onsdag 27 juli 2022

Abecitas Popkonst & Foto och besök på Åsle Tå med barnbarn.


När vi vaknade på parkeringen vid Kypegårdens Friluftsområde på söndagen var det till en blå himmel och sol. Vi tog en liten promenad ner till badplatsen och ut på de små "rum" som fanns ute i vassen vid strandkanten.



Sedan åkte vi fram till Abecitas Popkonst & Foto, där vi skulle träffa dotter Malin med familj vid 11-tiden. Museet ligger bredvid köpcentrat Knalleland.


Abecita är ett konfektionsföretag, inriktat på underkläder och badkläder, startat 1932 och numera tillhörande Swegmarkskoncernen. I den fabriksbyggnad där Abecita funnits sedan 1942, på Herrljungagatan i Borås, inryms sedan 2006 museet, med särskild inriktning på fotografi och popkonst. Även nordisktextilkonst förekommer. Museet är privat och bygger på fabriksägarna Berit och Bengt Swegmarks samling av internationell grafik- och fotokonst.Vi har pratat om att åka dit hela våren då Claes Grundsten haft en fin utställning med sina landskapsfoton, men den var tyvärr slut i mitten av maj. Nu fanns det istället sju olika utställningar förutom den permanenta utställningen.

Först kom vi till en utställning med Olle Ljungströms verk, "Tänk om man hade råd med en ängel". Det är en blandning av foton tagna med en äldre kamera av märket Holga, dagboksnoteringar från en resa till Afghanistan och foton framkallade från filmrullar som legat nergrävda ett antal år.




En annan utställning innehöll streetfoto av Gabi Ben Avraham. Vi gillar streetfoto, som ofta är ögonblicksbilder från livet.



En utställning som de flesta av oss tyckte var häftig var Lisalove Bäckman, som skapat massor med surrealistiska porträtt, som jag senare läste är självporträtt.



Sedan är åtminstone jag förtjust i reportagebilder så 79:e upplagan av Årets Bild gillades starkt. Det är en årlig tävling för bildjournalister, där de tävlar i olika kategorier.



Högst upp finns den permanenta utställningen med de största namnen inom popkonsten, bl a Warhols porträtt av Mick Jagger...


...och Jim Dines färgglada pojkar med Pinocchio som förebild. Han har också gjort den omdebatterade statyn av Pinocchio som restes i Borås 2008. 


Alla tyckte inte allt på konstmuseet var lika intressant när hungern började göra sig påmind så vi drog iväg till "Brödernas" och festade loss på riktigt goda hamburgare med tillbehör.


Sedan var det dags att åka hemåt Falköping och då följde Edith, 10 år, med oss för att umgås med mormor och Lars några dagar. Eftersom de hotat med ett riktigt regnväder på måndagen åkte vi ut till Åsle Tå, som ligger ca en mil utanför Falköping, på söndagseftermiddagen. Vad är då en Tå? Förr i tiden fanns det i de flesta socknar en så kallad Tå, som är en allmänning – byns gemensamma markområde som ursprungligen var avsett att användas som vattningsplats för kreaturen. Med tiden fick Tåarna ytterligare ett användningsområde. Fattigt folk som saknade egen mark, de obesuttna, fick börja uppföra egna stugor på dessa allmänningar.


Ett tiotal stugor finns bevarade och därmed utgör Åsle Tå Sveriges bäst bevarade backstugubebyggelse – där byggnaderna står kvar på sina ursprungliga platser. Här får man ta del av 1700-1800-talets fattig-Sverige, se de autentiska interiörerna och framför allt lära sig mer om tåarnas gripande levnadsöden. Stugorna är inredda och befolkade av dockor, medan man på informativa skyltar kan läsa om människorna som bodde här. För er som kommer med husbil finns det en ställplats strax utanför entrén och serveringen. Platserna är bokningsbara och inkluderar el, wifi, WC, dusch, vatten, samt en entré till museet. Kostnad 200 kr/dygn.




Vi besöker Åsle Tå då och då men nu var det länge sedan vi var här sommartid när alla stugor var öppna och visst är det fascinerande att ta del av alla öden. Det var trots allt inte så otroligt länge sedan de sista stugorna var bebodda.

Här finns t ex Friskoppa ryggåsstuga. Friskopp kallades också "Tåkongen" eftersom han hade fler uthus än någon annan på tån.

Bild från Åsle Tås hemsida



Här i "Hommans-Larsa" och "Hommans-Nisas" dubbelstuga bodde två bröder i varsin del. Den ena familjen hade sex barn och den andra sju. Här var det inte tal om eget rum.

Bild från Åsle Tås hemsida


"Backmans" eller "Skomakars stuga" är en av de äldre, troligen från slutet av 1700-talet. Här bodde Backman som gjorde sig känd som en duktig skomakare.



Här på Åsle Tå finns också Hägges kvarn, en återuppbyggd kvarn  och ett lantbruksmuseum  från 1980-talet, där det finns redskap, maskiner och vagnar, bl a en vacker begravningsvagn. Här kan man följa utvecklingen från ox- och hästtiden tills traktorn gjorde sitt intåg i jordbruket.


