tisdag 21 juni 2022

Glaciärer och isberg


Nästa dag fortsätter vi längs sydkusten österut från Vik. Det blir många fotostopp efter vägen för överallt är naturen överraskande och olik det mesta vi sett tidigare.Överallt, speciellt på södra Island växer mängder med lupiner. Visst är det ett "ogräs" precis som hos oss, men här fyller de faktiskt en funktion. Man har sått frön från Alaskalupin eftersom det är en tålig art och den bidrar till att stoppa erosionen, men på en del ställe har det blivit för mycket av det goda och man har börjat försöka utrota dem. Oavsett tycker vi de lila fälten är så vackra.... 


Vädret är minst sagt omväxlande så vid Dverghamrar , blir det ett snabbt stopp och en ännu snabbare rush tillbaka till bilen när nästa skur kommer. Dverghammar är en säregen kolonnformad basaltformation, som tros ha formats i slutet av istiden. Det är numera ett skyddat naturminne.


Nästa stopp vi planerat skulle var Skaftafell.
Skaftafell är ett naturreservat som ligger i Vatnajökull nationalpark. Härifrån utgår många vandringsleder bl a till vattenfallet Svartifoss. det finns också tillfälle att testa glaciärvandringar och isklättring med guider för de som är intresserade. När vi närmade oss Skaftafell såg det verkligen ut som om molnen lagt sig som ett lock över bergen och glaciärerna, medan solen lyste där bakom. Vi åkte fram till besökscentrum men åkte vidare nästan direkt. Vi kände inte för någon promenad i det här vädret.


 


Samtidigt söker vi en plats för lunch och någon mil senare ser vi en skylt in med texten Fjallsárlon. Vi åker in och det visar sig att en kort promenad bakom restaurangen ligger en liten fin glaciärsjö och Fjallsjökull, som är en del av den stora glaciären Vattnajökull når ner till vattnet i sjön. Det simmar en del mindre isberg där och man har möjlighet att åka ut på en båttur på glaciärsjön.
Det här blev en lagom uppladdning inför dagens huvudattraktion, Jökulsárlón.
Issjön Jökulsárlón erbjuder några av Islands vackraste vyer. Området karaktäriseras av stora isberg, nyfikna sälkolonier och svepande vyer över isen och bergen i Vatnajökull. Vid ett besök här blir det tydligt varför Jökulsárlón brukar kallas för Islands kronjuvel. Issjöns storlek växer hela tiden, eftersom den bildats i en glaciär som släpper ifrån sig stora isblock i sjön. Den globala uppvärmningen gör att detta sker i allt snabbare takt. Jökulsárlón är nu Islands djupaste lagun och har blivit 18 kvadratkilometer stor sedan den bildades runt 1934–1935. Sedan 1970-talet har storleken fyrdubblats och det känns naturligtvis tragiskt, samtidigt som vi njuter av de vackra isbergen. Vi går omkring här på stranden en lång stund, (med ett regnavbrott i bilen). När vi kommer ut igen har ljuset förändrats så det blir helt annorlunda vyer.Sjön är också hemvist för en del sjöfågel bl a ejder och det simmar ett gäng sälar isbergen.Här finns massor med aktiviteter. Man kan åka ut på sjön antingen med amfibiebåt eller ribbåt. Vi ser också några som är ute i kajak. 
Det ser lockande ut men vi är helt nöjda med upplevelsen vi får från strandkanten. När vi åker därifrån känns det som om en av våra resmålsdrömmar har gått i uppfyllelse!

Sedan åker vi mot dagens boende, Glacier World - Hoffell, som ligger ett par mil norr om Höfn. 


Också detta boende ligger med en härlig utsikt och det finns också ett antal varma badtunnor, som vi naturligtvis prövar. De här var verkligen varma så när vi kom upp hade vi antagit en tämligen röd färg. Då var vi glada att vi lytt andra resenärers råd och tagit med lite frystorkad mat eftersom närmsta restaurang låg över två mil bort.

Renskrubbade, mätta och mycket nöjda med ännu en fin dag sover vi gott mitt ute i ingenstans. Tilläggas kan att det är skönt att ha förbokade boenden då de ställen vi hittills har bott på har varit helt fullbokade.

