tisdag 8 maj 2018

Mostar


Idag blev det "utflyktsdag". Som vi skrivit om tidigare är vi laglydiga svenskar, som inte kör vår lite för tunga husbil i bl a Bosnien, därför bokade vi istället en utflykt till Mostar.
Vi blev hämtade i arla morgonstund och efter diverse gränspassager blev vårt första riktiga stopp Kravica vattenfall, som ligger ca 4 mil söder om Mostar. Vattenfallet är 25 meter högt och riktigt imponerande den här tiden på året, då det är rejält vattenfyllt.

En första skymt av vattenfallet

På sommaren är det en populär plats för bad och picnic.
Sedan gjorde vi ett kort stopp i Pocitelj, en by från ottomanernas tid med moské, minaret och gator som stenlades med sten från floden på 1500-talet.

Slutmålet var dock Mostar som fortfarande har många sår efter kriget i börja på 90-talet.
Staden ligger vid floden Neretva och det som drar flest turister är naturligtvis bron, Stari Most, som byggdes av turkarna på 1560-talet och så tragiskt förstördes under kriget 1992.
Den är dock återuppbyggd (många av stenarna är de ursprungliga, som hittats i floden) och återinvigdes 2006. Vi såg bara plasket från en av de dumdristiga? unga män, som hoppar från den 26 m höga bron för en summa pengar.

Stari Most


Innan bron byggdes, gjordes en mindre förlaga för att se att konstruktionen fungerade. Den var betydligt lugnare och mer njutbar att strosa omkring vid.


"Prototypen"

Totalt sett blev det en härlig dag, även om det blev ganska mycket bilåkande.
Imorgon lämnar vi Camping Solitudo och Dubrovnik och börjar ge oss norrut.
Vi hade ju tänkt oss ner till norra Albanien, men problemet med våra körkort tillsammans med en väderleksrapport, som lovar rejält med regn i alperna gör att vi spar de planerna till ett annat tillfälle.

Vi har de senaste dagarna fått flera påpekanden om att det har varit svårt eller omöjligt att kommentera våra inlägg. Nu har vi åtgärdat detta och man kan kommentera med namn/mailadress eller som anonym.
Det är banne mig inte lätt att vara nybörjare i bloggvärlden (men kul).

...och så går ännu en härlig semesterdag mot sitt slut!

13 kommentarer:

 1. Vilket vackert vattenfall! Mostar med bron är ju också fint! Krångligt detta att man inte får köra tung husbil i vissa länder! Jag hade inte koll på detta. Jag brukar kolla körregler hos Motormännen, de har massor av bra information (om man är medlem). Just detta har jag inte kunnat hitta på deras hemsida. Jag hade tänkt ringa och fråga, men har inte hunnit faktiskt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi är ju också medlemmar i M och har inte hittat något på nätet. Även efter mailkontakt med dem, blev svaren lite osäkra och de skulle kolla med sin motsvarighet i Albanien. Skönt att kommentarer verkar fungera nu.

   Radera
 2. Ni ser ut att ha det riktigt bra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo tack! Vi har det riktigt bra och det är skönt att känna att vi har hyfsat gott om tid för allt kul som finns att se och uppleva efter vägen!

   Radera
 3. Vad härligt det ser ut! Ha fortsatt skön semester! :)Marija

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Vi pratade faktiskt om dig när vi gjorde vår visit i Bosnien igår.

   Radera
 4. Hej ��
  Testar igen.
  /TH

  SvaraRadera
 5. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 6. Hej så fina kort och så vackra motiv. Ni har hunnit långt på så kort tid vi kom aldrig längre än till Zadar. Det finns så många fina ställen och det är ibland svårt att välja . Ha en fortsatt fin tripp och njut .

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åtminstone motiven är fina så tack! Att vi hunnit såpass långt är väl bara därför att vi åkt hyfsat direkt till Dubrovnik, förutom Slovenien. Sedan kanske vi får lämna en del norrut till en annan gång om tiden blir knapp. Vi har tänkt åka ut till Brac och stanna till ett tag även om vädret ser lite ostadigt ut framöver. Bra med Manfreds lastbilskörkort. Då är det bara att tuta och köra!

   Radera
 7. Hej vad det går �� Glöm inte bort att ta det lite lugnt också!!! ☀️���� /Sandra

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi hinner faktiskt sitta ner och koppla av också. Snart ska vi åka ut till en ö och bara vara några dagar. Det ser inte ut att bli något kanonväder precis så ni har nog varmare hemma!

   Radera