måndag 7 maj 2018

Dubrovnik från ovan

Idag fortsatte vi vår sightseeing i Old Town.
Av någon anledning blev det mest ovanifrån.
Vi började med att ta linbanan till toppen av berget Srd. 
Bergskammen kröns av ett fort från Napoleons tid, vilket kom att spela en nyckelroll i Dubrovniks försvar under belägringen 1991-92. Linbanan sköts sönder under kriget och återinvigdes 2010.

Lars med ön Lokrum i bakgrunden

Vi strosade omkring där uppe och hade sedan turen att få ett bord allra längst ut mot staden, där vi kunde njuta av ett glas svalt vitt vin.

Svalkar skönt i värmen

 När vi kommit ner och fått lite i magen var vi redo för en promenad på stadsmuren. Inträdet (150 ku) går till restaurering och underhåll av murarna här och i Ston.
Muren är nästan 2 km lång och på sina håll 25 m hög. Den är nog den främsta symbolen för Dubrovnik och byggdes på 900-talet, för att delvis byggas om 300 år senare.

Vyn från muren över stadskärnans gytter av hus och kyrktorn är otrolig och fotostoppen blev många.

Stradun, från ovan


Över takåsarna i Dubrovnik
 Värmen gjorde att de många trapporna blev lite slitigare än de borde vara, men vi kan bara hålla med alla som säger att en promenad på muren är ett måste när man är här.
Väl hemma på campingen, hade vi lite hushållsgöromål att fixa med; tvätt, disk, städning och matlagning. Hur kan detta komma sig, vi har ju semester???

Sist men inte minst; Om man frågar Lars när sill, färskpotatis, gräddfil och gräslök smakar bäst blir svaret som Perikles brukar säga,hvergang!

Sill och potatis är alltid rätt!!!

8 kommentarer:

 1. Hejsan.
  Hittade er blogg via [http://www.freedomtravel.se]. Vilken fin blogg, lättnavigerad med fina bilder och bra texter. Det kanske inte är så dumt med en egen blogg,det skall ju ändå skrivas och dokumenteras lite ändå,typ vad man brukar kalla dagbok. Då slår man ju två flugor i en smäll så att säga.
  Det svåra är ju kanske bara att komma igång. Dessutom är det ju det här med ett bra fungerande bredband.
  Det behövs ju inte bloggas varje dag. En del skriver ju kanske bara en gång i veckan tex.
  PS: Det som var problemet enligt ”Helena” var att det inte var helt lätt att skriva en kommentar på eran blogg. Fast en del bloggare kanske inte vill ha en massa kommentarer. Varför kan man ju tvista om.
  Men det borde ju vara skoj, kan ju vi tycka att få en kommentar då och då. Kan vara att dom inte är medvetna om olika inställningar i kommentarsfältet. Många har alternativ som ”Anonym, eller mail”.
  Då är det mycket enklare eftersom alla inte har ”konton” hit och dit. DS. Iallafall en mycket fin blogg. Med beröm godkänd. Ha en forsatt bra resa med mycket bloggande.
  Mvh. Maj Jan och LOKE

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för era fina ord om vår anspråkslösa blogg. Det här om att det är svårt att kommentera kom som en överraskning för oss, för visst är det kul att få respons. Jag har ju själv kommenterat bloggar på blogspot som "anonym" och vet inte varför det inte går i vårt fall. Följ gärna med oss på vår fortsätta Kroatientripp.

   Radera
  2. Nu har vi varit inne i inställningar och ändrat så man kan kommentera som anonym eller med namn/mailadress. Vi visste inte ens att det behövde ställas in, nybörjare som vi är.

   Radera
 2. Ja nu blev det bra mycket enklare! Så kul att följa er och se de fina bilderna! (Kanske det blir tillfälle att se mera framåt hösten!?)
  Är ni fortfarande kvar i Dubrovnik?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det här är sista kvällen och i morgon ska vi börja arbeta oss uppåt i det här underbara landet.

   Radera
 3. Vad bra med fler alternativ i kommentarsfältet, då är det enklare att kommentera! Jag skrev nyss en kommentar på mobilen, men kan inte se den. Kanske måste den godkännas? Jag provar på datorn ... Jättefin blogg och fina bilder från Dubrovnik! Spännande med linbanan, den tog vi inte när vi var där.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, vi har inte satt in att kommentarer måste godkännas.
   Dubrovnik är utan tvekan en sevärd stad, men nu tror vi nästa stopp blir Omis.

   Radera