onsdag 15 juni 2022

Reykjavik - Äntligen är vi där!


Måndagens morgon på Comfort Hotel Arlanda Airport blev lugn eftersom det mesta inför avresan var klart. När vi sovit ut och ätit en rejäl hotellfrukost tog vi oss an säkerhetskontrollen i terminal 5. När vi kom dit nådde den till terminal 4 och en liten sväng tillbaka.Efter ca en timme i kön hände något som gjorde att det kändes som om vi vunnit högsta vinsten på lotteri. En man kom och öppnade banden vid kön och så fick vi och totalt tio personer följa med en personal på kringelvägar, genom slussar, korridorer och hissar till en annan säkerhetskontroll och vips var vi klara och hade tjänat åtminstone 1,5 timmars kötid! Yippi, att sedan planet var en timme försenat är en annan historia.

Vi landade på Keflavik strax efter kl. 16 lokal tid så här fick vi två timmar till godo när vi ställde om klockan.


Efter ett par timmar hade vi fått ut bagage, hämtat hyrbil, kört in till Reykjavik och installerat oss på Hotel Cabin, allt i ett envist strilande regn.Aldrig har väl ett hotell haft ett mer passande namn för vårt rum gjorde verkligen skäl för namnet kabin. Rummet hade ca 30 cm till godo på varje sida om sängen, förutom en liten plätt innanför dörren där väskor fick placeras...

Detta är vårt första besök i Reykjavik, världens nordligaste och Europas västligast belägna huvudstad. Staden ligger på latitud 64°08' N, inte långt från polcirkeln, som ligger på 66°33' N. Under den mörkaste årstiden lyser solen endast fyra timmar per dag, och nu är det dagsljus nästan dygnet runt. Namnet Reykjavik betyder Rökvik det vill säga "rökarnas vik". Detta namn fick viken och trakten efter anblicken av de heta källornas ångpelare. Nu var det tur att kvällen var ljus för regnet avtog och efter en hamburgare tog vi oss en promenad genom staden för att titta på de mest kända sevärdheterna. Lite fin Street Art och en regnbågsmålad gågata ger + poäng .Vi började med att gå till Hallgrimskirkja, som blivit en av Reykjaviks mest kända symboler.
Kyrkan har fått sitt namn efter den isländske prästen och psalmdiktaren Hallgrimur Pétursson.  Den ligger nära centrum och är synlig över hela staden. Det tog hela 41 år att få kyrkan helt klar; bygget påbörjades 1945 och den var färdig 1986. Arkitekturen är inspirerad av de vackra basaltpelarna vid vattenfallet Svartifoss på södra Island. Kyrktornet blev klart redan 1974, långt före den övriga byggnaden. Kyrktornets högsta topp är 74,5 meter, vilket gör Hallgrímskirkja till den näst högsta byggnaden i landet. Det finns en hiss man kan åka 8 våningar och gå ytterligare 2 trappor upp till en storslagen utsiktsplats med vy i alla väderstreck. Dit hade vi tänkt ta oss men tyvärr hade kyrkan precis stängt när vi kom dit, så vi fick nöja oss med att beundra utsidan.Statyn framför kyrkan föreställer Leif Eriksson,
som upptäckte Nordamerika år
1 000, mer än 500 år före Columbus. Han var son till Erik Röde. Statyn är en gåva av USA 1930 för att fira Alltingets tusenårsjubileum.


Nästa stopp blev Harpa, som är ett konsert- och operahus och inhyser Islands filharmoniska orkester och Islands Opera. Harpa började byggas januari 2007 och invigdes i augusti 2011. Det ligger i hamnområdet Austurhöfn. Huset är byggt i stål, med en fasad som består av omkring 10 000 oregelbundet formade prismaliknande fönster i olika färgnyanser, riktigt läcker arkitektur.När vi sedan vände hemåt längs strandpromenaden kom vi till
Solfärd  eller  The Sun Voyager. Det är en skulptur i rostfritt stål. Den skapades 1986 av konstnären Jón Gunnar Árnason och invigdes 1990. Den är placerad vid vägen Sæbraut intill kusten i centrala Reykjavik. Den är så vacker och hade vi fått önska något mer denna vår första kväll i Reykjavik så hade det varit att få se den i solnedgång, men man kan inte få allt här i världen....
  

14 kommentarer:

 1. Wow vad fina byggnader! Älskar skulpturen Solfjärd. Hoppas vädret blir bättre, men oavsett så har ni säkert en magnifik upplevelse på alla sätt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är Solfärd häftig, påminner verkligen om ett vikingaskepp trots att det är så modernt. Vi får se om vi får tid till att titta in i kyrkan och åka upp i tornet när vi kommer tillbaka till Reykjavik. Vädret är nog typiskt isländskt; Det har spöregnat, varit mulet, dimmigt och plötsligt har vi klarblå himmel (allt inom 30 minuter).

   Radera
 2. Så interessant att följa er resa!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi tycker det är skoj att ni följer med på resan, flera inlägg kommer för här finns massor att titta på och långa åksträckor varje dag så dagarna blir långa....

   Radera
 3. Vilka bilder ni ger oss. Hade ingen aning om att det fanns en kyrka... med hiss! Hoppas ni får bättre väder framöver.

  SvaraRadera
  Svar
  1. skoj att ni tycker om bilderna. Det känns som om vi fotograferar massor för det finns så mycket fint att titta på. Vädret har varit ok, men minst sagt omväxlande. Vi har alla sorters väder flera gånger varje dag, men det är väl så det är här.

   Radera
 4. Det är fint i Reykjavik! Vilken tur ni hade som kunde smita före i säkerhetskontrollen också :-)
  Ha det fortsatt gott!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Reykjavik är verkligen en annorlunda huvudstad, som vi hoppas få lite mer tid i vårt sista dygn på ön.
   Visst skulle vi köpt en Triss-lott när vi fick gå i snikkön på Arlanda. Det måste ha varit en turdag.
   Hoppas du snart är hemma med en bra diagnos och behandling för den!

   Radera
 5. Woooow, fantastiskt, vilken upplevelse och vilken kyrka! Helt otroligt. Vi önskar er den bästa resan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Det har blivit många wooow de här dagarna och vi hoppas få lite tid att titta in i den vackra kyrkan när vi kommer tillbaka till Reykjavik på måndag, men det finnsmycket som lockar och det är inte lätt att välja när inte dagarna räcker till trots att de är långa!

   Radera
 6. Vad mäktigt att vara på Island och vad bra att ni valde den ljusa årstiden.. :)
  Att kyrkan fanns hade mina ägare koll på, men hissen hade de missat.
  Tänk vad mycket ni kommer få se denna vecka så då kvittar det nog att hotellrummet är som en kabin för där kommer ni nog inte vara så mycket ändå. Njut av er fortsatta resa!
  Allt gôtt

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi är också glada för att dagarna är långa eftersom det finns så mycket att uppleva och ibland får vi ta ”regnpaus”. ”Kabinen” fick vi lämna efter en natt för betydligt trevligare boenden, men kommer tillbaka vår sista natt.
   Allt gôtt till dig och ägarna också!

   Radera
 7. Där hade ni verkligen tur i kön, vi tänkte på er den dagen. Kabin rum, ja ni lär väl inte vara så mycket på rummet men något större hade väl varit trevligt hihihi. Harpan var vacker kan tänka mig ljuset i alla prismorna när det är sol. Sedan Solfärd, hur stor var den, också väldigt fin.
  Nu ska jag läsa ikapp allt ni varit med om Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du får en del att göra med alla inlägg men upplevelserna var många och likaså blev inläggen.

   Radera