fredag 24 juni 2022

En dag med mystiska lavaformationer och varma bad.


På lördagen sätter vi för första gången på den här resan ingen väckarklocka. Vi ska stanna kvar på Stöngs Guesthouse ytterligare en natt och hade egentligen tänkt boka en "Valsafari" denna dag. P g a de kraftiga vindarna var alla båtutflykter från Husavik inställda idag så vi fick se oss om efter andra utflyktsmål. Regnet avtog medan vi åt frukost och efter några timmar körde vi iväg för att runda sjön Myvatn
, den fjärde största sjön på Island.


Vi bor sydväst om sjön och åker över till den östra sidan och platsen Dimmuborgir.
Det är lavafält som är berömt för sina egenartade klippformationer. Eftersom de vulkaniska grottorna påminner om ruiner kallas de på isländska för "de mörka borgarna". I isländsk folktro sägs Dimmuborgir vara ingången till helvetet. Lavaformationerna är helt unika - troligtvis finns inga andra i världen med den här sortens landmassa.

 
En vulkanisk lavasjö formade den spektakulära terrängen för 2300 år sedan (även om en myt säger att formationerna bildades när troll som bodde här träffades av morgonsolens strålar och förstenades). Här har man tillgänglighetsanpassat flera leder som är utmärkta med olika färg. De kortaste lederna på några km är t o m asfalterade.


Vi går den mest populära leden för att komma förbi Kirkjan (kyrkan, som är den mest bekanta formationen). Vi passerar massor med olika grottor och formationer. Inte är det konstigt att Dimmuborgir varit inspelningsplats för både Game of Thrones och Bröderna Lejonhjärta. Här nere får vi lite lä för de kraftiga vindarna men när vi sedan kommer upp till parkeringen blåser vi nästan omkull.


Lars i GatkletturKirkjan

Härifrån har vi bara några km till Myvatn Nature Bath.
Detta är en av många platser på Island där man kan bada i geotermiskt uppvärmt vatten med höga mineralhalter. Badet öppnade 2004. Det är mindre exploaterat och mindre känt än  "Den Blå Lagunen" på södra delen av ön. Anläggningen består av en naturlig lagun och en konstgjord. Vatten kommer från ett djup på 2500 meter och transporteras från ett närbeläget kraftverk. Det är alkaliskt samt har en unik komposition av svavel och andra mineraler, som bland annat ska ha en positiv inverkan på huden. Svavel sägs också vara bra för luftvägarna och vid tillstånd som astma. Dessutom gör vattnets kemiska sammansättning att organismer som bakterier och växter inte trivs i lagunen. Vilket gör användandet av klor och liknande rengöringsmedel överflödigt.
Utöver lagunerna har Myvatn Nature Baths två ångbastur som värms med geotermisk ånga direkt från jordens inre. Där kan man njuta av utsikten över lagunerna och den omgivande naturen medan man mår gott i bastun. Här mådde vi gott och ville då visst inte gå upp ur det härliga vattnet.När vi kommer ut från badet har de tunga molnen dragit bort så vi tar en tur till en av de platser pensionatets ägare pekat ut som bra ställen att få se sjöfågel. Vi tog en promenad och såg förutom ejder, en del olika änder och någon knipa.

Nu kunde vi också njuta av utsikten längs vägen ut till boendet. Vi avslutade sedan dagen med en promenad runt gården innan kvällens middag. 

Nu hoppas vi vädret håller i sig för nästa morgon är det dags för tidig frukost och nya äventyr.


8 kommentarer:

 1. Jag ler åt den sista bilden och kul att se en gammal Farmall från tidigt 50 tal.
  Badplatsen såg verkligen härlig ut. Själva badade vi i Balatonsjön i Ungern för 10 talet år sedan. Mina vita skjortor var gula på kragens insida i ett par veckor efter detta, trots att jag duschade varje dag.
  När jag växte upp hade vi "Pimpsten" (lavasten) att tvätta oss med.

  SvaraRadera
  Svar
  1. De hade tre stycken gamla traktorer i ett otroligt fint skick, t o m däcken såg så gott som nya ut! Badet var verkligen skönt då det inte var mer än 7-8 grader i luften, så beslutet att gå upp var inte lätt att ta.

   Radera
 2. Vad synd att det inte blev någon valsafari men å andra sidan verkar ni inte nedslås av det utan hittar på något annat istället. Efter er resa, era bilder, era fina reseberättelser så har ägarnas intresse för Island inte minskat.
  Allt gôtt

  SvaraRadera
 3. Så skoj om vi kan inspirera ägarna till en Islandsresa (även om du får stanna hemma). En del tar faktiskt husbilen med på färja från Hirtshals. Eftersom vi är envetna och ganska bra på att komprimera och vi ändra våra planer så kanske det ändå blev en valsafari????

  SvaraRadera
 4. Trist att det inte blev någon valsafari men ni såg ut att ha en fantastisk dag ändå. Lavafälten ser helt fantastiska ut. Verkligen en bra plats att spela in Bröderna Lejonhjärta på.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi brukar säga att planer är till för att ändras så tittar du in här om någon dag kanske det slinker förbi någon val????Det här blev en riktigt bra dag med kul upplevelser i alla fall!

   Radera
 5. I det badet hade säkert även Jakob badat som är en riktig badkruka. Med den temperaturen i luften hade man velat vara kvar i lagunen flera timmar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Här badade Lars länge, nästan ett par timmar och vi träffade ett svensk par som vi satt och pratade med länge. Gå upp i de kyliga vindarna ville vi inte.

   Radera