lördag 2 juli 2022

Ven - en härlig dagsutflykt från Landskrona

 


Eftersom vi har en viss förkärlek för öar kändes det ganska självklart att besöka Ven, när vi nu bodde på ställplatsen i Lundåkrahamnen. Ven tillhör Landskrona stad och är en platå som reser sig 39 m ö h och är 11,7 km i omkrets. Ön ligger
4,5 km från skånska kusten och ca 370 personer är åretruntboende där, men på sommaren mångdubblas den siffran. Vi bokade våra färjebiljetter online så på morgonen var det bara att ta cyklarna ner till färjeterminalen vid Skeppsbron. Färjeöverfarten till hamnen i Bäckviken tar ca en halvtimme. (På sommaren går det även färja från Helsingborg). 



Genast när vi klivit av båten förstår vi att det optimala sättet att ta sig runt ön är med cykel. områdena med gula hyrcyklar är enorma. Vi är glada för våra elcyklar eftersom det första vi möts av på den kuperade ön är ett rejält motlut.


Vad gör man då en solig dag på Ven? Ett måste är väl att besöka Tycho Brahes museum, som ligger nästan mitt på ön. Vi gick en guidad tur här och fick ta del av en otrolig historia  om denne otrolige man som levde 1546-1601 och var främst astronom, men även alkemist och astrolog. 




Han föddes på Knutstorps borg i Skåne, som då hörde till Danmark, och dog i Prag, där han även är begraven. Han är en av de få som upptäckt en supernova i Vintergatan och detta innan teleskopens tid. Här på Ven fick han bygga slottet Uranienborg, vilkets väggar numera visas med planterade häckar. Han byggde också det underjordiska observatoriet Stjärneborg, där vi fick gå ner i de bevarade underjordiska delarna och ta del av en ljud- och ljusföreställning om hur de nattliga observationerna kunde gå till. 





Han byggde också en magnifik renässansträdgård med många läkeväxter.Där finns också Planetstigen, som utgår från Solen utanför museet och skalenligt slutar nere vid hamnen i Bäckviken.



Själva museet är inrymt i den f d Allhelgonakyrkan och här visas många av hans upptäckter.





Sedan fortsätter vi vår cykeltur till S:t Ibbs medeltida kyrka. Den uppfördes på 1100- eller 1200-talet och har åter blivit sockenkyrka när Allhelgonakyrkan blev museum. I kyrkan finns Tycho Brahes egen kyrkbänk och en altartavla, som är målad av hans hovmålare Tobias Gemperlin.




Här uppe har man också en otrolig utsikt över Kyrkbackens hamn och badplats. 



Här tyckte vi det var en fin plats att äta vår matsäck innan vi cyklade ner till kustlinjen och ut över ängarna mot Västra Fyren. Naturen var så otroligt vacker vart vi än tittade.






Sedan fortsatte cykelturen längs öns norra kust tillbaka till Bäckviken. 



Här hann vi njuta av en strut lokalt producerad Hvenglass. Vi var verkligen glada att vi bara beställde en glasskula var, eftersom de var helt enorma!!


Vi fick en riktigt fin dag på ön och alldeles lagom till att vi var tillbaka vid husbilen började kvällens utlovade regn. Nu hoppas vi det drar bort under natten tills vi ska fortsätta vår resa i morgon! 

 

9 kommentarer:

  1. En härlig tur på cykel i kortärmat, just när sommaren är som allra bäst.
    Allt gott på resan

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vilken fin utflyktsdag vi fick i sommarsverige! Det är sådana dagar vi gömmer i minnesbanken tills novemberstormarna kommer…

      Radera
  2. Nog är det så att det är skoj att se sina egna hemtrakter genom besökares ögon! Ven tyckte vi var otroligt vackert denna fina sommardag!

    SvaraRadera
  3. Ser riktigt trevligt ut där ute på ön. Att kunna cykla runt på de olika ställena ni husbilsägare tar er är nog bland det smartaste man kan tänka sig.
    Allt gôtt

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nog är vi husbilsägare smarta som skaffat elcyklar så vi kommer fram på platser där det inte är så lätt för dig och Laikan att ta er fram!
      Ha det så fint på väg söderut!

      Radera
  4. Härligt att kunna ta sig runt ön på cykel. Öar är verkligen något som lockar även mej.
    Vi står två nätter i Hajstorp som också är trevligt om än inte en ö. Kram Lisa

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det något fascinerande med öar! Slussarna vid Göta Kanal är så mysiga att stå vid med husbilen. Ha det riktigt fint!

      Radera
  5. Tack för turen! Vi funderade på att dra över till Ven oxå, men kom aldrig iväg på grund av vädret just då. Elcyklar är verkligen helt grymt bra.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Våra elcyklar blev verkligen jättebra även om de är både stora och tunga. Nu har vi fått en helt annan rörelseradie mot minicyklarna vi hade i garaget tidigare.
      Ven har vi pratat om länge, men det har inte passat tidigare. en riktigt fin dag blev det:

      Radera