torsdag 16 juni 2022

Island, dag 1 och redan fyra häftiga vattenfall! Hur ska detta sluta?


 Vår roadtrip på Island följer i huvudsak väg nr 1 runt ön och vi åker motsols. Vår första dag startar vi tidigt eftersom körsträckan till vårt inbokade boende är drygt 30 mil och vi har många inplanerade stopp efter vägen. Vi startar som så många andra turister med sevärdheterna i Den Gyllene Cirkeln och vårt första stopp (innan alla turistbussar kom) blev Tingvellir Nationalpark, men mer om det kommer senare. Idag blir det ett koncentrat av vackra vattenfall, denna vår första dag.

Lämpligt nog ligger det första av dem i Tingvellir. När vi följer Allmannagja-sprickan kommer vi till det vackra vattenfallet Öxarárfoss, som har varit inspelningsplats för Game of Thrones (enligt de som tittat på den serien).

Vattenfallet är bara 20 meter högt, men det som är intressant är att det är skapat av människohand. Man ledde nämligen om floden Öxará för att ge vatten åt medlemmar och besökare på Tingvellir.
Några mil därifrån når vi en av dagens höjdpunkter, det vackra Gullfoss. Eftersom det är ett av stoppen på den obligatoriska heldagsutflykten från Reykjavik hade vi nog befarat betydligt mer folk här. Vi hade inga svårigheter att få parkeringsplats och kunde gå ostörda och njuta av det imponerande vattenfallet.
Vattnet faller i två omgångar: först 11 meter och därefter 21 meter ner i en klyfta som är 20 meter bred och 2,5 kilometer lång. 
Att detta vattenfall fortfarande finns, kan bero på den insats som Sigridur Tómasdóttir från den närbelägna gården Brattholt gjorde 1920 för att förhindra byggandet av ett vattenkraftverk vid fallet. Hon hotade t o m att kasta sig i vattenfallet och blev genom detta Islands första miljöaktivist. År 1940 förvärvade Sigríðurs adoptivson Gullfoss och senare sålde han fallet till den isländska staten. År 1979 blev Gullfoss och dess omgivningar naturreservat och fallet blev därmed skyddat mot exploatering. Vi kan bara tacka för att vi fick möjlighet att uppleva detta vackra fallet!

Sedan gick vår resa söderut mot kusten och där vi fortsätter på väg nr 1. Längs vägen ser vi massor med mindre vattenfall, som kastar sig ner från de höga klipporna, men också ett par större, mycket sevärda. Det första av den är Seljalandsfoss. Vattenfallet ser extra magiskt ut eftersom det tycks rasa rakt ut från en klipptopp. Den vykortsvackra sevärdheten har en fallhöjd på drygt 60 meter och vattnet kommer från floden Seljalandsá. Vattenfallet ligger i närheten av den stora glaciären Eyjafjallajökull varifrån Seljalandsá får sitt vatten. En gång i tiden brukade vattenfallet landa rakt i havet, men landskapet har förändrats dramatiskt sedan dess och det är nu långt till närmaste kust. 


Det som är speciellt med Seljalandsfoss är att man kan gå in bakom fallet och se ut genom vattenmassorna. Det hade säkert varit en upplevelse, men när vi såg hur leriga och blöta de var som gått den vägen, kändes det som det kvittade.... Vi var helt nöjda med vår upplevelse av det.Dagens sista vattenfall blev Skogafoss, som är
ett av Islands största vattenfall och ligger i älven Skogá. Det är 25 meter brett och faller 60 meter ner från de klippor som, precis som vid Seljalandsfoss, tidigare utgjorde kustlinjen. vi kunde gå nästan ända fram till den punkt där det forsande vattnet slog i marken, även om de fina vattendropparna blötte ner oss lite. Det är också möjligt att se vattenfallet uppifrån om man går uppför trappan alldeles intill. Den såg dock riktigt slipprig ut och vi började längta efter mat och en säng så vi nöjde oss med att beundra det nerifrån.
Detta var fyra av Islands många vattenfall och vi vet när vi läst på om reserutten att det finns ytterligare några pärlor längs vägen, men de och våra andra upplevelser den första dagen spar vi till ett senare tillfälle, så fortsättning följer...
 

15 kommentarer:

 1. Ni har fått mycket vatten stänk på er idag. Häftigt upplevelse kan man tänka.

  SvaraRadera
  Svar
  1. En del vattenstänk går inte att undvika men nog är det ett land med häftiga naturupplevelser!

   Radera
 2. Så fina bilder, vilken resa ni gör. Roligt att läsa allt du skriver om fallen.
  Ha en fortsatt trevlig resa.
  Hälsningar från Anna i Ulricehamn

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skoj att du läst och gillar bilderna. Det blir nog en fin resa även om de nu hotar med massor med regn och t o m snö. Ha det så gott!

   Radera
 3. En del vattenstänk går inte att undvika, men nog är det ett land med häftiga naturupplevelser.

  SvaraRadera
 4. Så mäktigt med vattenfallen! Fantastiska bilder

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vattenfall är mäktiga! Ibland undrar jag varför inte vattnet tar slut när det forsar utför hela tiden???

   Radera
 5. Älskar vattenfall och på Island finns ju ett helt gäng med såna :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi älskar också vattenfall så det verkar som om vi kommit till ett perfekt resmål.

   Radera
 6. Som sagt, hur skall detta sluta? Så många mil första dagen och så många stopp.
  Altt Gott till er på er resa

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nog finns det både vattenfall och andra sevärdheter som skulle fylla ut våra åtta dagar på Island dubbelt upp och lite till. Vi försöker planera och fylla våra dagar efter bästa förmåga, men vädret är inte alltid på vår sida och med förbeställda boenden har vi inte chansen att spara något till nästa dag. Vi får glädja oss åt allt vi sett och upplevt och det vi hoppat över får vi klara oss utan!

   Radera
 7. Alltså vattenfall, så mäktiga. Både att se och höra det ibland öronbedövande ljudet.
  Vad smart av er att ta bil runt så ni slipper vänta in en buss hela tiden. Samtidigt som ni också, förhoppningsvis hinner före bussens alla resenärer.
  Allt gôtt

  SvaraRadera
  Svar
  1. I vårt resepaket ingår hyrbil och inbokade boenden efter vägen. Sedan disponerar vi dagarna som vi vill vilket passar oss perfekt. Bussresor med guide passar säkert många men vi trivs gott när vi rår oss själva.
   Ha det så gott i sommarsverige!

   Radera
 8. Mäktiga vattenfall, det är något speciellt med det, allt vatten som störtar utför. Fina bilder.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag får alltid tanken; Tar vattnet aldrig slut när det bara kastar sig utför sluttningarna…

   Radera