska vi bo två nätter för att hinna med det vi vill göra häromkring. Vårt boende, Stöngs Guesthouse, som även detta ligger långt från all annan bebyggelse, ligger på en bondgård . Här serverar de till vår stora glädje middag på kvällarna, bestående av soppa, bröd och till huvudrätt kan man välja mellan lamm, från gården eller fisk från floden Laxá. Första kvällen äter vi blomkålssoppa och stekt öring, så gott efter vår dag i ovädret!



Utanför vårt fönster hittar vi en fin besökare som vi tror kan vara en rödspov. (som vanligt tar vi tacksamt emot åsikter om inte våra gissningar stämmer). 


Väderleksrapporten hotar med fortsatt kraftigt regn nästa förmiddag och vindar som kan nå stormstyrka, men vad vi ägnade oss åt den dagen kommer i ett annat inlägg. 


 






6 kommentarer:

  1. Det var många och nästan overkliga bilder, inte minst väderleksrapporten. Det har varit intressant att se alla era aktiviteter.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Skoj att ni tyckt om att följa med oss till Island. Vi kan väl som en "cliffhanger" säga att ett av de häftigaste inläggen återstår.....

      Radera
  2. Väldig fascinerande naturbilden igen!

    Ha nu en riktigt fin midsommarhelg!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är bara att acceptera att det är inte lätt att välja bland alla foton när man ska få till ett inlägg. Naturen var verkligen helt otrolig.
      En fortsatt fin helg önskar vi er!

      Radera
  3. Ni fortsätter att visa så många fina bilder, gullig liten kyrka som maken hade byggt. Vilket enormt stort stenblock bredvid eran lilla bil.

    SvaraRadera
    Svar
    1. När vi hämtade ut vår lilla bil var vi glada att vi inte tog den allra minsta varianten, undra vad det var för något???

      Radera