lördag 9 juli 2022

Landskrona och Ängelholm - två skånska pärlor och ett riktigt UFO....


 När vi bodde i Lundåkrahamnen i Landskrona ville vi gärna ta en titt på stadens främsta sevärdhet, Citadellet.Citadellet är en av Nordens bäst bevarade vattenfästningar från 1500-talet med ett välbevarat vallgravssystem.  


Från början av 1700-talet placerades fångar på fästningen På 1860-talet gjordes stora byggnadsarbeten. En fängelsebyggnad tillkom och den östra rundeln byggdes om till cellfängelse.


Under 1900-talet användes fängelset som tvångsarbetsanstalt för kvinnor fram till 1940. Efter andra världskriget övergav militären citadellet och det blev en flyktinganstalt. Numera ägs citadellet av Statens Fastighetsverk. Citadellet är statligt byggnadsminne sedan 1935. 
Vi strosade runt här och numera har många konsthantverkare sina ateljéer i citadellet. Vi var och beundrade vävda alster i en atelje. I det gula huset utanför vallgraven fanns ett café så naturligtvis blev det lite fika under parasollerna. Vilket häftigt bygge det var! 


Sedan gick vi genom stadens gator och över Rådhustorget, där det var lördagsmarknad.När vi sedan bott på Bananpannkakans ställplats och besökt Lars syster och svåger styrde vi mot Ängelholm, en stad som vi eventuellt gjort ett snabbt besök i för många år sedan. Vi stannade på ställplatsen i småbåtshamnen. Där finns enligt hemsidan 24 st ställplatser, med det mesta som kan önskas av service, färskvatten och el vid platserna och tillgång till dusch, toaletter, diskrum, tvättmaskin, torktumlare och naturligtvis tömning av gråvatten och toaletter. Kostnad 190 kronor/dygn. Vi tog ner våra cyklar och trampade fram till centrum, 3,5 km på fina cykelvägar. Här gick vi omkring i den mysiga staden. Man kan också gå en konstvandring (karta finns att hämta på Turistbyrån, eller på nätet). Vi gick en liten del av den, började på Stortorget där den stora skulpturen Sommarbrunn och Vinterlykta står.

Från Engelholm.com

            

När vi sedan fortsätter förbi biblioteket kommer vi till "Det raka och det böjda, av Åke Jönsson, 1965. Verket kallas också för "Mor och barn".


Då vi sedan via gator med vackra hus...
...når Tingstorget får vi se "Vågor från förr och nu" av Annika Oskarsson och Thomas Nordström, 2016. Här finns belysning indraget och under maneten ska man uppleva ljud från olika miljöer. Vi testade inte.


Vid husen där växte också en av mina favoritblommor, stockrosor, och visst är det fascinerande att de kan växa nästan rätt upp ur asfalten.I Stadsparken slog vi oss ner på en bänk vid en vacker fontän, i vilken stadens äldsta skulptur, Druvan, av Anders Olsson, 1919 stod, dagen till ära med en mås som utsmyckning. 


Lite Street Art gick vi också förbi på väg tillbaka till torget, där vi mötte våra kamrater, Berit och Thomas, som vi ska träffa de kommande dagarna.Nästa morgon åker vi mot Arilds Vingård och då kan vi inte låta bli att göra ett stopp vid UFO-monumentet. Det är en av de platser som ofta hamnar på listor över udda besöksmål och sevärdheter.
UFO-monumentet är ett minnesmärke över en påstådd landning av en rymdfarkost i Sibirienskogen, den 18 maj 1946. Det var Gösta Carlsson, även kallad Pollenkungen, som upptäckte rymdskeppet i skogen. Monumentet upprättades 1972 och består av en modell av det påstådda rymdskeppet, samt markeringar av betong som ska visa landningsspåren. Givetvis var det Gösta själv som bekostade det skalenliga monumentet.Vi fick hur som helst en liten skogspromenad innan vi kom fram. Det påstås även finnas en grav där två döda besättningsmän tillfälligt begravdes. 