 

19 kommentarer:

 1. Vad heter arrangören som ni bokade paketresan med?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi har bokat genom Vulcanresor och är jättenöjda med hela arrangemanget. Enkelt att modifiera som t ex lägga till en extrainsatt på ett ställe o s v.

   Radera
 2. Fantastiska bilder! Förstår att det varit en magisk dag för er, fast jag avskräcks ju av mössan hihi. Skönt med varmt bad och jag förstår ni verkligen kommer sova gott efter den dagen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi var nog mest glada att vi hade med både mössa,vantar och långkalsonger (allt användes). Den här veckan är vi glada att vi inte är där, i högländerna lovade SMHI snö och 1-3 grader….

   Radera
 3. Vad mycket fina bilder! Island har mycket att vi upp

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst har Island mycket att visa upp och mer kommer….
   Fantastiskt land, inte att undra på att det kommer ett par miljoner turister varje år från hela världen.

   Radera
 4. Naturen på Island är verkligen helt bedårande oavsett om man ser den från land eller från en båt :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ibland undrar man nästan om vi bor på samma planet. Naturen här liknar inget annat vi sett tidigare.

   Radera
 5. Vilken spännande och annorlunda resa ni är på. Här var det inga solvarma bilder men otroligt vackra tucosskimrande isberg.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ajaj mitt namn kom inte med. Hälsn Maggan och Ingemar

   Radera
  2. Vet inte vad som hänt med att man kommenterar som anonym om man inte gör något åt det???
   Den här resan liknar inget vi sett tidigare och vi är så nöjda!
   Ha det fint!

   Radera
 6. Fantastiskt att en ändå så liten plats på jorden har en sådan rikedom av sevärdheter, allt ifrån brännheta källor till iskalla vatten. Visst kan man väl resa med en paketresa och ha guider också?
  Nu får ni smälta alla upplevelser i midsommar!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Naturligtvis kan man resa runt på en paketresa med guide, vilket många gör. Dock tycker vi det är lite synd att bo i Reykjavik och kanske bara åka ut på någon dagsutflykt till Gyllene triangeln då ön har så otroligt mycket mer att visa upp. Nog kommer det ta ett tag innan vi smält den här resan, än finns det många upplevelser att berätta om.

   Radera
 7. Kändes som ni fått med alla årstider på bilderna i detta blogginlägg. Nu var det iofs inte bad i havet, men väl i en säkerligen bra uppvärmd badtunna men ändå.. );
  Underbara bilder, precis som vanligt!
  Allt gôtt

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul att du och ägarna tycker om våra bilder. Så är det nog på Island att man kan få uppleva alla årstider på samma dag, eller t o m på samma timme.
   Det som är så fantastiskt är att badtunnorna inte behöver värmas upp, snarare får man akta sig att känna på vattnet i bäckar och källor; det kan var kokhett....
   Ha det gôtt!

   Radera
 8. Hej igen ! Vilken otrolig resa och vilka magiska bilder . Är isen verkligen så turkos eller är det fotona som lurar ögat.
  Måste medge att jag är avundsjuk på denna enastående resa.
  Kram Lisa
  (Det är nåt fel med min blogg försöker få det åtgärdat)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Isen är verkligen så här turkos, lite beroende på hur belyst av solen den är. Det var så vackert! Det här med bloggar är inte lätt. Här får man ju skriva in namn och webplats annars blir det "Anonym"??? Jag begriper ingenting, men rätt som det var ändrade det sig tillbaka en annan gång det var så här...
   Trevlig midsommar!

   Radera
 9. Ja vad ska man säga, bilderna talar för sig, sååå vackert. Skulle aldrig sätta mig i en kajak och paddla iväg i iskalla havet. Undrar om Vicks Blå har inspirerats därifrån, bara isbjörnen som saknas, vem vet den kommer kanske.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ha,ha! Liknelsen om Vicks blå är bra! Vi var så nöjda med att gå på kanten och titta, massor med kort blev det av förståeliga skäl!

   Radera