söndag 19 juni 2022

Dyrhólaey och ReynisfaraNär man är i Vik på Islands sydkust är det två sevärdheter man inte får missa om man gillar spektakulära klippor och svarta stränder, nämligen Dyrhólaey och Reynisfjara. Eftersom vi gillar all häftig natur gjorde vi en utflykt dit och började med att åka den slingrande vägen upp till parkeringen vid fyren på Dyrhólaey.


Ursprunget till Dyrhólaey kan spåras tillbaka till tiden då den var en vulkanisk ö avskild från fastlandet Island som gick under namnet Cape Portland. Idag är klippan sammankopplad med resten av landet och bildar en egen liten halvö. 

Udden är mest känd för sin fantastiska utsikt över Islands sydkust  med svarta stränder...


...och det rika fågellivet på de höga klippväggarna. Här häckar även lunnefågel, så för att freda dem har man stängt av vägen dit upp 19:00-09:00. Visst förstår vi
att det behövs även om vi hade närt en dröm om att få se de häftiga fåglarna.

 


Fyren är en pampig byggnad som tronar högst upp på klippan och därifrån har man en fin utsikt över ett stort klippvalv nere i havet. Vi ser också
Reynisdrangar som är en serie basaltpelare. Som högst är de 66 meter höga och ser riktigt häftiga ut i kvällssolen.


Det finns en  mytisk berättelse
om hur dessa högar bildades; berättelsen handlar om två troll och ett tremastat skepp. Det sägs att trollen försökte släpa skeppet till land på natten. De var inte tillräckligt snabba, och när solen gick upp i gryningen förvandlade den dem till sten.

Vi åker så vidare till Reynisfjara, den svarta stranden. Det här är Islands regnigaste plats där det ofta stormar och slår upp jättelika vågor på stränderna. Trots detta är området oerhört populärt eftersom det dramatiska vädret tycks passa in i den spektakulära miljön.Stranden är nog mest känd för de  klippformationer som "dekorerar" klippstränderna längs Reynisfjara. På själva stranden göts klipporna till sexkantiga former av lavaströmmar när de bildades. De bildades genom att basalt svalnade och drog ihop sig snabbt när det strömmade till ytan och exponerades för luft. Det fenomenala mönstret är nu möjligt för oss alla att se, ett under som det är svårt att tro att naturen skapat. Dessa basaltpelare kallas Gardar och påminner om Giant´s Causeway på Irland. De här klipporna är mycket populära för fotografering av brudpar och modeller. Ikväll var det ett par tjejer som poserade och även vi fick ett par foton.Reynisfjara blev 1991 utsedd till en av de vackraste icke-tropiska stränderna i världen av National Geographic.

Stranden är tyvärr också känd för att ha tagit många liv p g a de ökända jättevågor som förekommer. Senast fredagen innan vi var där hade en kanadensisk turist spolats ut till havs. Nu stod det vakter på stranden som kallade på de turister som råkade komma för nära strandkanten.


Islands kyrkor är också värda ett eget kapitel. De ligger ofta otroligt naturskönt och Reyniskirkja som låg på vägen tillbaka från stranden var inget undantag.

 

Nu kommer vi att fortsätta österut längs sydkusten och nya sevärdheter lockar längs vägen...

 

 

13 kommentarer:

 1. Vilken satsning ni har gjort på er resa i form av att läsa på innan och att planera. Inte enkelt med alla svåruttalade namn. Själv skulle jag njuta av vindens sus, stillheten och tystnaden som bryts av ett dånande vattenfall.
  Allt gott på resan

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi tycker nästan man gör en resa tre gånger; först när man planerar resan, sedan när man reser och sist men inte minst när man kommer hem med alla foton och minnen. Nu fick vi en resebeskrivning av arrangören med höjdpunkter längs vägen, som vi kunde välja några av varje etapp. Namnen lär jag mig däremot aldrig.

   Radera
 2. Den bergsformationen kan verkligen kallas ett naturens konstverk, så otroligt läcker. Naturen är fantastisk!

  SvaraRadera
 3. Nu såg det inte lika varmt och fint ut längre. Men upplevelsen är nog densamma ändå. Vattnet är härligt men samtidigt lika farligt. Usch för att åka på semester och sedan drabbas av något sånt.
  Fortsätt och njut av resan och imponerande att ni ändå orkar blogga efter en hel dags med upptäckter.
  Allt gôtt

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi har nog haft alla sorters väder alla dagar, men idag, sista kvällen i Reykjavik har termometern lyckats pressa upp sig till +15. Annars har det varit ~9-12 grader. Även om det tar tid tycker vi det är kul att blogga under resans gång, medan upplevelserna är färska. Vi vet hur fullt upp det brukar vara när vi kommer hem….

   Radera
 4. Lunnefåglar är så himla fina! :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är de söta och ett par dagar senare, fick vi se dem i kikare och ett par riktigt suddiga kort blev det också….

   Radera
 5. Så spännande och lite kusligt också. Fina bilder som vanligt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var verkligen en speciell plats och inte är det konstigt att filmer och TV-serier har spelats in på den här stranden.

   Radera
 6. Vilka underbara naturbilder ni bjuder på. Havet ska man verkligen ha respekt för. Skrämmande att tänka på den kanadensiske turisten och alla andra som vågorna fått tag i.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skoj att du hittat in till oss! Island var verkligen en fantastisk upplevelse. Jag tittade in på din blogg och fastnade då jag kände igen många av bilderna. För drygt 15 år sedan var jag på Zanzibar, bodde på Nungwi Beach och besökte de endemiska små aporna.

   Radera
 7. Fyren ser lite annorlunda ut då den är inbyggd i huset, inget eget fyrtorn. Vilka stränder och havet sedan, otäcka vågor. Jag som gärna vill känna på vattnet skulle inte komma på tanken att göra det där. Sorgligt det som hade hänt men bra med vakter. Häftig bergvägg, ja allt annat också man måste titta på bilderna flera gånger.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Reynisfara var en sådan plats vi läst om i bloggar och turistbroschyrer, som det antagligen inte finns något annat som liknar…

   Radera