söndag 13 maj 2018

Brac - Bol

När vi lämnade Omis i fredags åkte vi ner till Makarska och tog färjan vid lunch, över till Sumartin på Brac.

Kaffepaus i färjekön.

Statyn med det lämpliga namnet - Till en turist.
Vi lämnar Makarska.

Där åkte vi ner mot Bol för några dagars avkoppling, med förhoppningsvis sol och bad. Där finns ett flertal små familjecampingar med 5-10 platser och vi tog första bästa, så här bor vi nu tre nätter i skuggan av små olivträd.
Bol, som ligger nedanför vår camping når vi på en 15 minuters promenad (sedan blir det svettigt när vi ska hem med konstant uppförsbacke). Det är en typisk liten semesterby med serveringar och små affärer runt hamnen.

 
Att det byggs med mycket sten är förståeligt, men även taken byggs med sten.

Väggmålning, som visar vådan av att trampa på sjöborrar.
 De flesta som kommer till Bol, gör det nog av en anledning - Zlatni Rat, som enligt vår Kroatienbok betyder "Gyllene hornet". Det är en triangulär klapperstensstrand som skjuter ut i havet. Zlatni Rat finns ofta med på listor när man rankar de vackraste stränderna.Vi promenerade dit och njöt ett par timmar varje dag. När man ser alla tomma solsängar som just satts ut i väntan på årets turistinvasion är det härligt att vara här nu. Ca 25 grader i luften och ett turkosblått vatten med en svalkande men skön badtemperatur.


Solstolarna står tomma i väntan på högsäsongen.

Härlig temperatur, som lockar till bad.


Den fina promenadvägen till stranden.
 På eftermiddagarna har vi tagit det lugnt under vår markis med böcker och sudoku, samt planerat för fortsättningen.

Härliga läsupplevelser.
 Nu har vi laddat batterierna för vår fortsatta resa, när vi i morgon tar färjan från Supetar över till Split.

6 kommentarer:

 1. Så fantastiskt det ser ut . Ni valde rätt tidpunkt att åka vi som bilade i september hade det betydligt trängre på ställplatser och stränder. Dessutom var det högsäsongspriser antar att ni får låg eller mellan. Skönt också med några dagars paus eller hur? Själva rastar vi i st: Peter Ording men det ska jag berätta mer om på lisashjulhus.blogg.se. Kramar och fortsatt fin resa

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, nog har vi gott om plats att välja på och trängas behöver vi inte. Nu räknas det nog som mellansäsong (men vi tycker att t ex färjepriser är ganska häftiga ändå). Vi har i alla fall haft ett par slappa och härliga dagar på Brac. Nu är vi på fastlandet igen och får antagligen vänta tills onsdag innan rejäla åskskurar och oväder ger med sig.

   Radera
 2. Åh, vad härligt att se bilder härifrån! Igenkänning!!! Morgon i Jenin tyckte jag dessutom var oerhört bra! (Dessutom kanske lite obehagligt aktuell nu med tanke på Trumps tilltag i Israel)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst var Bol ett härligt ställe! Vi hade härligt väder också (även om vi haft åsk- och regnskurar varje dag sedan vi kom till Kroatien). Morgon i Jenin är mycket bra och jag fick samtidigt en välbehövlig historielektion.

   Radera
 3. Så spännande! Ha det så himla bra på era fortsätta äventyr! Marija

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, det ska vi försöka ha. Du får hälsa alla på jobbet. Vi är nästan halvvägs i ledigheten så snart är jag tillbaka igen....

   Radera