torsdag 10 maj 2018

Omis

Igår morse lämnade vi Dubrovnik och tog samma väg tillbaka (runt Bosnien Hercegovina).

Här lämnar vi Dubrovnik
 Dagens mål var Omis en liten stad sydost om Split. Staden ligger vackert inramad av höga berg vid floden Cetinas mynning. Den loja turiststaden har dock en äventyrlig historia med pirater, som härjade fram till mitten av 1400-talet då venetianarna erövrade staden. Piraterna använde Cetina som reträttväg med sitt byte.
Vi bor på Camping Galeb, en ganska stor camping, med centralt läge. När vi kom hit igår plockade vi fram cyklarna och tog en tur, för att få en första titt på staden.

Idag promenerade vi fram och började dagen med att trava upp till den gamla fästningen, som byggdes på 1500- och 1600-talet. Därifrån har man en riktigt fin utsikt över staden, Adriatiska havet och Cetinas dalgång.

Fästningen på sluttningen

Cetinas kanjon
Sedan hade vi bokat biljetter till en båttur uppåt Cetina. Man åker i små båtar, ca 40 minuter uppströms och har sedan en stund för fika, promenad eller ett restaurangbesök innan båten går tillbaka samma väg. (Andra alternativ till aktiviteter är att hyra kanot,eller prova på en inte alltför avancerad rafting).

Vi möter en annan turbåt
Vattnet är klart och turkosgrönt och omgivningarna vackra med de höga bergen och all grönska efter kanterna.Fikapaus vid Vändpunkten
Floden är också känd för ett artrikt fågelliv. Nog för det kvittrade överallt, men vi är riktiga "blindstyren" vad gäller fågel. Ett par "rovfåglar" och en del "sjöfågel" var vad vi såg.

De här ungarna kan inte vara gamla
När vi kom tillbaka till Omis handlade vi med oss körsbär, jordgubbar, tomater och torkade fikon från de otroligt lockande frukt- och grönsaksstånden.

Här var det svårt att välja.....

På eftermiddagen njöt vi en stund i solen (Ta det lugnt är ju annars inte vår starkaste gren). Ikväll kom också grillen fram för första gången och några kycklingspett hamnade på den.Imorgon far vi vidare igen och nu väntar Brac.

2 kommentarer:

  1. Omis är en fin stad! Gillar också bilderna på de små fågelungarna :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi gillade också Omis. Det skulle vara så kul att kunna lite mer om fåglar men ibland känns det som om vi är näst intill obildbara på det området.

      Radera