Vårt nästa stopp gjorde vi när det var dags för lunch. Då åkte vi ner till ställplatsen i Svanshall för att se hur det såg ut där. Det var ett riktigt fint ställe, med plats för fem bilar, men av recensioner förstår vi att det ofta är fler bilar där som står trångt, eftersom platserna inte är utmärkta. Som ett lunchstopp fungerade det alldeles perfekt.


Sedan fortsatte vi den sista biten fram till Arilds Vingård, där vi övergav husbilen för ett dygn....12 kommentarer:

 1. För 50 talet år sedan, besökte jag säkert Skåne varje vecka i mitt yrke. Men aldrig till alla de fina platser och sevärdheter som ni hittar. År 2000 körde vi med första husbilen, Sveriges östkust från Öland och sedan syd- västkusten upp till Åsa på 4 veckor.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det skillnad på att besöka orter under arbete eller när man har all tid att grotta ner sig i vad som finns att uppleva på olika platser. En fördel som pensionär är väl att tid inte borde vara en begränsande faktor.

   Radera
 2. Mycket fint ni har upptäckt på resan och ett UFO. Statyn Mor och Barn var fin tycker jag. Håller med att Stockrosor är väldigt vackra, vi hade sådana men plötsligt försvann dom och vi har inte planterat nya.
  Ha det fint.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det skoj med udda sevärdheter, som UFO:t och t ex Konst på hög. Det fanns många konstverk i Ängelholm så vi missade många av dem.
   Stockrosor försökte jag odla flera gånger i Varnhem, de kom ett år och tynade bort nästa…

   Radera
 3. Kul att se bilder från andras ögon. Tog många år innan jag var ner till Landskrona nu är vi ofta i den staden. Vi gillar Ängelholm var vår närmaste stad i början vi bodde i Skåne

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det skoj att se välkända platser genom andras ögon! Det tycker vi också. Landskrona och Ängelholm var faktiskt nya positiva upplevelser för oss!

   Radera
 4. Nu har jag hunnit läsa ikapp mig. Städer är något vi sällan besöker,( kanske för att vi aldrig kan ha cyklar med oss). Nu får vi nya tips om platser vi borde besöka och det är ju kul. Än dröjer det nog några veckor innan Ingemar är så bra att vi kan ut och åka. Så många bra tips om platser (som UFO) som vi inte hade en aning om. Rododendron buskarna vill jag se en vår, när de blommar. Ha en fortsatt bra resa.

  SvaraRadera
 5. Först och främst skickar vi krya-på-dig-hälsningar till Ingemar. Hoppas vad det än är att det bättrar sig så ni kan åka ut i er älskade husbil i sommar!
  Vi är heller inga stadsmänniskor men små pärlor som de här kan vi tycka är mysiga. Krapperup och Sofiero är nog fint på våren när rhododendronen blommar.
  Idag kommer Yvonne och Jakob hit ner och sedan ska vi ut på en liten golftour i veckan till Läckö, Koberg och Forsbacka utanför Åmål.

  SvaraRadera
 6. Tänk så många gånger vi varit i dessa trakter och ändå finns det mycket som vi har missat. Tack för alla tips och vi önskar er en fortsatt trevlig husbilssommar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så skoj om vi kan bidra med några tips på resmål! Visst är det kul att läsa bloggar för så många bra idéer vi fått.
   En fin husbilssommar önskar vi er också!

   Radera
 7. Mycket igenkänning här! Både Landskrona och Ängelholm besökte vi förra året, även om vi aldrig kollade in "ufot" ;) Jag har förresten hört att man får banan och ägg när man checkar in på Bananpannkakans ställplats, stämmer det ...?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst stämmer det att man får en banan och två ägg när men checkar in, dessutom kanongoda hembakade havreflarn och ett par skumbananer. Vi skrev ett inlägg enbart om Bananpannkakans ställplats ett par dagar tidigare. Ställplatsen var verkligen värd ett eget inlägg....

   Radera