måndag 27 juni 2022

Tillbaka mot Reykjavik - Cirkeln är sluten.


När vi lämnar Husavik har vi åtskilliga mil kvar till vårt inbokade boende och halva dagen har redan gått. Därför blir det inte så många stopp efter vägen. Däremot kände vi att det åter var dags för ett vattenfall eftersom vi prioriterat bort både Svartifoss vid Skaftafell, p g a vädret och Dettifoss, p g a många km på en väg som man kan kalla tvättbräde om man är snäll.... Nu blev det ett stopp vid Goðafoss några mil från Husavik. Goðafoss kan översättas till "Guds vattenfall". Fallet är 12 meter högt, ca 30 meter brett och i vårt tycke riktigt fint. Enligt legenden fungerar fallet som en markering för slutet av hedendomen, då en lagman ska ha kastat sina nordiska hedendomsstatyer i vattenfallet. Det ligger precis vid Ringvägen så vi tog en promenad här.
Sedan fortsatte vi förbi Akureyri, som är norra Islands största stad med knappt 20 000 invånare.


Dagens övernattning, Hlin Guesthouse, låg söder om fjorden Skagafjördur, utanför det lilla samhället Varmahlið. Det fungerade som ett vandrarhem med tillgång till ett kök, så åter var vi glada för ett lager medtagen lättlagad mat då det kanske inte låg något näringsställe inom rimligt avstånd.Nästa morgon hade vi ungefär 30 mil kvar till Reykjavik. Vi startade med ett kort regnigt besök på Vidimyri Church, som ligger i närheten av vårt boende. Det är en av några få kvarvarande kyrkor byggda av torv och den är från 1830-talet. Den fungerar fortfarande som församlingskyrka. Tyvärr öppnar de inte förrän klockan 12 och så dags kommer vi att vara långt därifrån.När det sedan klarnar upp blir det naturligtvis fikapaus på en rastplats. Här har vi utsikt över Kattarryggur, som från början var en väg för hästdragna vagnar, men från 1930 användes den för motortrafik till Akureyri. Inte ser den smala vägen som klättrar på sluttningen speciellt trafiksäker ut. 
Sedan fortsätter vi längs Ringvägen och nästa stopp blir vid Grabok krater.
Kratern är den största av tre kratrar och bildades för cirka 3 400 år sedan i ett sprickutbrott.Den kallas Stora Grabok, medan de andra kallas Grabokarfell och Litla Grabok. Grabrok-kratern reser sig cirka 170 meter över marken och är lättillgänglig via en gångstig. Det är ganska brant, men tack och lov har man byggt trappsteg på en del av den för att göra vandringen lättare. Vi vandrar runt kratern och får då en fin utsikt över Grabokarfell och
över Borgarfjordurs landsbygd och de omgivande bergen. 
Sedan fortsätter vi mot Reykjavik och idag får vi veckans högsta temperatur, 15º, sol och en knallblå himmel. När vi åter installerat oss på Hotel Cabin tar vi en promenad tillbaka till Hallgrímskirkja och idag var den öppen.

 

Det är en vacker men förhållandevis enkel kyrkosal. Den moderna predikstolen tycker vi är vacker. Dopfunten som är tillverkad i acryl ska påminna om en bit glaciäris. Orgeln ser gigantisk ut och har hela 5275 pipor, vilket vi tycker låter mycket utan att ha några belägg för hur det brukar vara...

 

Efter att ha sett oss omkring i kyrkan, köpte vi en biljett och tog hissen upp i tornet. Där hade vi en strålande utsikt över staden.
Sedan gick vi och åt Fish and Chips, som verkar vara otroligt populärt här och det kanske inte är så konstigt då fisktillgången bör vara god. 


Nästa dag gick allt som på räls, flyget gick i tid och bagaget kom fort på Arlanda, så vi kom med vårt planerade tåg hem till Falköping dit vi kom fram på kvällen. Vi hade stora förväntningar på resan runt Island och vi kan bara konstatera att de överträffades med råge!


 


13 kommentarer:

 1. Vilken fantastisk resa ni gjort, och så roligt att följa med. Ni tar så vackra bilder och delar med er av så mycket, så varmt tack! Det enda som talar emot Island är vädret.. :D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var en riktig drömresa och som gjord för många foton….Kul att ni följt med på resan och uppskattat den. Håller med om vädret, som är minst sagt omväxlande!

   Radera
 2. Det har varit häftigt att vara med såhär på avstånd på denna resa och förstår att ni är verkligt nöjda. Det blev ju då bra även om väntan varit lång på resan. Tack för all fakta text och alla vackra bilder som ni förmedlat.
  Något som också slagit ägarna och mig är det skiftande vädret, allt från klarblå himmel och bad i badtunnor till kalla bilder med mössa på.
  Allt gôtt

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det har varit en underbar resa och vi kommer att ha bloggen som vår dagbok att gå tillbaka till. Så skoj att ni följt med på resan och kanske fått lite inspiration!

   Radera
 3. Ja vilken resa ni gjort. Din sista rad säger allt, att resan överträffat alla förväntningar. Den sista stora, lite kala kyrkan, men så majestätisk, med sitt enorma torn och en enorm orgel, skulle vara värd ett besök bara den. Tack för att vi fått ta del av er resa.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vår sista dag i Reykjavik i underbart väder blev en fin avslutning och tack för att ni följt med oss på resan! Nu står Laikan här utanför och väntar på att bli packad för att åka söderut i Sverige under en dryg vecka.

   Radera
 4. Vad kul att ni följt med oss på resan! Man kan identifiera valarna då de har sina egna mönster på stjärtfenorna. Om vi förstod rätt är det nog många valar som kommer tillbaka hit år efter år. Visst är det något extra med vackra kyrkobyggnader. Vi ska åka söderut i morgon, ev. spela någon runda golf på vägen. Sedan har vi tänkt åka över till Ven en dag, hälsa på Lars syster som bor i Viken och nästa onsdag -torsdag ska vi vara på Arilds Vingård tillsammans med goda vänner. Sedan bär det hemåt. Vingården är det som är bokat, resten beror lite på vädret, som ser ut att kunna bli både det ena och andra...

  SvaraRadera
 5. Måste kännas fint att få ha upplevt allt detta . Roligt när förväntningar går i uppfyllelse eller ändå bättre överträffas. Antar att värmen blev en chock när ni återvände till Falköping
  Kram Lisa

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det härligt att det äntligen blev av och att det blev så bra! Nu packar vi husbilen och i morgon drar vi söderut (mot Skåne).
   Ha det så gott!

   Radera
 6. Vilken fantastisk natur och arkitektur ni fått uppleva. Jag är rejält avundsjuk, och sugen på att åka till Island.
  Falköping alltså, då bor ni inte så långt ifrån min hemstad Mariestad.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul om vi lyckats inspirera till en Islandsresa! Det var ett drömresmål sedan länge och äntligen blev det av….

   Radera
 7. Så härligt att se foton från fina Island! Verkar dock vara betydligt svalare där än här i Centraleuropa ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst var Island precis så vackert och häftigt som vi hoppats, men svettats har vi inte behövt göra…
   Sista dagen hade vi faktiskt +15 men annars 8-10 grader men det var vi väl ganska förberedda på. Vi förstår att det varit rejält varmt nere i Europa och även här hemma den senaste tiden.

   Radera