Vi fick en fin promenad innan kvällsmåltiden och nästa dag blev precis så regnig som SMHI förutspått så vi fick ägna oss åt inneaktiviteter. Edith testade mormors symaskin och resultatet blev en riktigt fin tygkasse med plats för böcker eller andra nyttigheter. 


Så kul det är att få umgås med den yngre generationen och få ta del av deras funderingar och tankar. Mer upplevelser skulle det bli nästa dag!

 


15 kommentarer:

  1. Tyckte väl att Abecitas var bekant, fast inte inom konsten.Men nu vet jag även det hihihi. Ni visar oss ännu fler fina platser i erat närområde, då får det kanske bli till Tå nästa gång. Mysigt ni har haft det med barnbarnet.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ni får komma här neråt fler gånger för det finns jättemycket kvar att se och uppleva! Visst är det kul att få rå om barnbarn ibland.

      Radera
  2. Vad trevligt att få komma med hit. När jag läste "Abecita" var jag helt inne på underkläder. Men att konst skulle innefattas kunde jag inte alls ana-
    Vilket givande besök ni bjuder på, Går gärna på Fotografiska i Stockholm och ser att jag hade tyckt om ett besök här.
    Jätteroligt att nu nu visar runt-
    Trevligt också förstås att träffa barnbarnen med familj-
    Har min farmor och farfar med rötter från och i Falköping men måste tyvärr säja att jag är dåligt bevandrad här. Måste helt klart ändra på det.
    Stort tack! Jättefina bilder som lockar till besök.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nog förknippas Abecita med underkläder men det här var ett museum som definitivt kan få fler besök. Vi gillar också Fotografiska och besöker det gärna när vi är i storstan.
      Vi får väl försöka locka till vårt närområde med fler bilder, då sevärdheter verkligen inte saknas!

      Radera
  3. Ser att Abecita sticker ut mer nu på utsidan. Vi besökte lokalen för längesen och hade stora svårigheter att hitta dit.
    Nu verkar muséet ha växt till sig ordentligt.
    En fotografvän (street) ställer ut där i oktober och då är vi på plats igen.
    Tack för uppdateringen av Abecita. 😊

    SvaraRadera
    Svar
    1. Såg att det skulle komma en fotograf med Street art, Gustav Gräll, är det honom ni känner? Till hösten kommer flera nya intressanta utställningar så det får nog bli ett nytt besök där då.
      Det var vårt första besök på Anecita, men definitivt inte det sista.

      Radera
    2. Javisst är det Gustav Gräll. Maken och Gustav har ställt ut tillsammans i Stocholm.
      Efter vernissagen så åker husbilen in för vinterförvaring i Mullsjö. Vi skippar södra Europa i år...

      Radera
  4. Kanske min morfars föräldrar levde i denna miljö som Åsle Tå, eller är detta ännu längre tillbaka i tiden, jag vet det inte. Vad jag minns mest av vårt besök i de gamla låga stugorna är "Kajsa," som ville ha större fönster. Efter detta blev hon kallad "SköltaKajsa"

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nog var det ett hårt liv de levde invånarna på Tån och det är trots allt inte så länge sedan. Min far född 1925, var näst yngsta barnet av sju i en statarfamilj, som inte blev bofasta förrän en bit in på 30-talet då farfar blev ladugårdskarl på en stor gård. Det var inga sötebrödsdagar precis.

      Radera
  5. Bäckmans självporträtt fastnade jag för. Vilken kreativitet.
    Åsle Tå vore kul att besöka. Dåtidens fattig-Sverige och hur dom levde är något som börjat intressera mig sedan jag läste Per Anders Fogelströms böcker.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är porträtten häftiga. Det fanns flera olika!
      Åsele Tå är ett fint tidsdokument över hur människor levde förr. Jag läste Per Anders Fogelströms böcker för många år sedan men tänkte på dem när vi tillbringade en heldag med promenad på Söder i Stockholm.

      Radera
  6. Tänk att det finns så mycket vi inte visste om.....som t ex Abecitas konstmuseum i Borås. Nu är jag ju ingen som gillar museum, men kanske det här. Åsle Tå var många år sedan vi sist var där. Tyckte då att 25 kr för en bulle var dyrt. Kanske dags för ett nytt besök och då helst när stugorna är öppna. Tack för intressanta utflyktsmål när vi kan åka ut med HB igen, var ett bra tag sedan sist.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi är inte några som prioriterar museum, men just fotokonst gillar vi och så synd att vi missade Claes Grundstens landskapsbilder. På senare tid har det faktiskt blivit några museer i alla fall.
      Nu får vi hoppas att Ingemar kryar på sig så ni kan åka ut med husbilen, åtminstone några kortare resor tills vidare.

      Radera
  7. Borås har tydligen flera intressanta museum. Det lär ju finnas ett textilmuseum också . Ska försöka göra Borås nån gång. Åsle Tå var det länge sen vi besökte ska nog försöka med det också. Väldigt bra att ni gör lite reklam för hembygden.
    Kram Lisa

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nu när vi är på hemmaplan får vi väl göra lite reklam för hembygden. Det finns ju faktiskt riktigt mycket att se och uppleva inom närområdet. Vi har pratat om att åka till Borås någon gång och uppleva all street art som finns i staden.
      Ha det fortsatt gott på er fina resa.

      Radera