tisdag 29 maj 2018

Bacharach

Igår fortsatte vi ett par mil uppför Rhen och efter ytterligare en färjeöverfart kom vi till den lilla staden Bacharach, som vi läst en del om på nätet. Vin odlades här redan på romartiden och på medeltiden var Bacharach den huvudsakliga hamnen för vinhandeln vid mellersta Rhen. Staden har en nästan intakt stadsmur från 1300-talet.
Här bor vi på en ställplats, som hör till Camping Sonnenstrand. Där har vi en plats på första parkett och endast en gång- och cykelväg skiljer oss från floden.Igår promenerade vi fram till centrum, där vi strosade runt och beundrade alla vackra byggnader. Vi promenerade även en bit på stadsmuren.

Marktturm


"Das Alte Haus" är ett av de mest kända korsvirkeshusen längs Rhen.


Das alte Haus.
"Church of St. Peter" är byggd under flera perioder. Den började byggas på 1100-talet och kompletterades med torn på 1300-talet.
Ruinerna av "Chapel of Werner" betraktas ofta som en symbol för Bacharach. Kapellet förstördes under krig 1689. Sedan dess har ruinen skyddats, som ett byggnadsmonument.Burg Stahleck har fungerat som vandrarhem sedan 1925.
Vi hämtade en stadskarta och följde en vandringsled längs stadsmuren. Ett flertal vakttorn finns bevarade och en del restaurerade, så man kan gå upp i dem.
Malerwinkel - ett härligt kvarter.

Postenturm.

 Vi kom också förbi Burg Stahleck, där det blev en välbehövlig vattenpaus. På kvällen fick vi en trevlig stund med våra grannar, ett tyskt par från Bodensjön och ett par från Nya Zeeland, som köpt husbil i England och nu skulle göra Europa under ca 10 månader. Vi kunde sitta ute i nära 30 graders värme till sena kvällen.Det är otroligt vad man kan kommunicera även om språkbarriärer finns. Det var dags att damma av, en efter 50 år nästan obefintlig skoltyska eftersom tyskarnas kunskaper i engelska var ännu mer obefintliga....


Idag tog vi våra cyklar och trampade iväg mot nästa stad, Oberwesel. Det blev en svettig cykeltur så första stoppet blev på Lidl för vatteninköp.


Vi tog en promenad i staden, som inte alls var lika mysig som Bacharach. Även här finns stora delar av stadsmuren bevarad.
Vi kämpade upp för massor med trappor och hamnade vid S:t Martins kirche.


 
Vi gjorde också ett besök i Liebfraukirche, när den öppnades för en grupp cykelturister.Väl tillbaka i Bacharach sitter vi ute i värmen, men håller ett vakande öga på himlen eftersom det ser ut som om det kan bli åskväder.
Efter de här dygnen förstår vi verkligen varför mellersta Rhen fått en plats bland UNESCOS världsarv.

3 kommentarer:

 1. Ni utforskar för mej okända platser som efter er beskrivning låter mysiga och intressanta. Vi får väl se när det blir av ?? Just nu befinner vi oss på kusten närmare bestämt Smögen. Arvid är med och han har bjudit in flera husbilsgrannar till stor fiskgrillning innan han gick iväg med farfar för att testa fiskelyckan . Optimism är väl barnets signum🌞

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul om vi kan ge er några tips om kommande resmål, specieĺlt i Tyskland, som är ert andra hemland.
   Bacharach var hur som helst en riktig pärla (annars är nog Moseldalen som helhet mycket vackrare än Rhendalen enligt oss)
   Inget går ändå upp mot Smögen och västkusten en fin sommardag!

   Radera
 2. Badade igår var nog första gången överhuvudtaget i Sverige i maj. Värmen är helt sanslös den slår rekord i längd och temperatur . Ingen klagan men pust...

  SvaraRadera