onsdag 2 maj 2018

Ljubljana


Idag gick vi fram till Bled och tog lokalbussen till Ljubljana. En resa som tog ca 75 minuter.
Väl framme hade vi fem timmar på oss för att utforska den här charmiga huvudstaden.
Vi började med stadens mest kända landmärke, Trippelbron, som är förbindelsen mellan Preserentorget och Gamla Stan.Den mittersta byggdes 1842 och sedan fick Joze Plecnik (som är lika känd i Ljubljana, som Gaudi är i Barcelona) uppdrag att förbättra stadens kommunikationer så han byggde två broar till runt 1930.
Nästa bro vi kom till heter Drakbron och vaktas av två bronsdrakar i vardera änden.
Sedan tog vi bergbanan upp till slottet. Det bästa där uppe var väl utsikten från klocktornet, och tänk då fick vi en del av dagens ranson av trappor.
Väl nere i Gamla stan var det lunchdags. Vi försåg oss med riktigt god lokal öl och en stor bricka delikatesser, som fikonfylld pate´, skinkor, breasola, goda ostar och torkad frukt.


Vi strosade länge längs floden Ljubljanica, som var vackert kantad med tårpil.
Och som om det inte var nog kunde man fått nackspärr av alla vackra fasader i Art Nouveau stil.

Cooperative Bank

Väl hemma i Bled duggregnar det och åskan mullrar i kanten, så vi packar in utemöbler och kryper in i husbilen.
I morgon ger vi oss iväg söderut mot nya mål.

3 kommentarer:

  1. Låter fint. Det finns mycket att uppleva. Bled dundrade vi bara förbi på hemresan i höstas. Kanske ett misstag men man måste göra sina val. Ljubljana verkar också väl värt att besöka . Kram Lisa o Manfred som är på väg mot ostfriesland

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst var Bled härligt, om än lite turistigt, men visst måste man göra sina väl. Vi lär också "dundra förbi" massor av de platser vi vill se, men de finns ju kvar och förhoppningsvis ska vi orka en hel del resor till. Ha det fortsatt gott. Kram B-M och Lars

      Radera