Vår första dag på roadtrip runt Island började med ett besök vid Thingvellir. Þingvellir, eller Tingvalla, är en nationalpark som Unesco har utsett till ett världsarv. Inom nationalparken finns den plats där islänningarna höll sitt första riksmöte, Alltinget. Alltinget var Islands lagstiftande och dömande församling som samlades första gången år 930. Det är en geologiskt mycket intressant plats mellan den Nordamerikanska kontinentalplattan och Eurasiska. Området består av den stora ravinen och en mängd mindre förkastningar på en bredd av närmare 400 meter.
Olika tolkningar finns av bildningsförloppet av ravinen, kallad Almannagiá (tingsmännens ravin). En gängse förklaring är att det är en del av den kontinentalspricka, den mittatlantiska ryggen som sträcker sig genom Atlanten från syd till norr och att sprickan i Tingvalla utvidgar sig med cirka 2,5cm per år. Numera har geologerna andra, kanske mer troliga förklaringar?!? Hur som helst är detta en intressant plats oavsett om man är intresserad av historia, geologi eller bara tycker det är en häftig plats...
Stora
delar av filmen Bröderna Lejonhjärta spelades in i Tingvalla. Den karga miljön här har fått ge plats till Karmanjaka där Tengil härskar. Även flera scener ur Game of Thrones har spelats in här.
Vi började med att vandra från parkeringen till vattenfallet Öxarárfoss, som vi skrivit om i förra inlägget.
Sedan följde vi ravinen bort mot det besökscentrum som byggts.
Efter vägen passerar vi Thingvellir kyrka. Den invigdes julen 1859 och kulturminnesmärktes 1990.
När vi kom tillbaka till parkeringen åkte vi vidare till det geotermiska området i Haukadalur, vilket troligen är en av Islands främsta attraktioner. Här ryker det och bubblar överallt i marken och man gör nog bäst i att inte känna på vattnet i de små bäckarna, då temperaturen kan vara närmare kokpunkten. Haettu betyder fara på isländska och inte hetta även om det i detta fallet är samma sak.
Det är inte många isländska ord som har spritts över världen, men islänningarna kan i varje fall vara stolta över att ordet gejser, som nu används i jordens alla hörn, kommer från isländskan.
En gejser är en het källa som ligger nära jordytan och har en öppning i marken. När vattnet i berggrunden värms upp och når kokpunkten förångas vattnet. Vid denna expansion ryms inte längre vattenmassorna i berget vilket gör att vattnet slungas upp i luften. Det är egentligen bara på Island, i Chile, på Nya Zeeland och i Yellowstone nationalpark i USA som det finns en större utbredning av gejsrar.
Geysir är isländska för ”den framvällande” och det är faktiskt en
specifik gejser på Island som har gett namn för denna unika företeelse i
jordskorpan. Idag är den inte speciellt aktiv längre och har endast något enstaka utbrott, men den har varit aktiv i ca 10 000 år.
Betydligt pålitligare är Strokkur, ett 50-tal meter från Geysir. Den har utbrott var 3-5 minut, dygnet runt, året runt. Vid varje utbrott skickas en pelare med kokande vatten upp cirka 20 meter upp i luften och detta hann vi se några gånger medan vi var där. Vilken upplevelse!
Efter en händelserik dag närmade vi oss vårt första inbokade boende på rundresan. Det var ett enkelt Bed and Breakfast, Eystri-Sólheimar, på en liten gård utanför Vik, så mysigt. Ägarna var ett ungt par som inrett sju rum i sitt hus. Nästa morgon bjöds vi på en god frukost med hembakat bröd och rabarbersylt från gården i deras boning. Utsikten från vårt sovrumsfönster var inte mycket att klaga på, Alaskalupiner som ett lila fält framför berget och islandshästar som gick i hagen.
Gissa om vi sov gott efter en lång och innehållsrik dag!
Alltså vilka upplevelser ni delger och framförallt får vara med om. Så mycket Island kan erbjuda men så få som ändå åker dit.
SvaraRaderaÄven om ni inte har Laikan med er idag så får ni kanske köpa någon god fika för idag är det vår dag, husbilens dag.
Allt gôtt
Vi har faktiskt fikat med wienerbröd resp. kanelbulle idag så vi firade Laikan som nog väntar på oss där hemma. Inte är det så få som åker till Island. Innan pandemin hade antalet besökare nått 2 miljoner/år ( i ett land med mindre än 400 000 invånare. Turismen är landets absolut största inkomstkälla och vi har nog sett besökare från alla jordens hörn!
RaderaEn fortsatt fin helg önskar vi er!
Det finns en Kyrka, det finns Bed and Breakfast, men var finns människorna och de som finns, vad lever de av?
SvaraRaderaAllt gott på resan
Vad folk lever av har vi också undrat och när vi googlade visade det sig att nästan hälften av de ~370000 invånarna bor i eller runt Reykjavik och merparten av alla arbetande jobbar i serviceyrken. Vi ser ganska många fårbönder och få kobönder. En centralort kan ha 300 invånare, inte som hos oss precis.
RaderaSå många år sedan vi började prata om den här resan och äntligen får vi uppleva allt detta fantastiska!
SvaraRaderaDet är verkligen en spännande och mystisk natur där - så annorlunda!
SvaraRaderaNog är det så att Island inte liknar något annat vi sett och naturen är verkligen lika omväxlande som vädret och det säger inte lite.....
RaderaOh vilket äventyr . Skulle också gärna höra ett besök på Island. Hörde att dom har på gång att använda sitt varma vatten från underjorden till att värma upp växthus där man då kan odla grönsaker . Låter bra tycker jag . Kram och ha det gott/ Lisa i hjulhuset
SvaraRaderaVisst är det så att de börjat odla både grönsaker och t o m lite exotiska växter i växthus någonstans utanför Reykjavik. Deras geotermiska värme finns det gott om och vi åkte förbi ett stort kraftverk som drevs med varmt vatten uppe vid Krafla. Vi har upplevt så mycket men det finns så mycket mer att upptäcka, ett riktigt drömresmål!
RaderaHa det så gott!
Spännande platser ni får besöka. Med det varma vattnet. som sprutar upp lär man se till att stå på behörigt avstånd. Bubblar och ryker från marken, ja det är lite mer än på Kumla högen hihihihi
SvaraRaderaDehär platserna hör väl till de obligatoriska när man besöker Island. Det blev en hektisk första dag!
Radera