söndag 31 juli 2022

Cruising på norra Europas längsta strög och omväxlande dagar på hemmaplan.


Tänk vilken ynnest att som pensionär kunna planera sina dagar exakt som man vill, eller som Rantamor på Instagram kallar det; Vara fritidsforskare med statligt bidrag! I torsdags hade jag mina barndomsvänninor i "symötet" här på mat- och pratlunch. I det härliga vädret blev det också en liten promenad i Falköpings "Gamla Stan". Efter vår utflykt till Arilds Vingård hade vi gjort en liten fotobok till varje par som ett minne av vår utflykt.


När fredagen lovade lagom fint väder (lagom är väl ett jättebra ord, även om det bara finns i svenska språket) fixade vi till en fikaryggsäck och drog iväg till skogarna norr om Karlsborg där vi tidigare plockat rejält med blåbär, denna skogens rikedom. I år var bären ganska rikliga men tämligen små efter den långa torkan, men vi fick ihop 12-13 liter innan våra ryggar och lår talade om för oss att vi inte var 25 år längre, inte 50 eller 60 heller....
Några sysselsättningsproblem på fredagskvällen hade vi inte men rensandet blev betydligt roligare med lite rosévin i kristall från Orrefors!På lördagen var det efter två års uppehåll åter dags för Nasco Yankee Meet. I år är det 21:a gången det går av stapeln och programmet startar redan kl.09 på morgonen med bilutställning på Falköpings flygfält för att sedan kl 18-24 fortsätta med cruising i centrala Falköping. Vi är väl inte direkt intresserade av bilar men för första gången tog vi cyklarna och åkte ut för att titta på alla otroligt fina bilar och i år blev det verkligen ett rekordår. Drygt 2000 bilar och även andra fordon som mopeder och motorcyklar ställdes ut och publiken fick rösta fram de finaste. Vilken tur att vi tog cyklar för väg 46 var fullkomligt igenkorkad. Här tillbringade vi ett par timmar och visst kan man bara beundra allt det jobb som många lägger ner på sina gamla ögonstenar.
En del var riktigt fint och tidsenligt klädda och den här snyggingen frågade jag om jag fick föreviga.En del hade lämpliga registreringsskyltar...


På kvällen var vi bjudna på mat och prat hos goda vänner, så trevligt...


... innan vi promenerade ner till Ströget för att titta på bilarna som åkte runt staden. Det var så kul för det verkade som om hela Falköping var ute på stan den här kvällen. Det var verkligen en händelse för alla åldrar, allt från barnfamiljer till äldre med rollator. Vi tyckte det var en härlig stämning och även om ölen flödade på sina håll så har vi inte hört något om skadegörelse, överdriven fylla, misshandel eller andra tråkigheter. Visserligen luktade vi avgaser och bensin så stora vi var så kläderna fick gå raka vägen i tvätten, men vad gör det.
Idag på förmiddagen fick vi ett pling i telefonen och så kul; Det var Anette och Göran Fajersson (mer kända som husbilkorsotvars), som var på väg för att handla ost på Falbygdens Ost och undrade om vi kommit ut ur blåbärsskogen. Visst hade vi det och vi fick en trevlig fikastund på vår balkong. Det är så kul med husbilsvänner, även om vi inte träffats på några år är det enkelt, otvunget och trevligt! 


Nu är det dags att titta framåt mot nya upplevelser och den här gången får Laikan stanna hemma och vi har letat fram våra ryggsäckar i förrådet för några dagars äventyr; Hänger ni med? 


 

16 kommentarer:

 1. Vad många fina bilder på fina bilar! Och så mycket blåbär, lyxigt att fylla frysen med det blå guldet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tänk vilket otroligt jobb många har lagt ner på sina fina bilar och det var många miljoner kronor som rullade omkring på Ströget i lördags. Vi andra bara beundrade!
   Blåbär äter vi nästan varje dag på gröt eller i yougurt så vi hoppas väl kanske kunna plocka lite till…
   Det känns så bra att kunna ta tillvara en liten del av skogens rikedomar och nu ser vi fram emot en fin svamphöst!

   Radera
 2. 13 liter blåbär är inte dåligt det, vi plockade också mängder i vår ungdom när barnen var små. De är duktiga dessa grabbar/tjejer som fixar med sina bilar och kläder. Trevligt att strosa runt och drömma sig bort!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst har de ett enormt intresse och stora kunskaper de som äger och renoverar sina bilar. Vi andra bara går och njuter av deras arbete.

