onsdag 16 maj 2018

Zadar

I morse vaknade vi enbart för att dra täcket över huvudet och somna om. Det regnade alldeles otroligt, men vid 9-tiden gav vi upp, trotsade regnvädret i regnkläder, drog ur elsladden och åkte iväg mot Zadar. Det var bara en dryg timmes färd i ösregn, som lättade de sista kilometrarna.

Regnet det bara öser ner.

På appen Camper Contact har vi hittat en ställplats, en dryg halvmil utanför Zadar. Ställplatser är annars inte så vanliga här. Den heter Kamp Odmoriste - Marni och öppnades förra året. De erbjöd oss också biltransfer fram till Gamla Stan, vilket vi nappade på.
Nu sken solen, blandat med lite moln, så vi fick en fin eftermiddag i den fina staden.
Zadar har sina rötter i romartiden, då de raka gatorna och ett forum anlades. Sedan har staden haft en minst sagt brokig historia och effter första världskriget fick Italien staden. Många italienare lämnade dock staden efter andra världskriget.
Vistrosade omkring och tittade på alla häftiga byggnader och stadsmuren som omger merparten av Gamla Stan.

Havsporten är en ombyggd romersk båge.

Mariakyrkan.

Katedralen S:ta Anastasias romanska fasad.
B-M vid pelaren, som användes till skampåle på medeltiden.
Landsporten, från 1543, och en del av muren.
Det medeltida tornet, Bablja Kula och en del av den gamla muren.
S:t Donats kyrka är en av de mest berömda byggnaderna och ett fint exempel på bysantinsk arkitektur. Den byggdes på 800-talet på forum. Den har inte använts som kyrka sedan 1797, men har fin akustik och används ibland som konsertlokal.

S:t Donats kyrka

 Sedan gick vi utefter vattnet och tittade på betydligt modernare konst. Arkitekten Nikola Basic har gjort installationen "Solhälsningen", som består av 300 glasplattor och ger ljuseffekter när det mörknar. Han har också ritat Havsorgeln, som är inbyggd i kajkanten. Under trappstegen finns orgelpipor, som ger ifrån sig olika ackord när vågorna slår in och pressar upp luft i piporna.

Solhälsningen

Lars sitter och lyssnar på Havsorgeln
När vår "transfer" hämtat oss kunde vi njuta en stund i kvällssolen innan det blev dags att krypa in i husbilen.
I morgon väntar nya mål.....

5 kommentarer:

 1. Hoppas vädret inte håller i sig. Lite regn rensar men för mycket vill man inte ha .Tur att det blev uppehåll i Zadar en fantastisk stad. Vi drar till Eckernförde och i nästa vecka är vi hemma igen .

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det blev en fin em i Så där och idag kom enda regnskuren när vi satt under tak på en båt så vi klagar inte!

   Radera
 2. Zadar ska det ju vara förståss!!!!!

  SvaraRadera