   Radera
 3. Visst är det intressant att titta på andras bilar och bli imponerande hur en del sköter sina klenoder, och en del som inte alls sköter sina bilar..
  Blåbär, så gôtt. Det blir nog lite blåbär i ägarnas hus till kvällsmat.
  Allt gôtt

  SvaraRadera
  Svar
  1. De allra flesta bilarna som ställdes ut var otroligt fina och välskötta. På kvällen fanns naturligtvis även den andra kategorin.
   Blåbär, speciellt färska, är en riktig delikatess som vi njuter av varje dag så länge det går. Sedan känns det så bra att kunna utnyttja skogens skafferi i dessa tider då matpriserna rusar i höjden. Nu väntar vi på svampsäsongen, Mums!
   Ha det så gott!

   Radera
 4. Min mamma kunde nog inte se ett enda hallon, blåbär eller lingon förfaras inom ett par, tre, fyra mils radie. Allt skulle tas till vara. Min äldste bror hade ärvt samma gener. Han var sedan uppe nätterna igenom och "fabricerade" sylt, saft och inläggningar i alla dess former. Själv har jag kontaktat Önos Storhushåll de 35 sista åren. (Förväxla inte med konsument)
  Eftersom pappa bara hade gammal bråte, har jag aldrig fastnat för det det gamla. Jag har alltid velat köpa nytt och obegagnat. Nu lät jag som en "Dysterkvist", men det är jag inte.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är nog också uppfostrad i andan att ta hand om det som ges i skog och mark även om vi också tycker att det är en skön utflykt med kaffe och mackor på en stubbe. Dock börjar det kännas i ryggar och ben att det här är rörelser som våra kroppar inte är helt bekväma med...
   De som köper och renoverar de här gamla bilarna är så otroligt duktiga och intresserade och en del av de utställda bilarna kunde ha ett värde på 800-900 000, enligt en kännare vi pratade med.

   Radera
 5. Det var många fina bilar som passerade där. Roligt när dom klär sig tidsenligt också. Ja då har både ni och vi fått våran dos av blåbärsskogen ett tag framöver hihihi.
  Klart att vi hänger med er på nästa äventyr. Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. det var inte så många tidsenligt klädda som jag hade förväntat mig, men en del var riktigt fina. Vi nöjer oss med blåbär för ett tag, men nog får det åka med ett par hinkar och plockare när vi far norrut lite senare.
   Nu har vi hela sängen full med saker som ska ner i ett par ryggsäckar, tur vi inte behöver bära dem till lägret! Det hade mina axlar inte tyckt om....
   Kram

   Radera
 6. Visst är det en ynnest att kunna bestämma över sina dagar. Absolut!
  Oj, så mycket blåbär från Karlsborgstraken. (En fin trakt men har aldrig plcokat blåbär där) Och bra att ta ett glas vin i samband med rensningen-
  Roligt med alla tjusiga bilar här i Falköping. Och mycket tid och intresse lägger ju ägarna ner.
  Roligt också att många gick ut på kvällen för att titta-
  Låter trevligt nu med packade ryggsäckar. Och visst hänger jag gärna med.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det blev nog en riktigt lyckad motorträff med bara några få ingripanden för polisen. Så tråkigt att läsa om hur det urartar i Rättvik den här veckan med en svans som bara åker dit för fylla och bråk.
   Nu har vi lämnat hemmet för några dagars upplevelser, men mer om det kommer framöver.
   Ha det fortsatt fint i sommarstockholm!

   Radera
 7. Fina bilar som ni fångat på bild och härligt att det gick städat till. Så tråkigt när sådana tillställningar spårar ur och all nedskräpning som kan bli . Blåbär är ett superbär och det bästa bäret att frysa . Vi har också plockat en del och kantareller naturligtvis. Så härligt att vara i skogen . Skogsbada är ju ett ganska nypåhittat ord som jag gillar.
  Kram och ha det så gott på er nya resa Lisa

  SvaraRadera
  Svar
  1. Förstår att ni plockar skogens rikedomar när ni bor så fint! Det verkar som om det finns kantareller i god mängd på många ställen, men vi hittade 10 st torra små stackare. Nu hoppas vi på bättring efter lite regn.

   Radera
 8. Bra jobbat att plocka så mycket blåbär. Jag har för dåligt tålamod både med plockandet och insekterna så dom få gånger jag plockat blåbär har det snarare blivit fråga om deciliter än liter.
  Vilka fina bilar som visades upp, och alltid lite extra kul när folk klätt upp sig dagen till ära.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inte är det kul precis varken att plocka eller rensa, men för vår del är lyckan över att kunna frossa i blåbär under vintern så stor att det är värt det, men flugor och mygg slapp vi tack och lov den här gången.
   Visst är det kul när ägarna kommer tidsenligt klädda till cruisingen, en del är verkligen kanonfina!

   Radera