fredag 29 juli 2022

Ekehagens forntidsby


 Vad passar bättre när vi har besök av en historieintresserad 10-åring än att göra en utflykt till Ekehagens forntidsby. Den ligger ca 2 mil söder om Falköping och anlades 1983. Mitt förra besök där bör ha varit i början på 1990-talet då jag var med yngsta dottern och hennes skolklass  på ett heldagsbesök. Forntidsbyn har sommaröppet 26/6-14/8 dagligen kl 11-17. På för- och eftersäsong är det öppet för allmänheten på helger, medan man tar emot förbokade grupper t ex skolklasser på vardagar. 

Det är den enda forntidsbyn i Sverige som har alla förhistoriska huvudepoker representerade. Vi kom dit när entrén öppnade  och hade bokat biljetter till en guidad tur en timme senare. då gick vi igenom de olika epokerna. Först kom vi till jägarstenåldern, med sina små hyddor och stockbåtar. 



Sedan fortsatte turen till bondestenåldern, då människorna blev mer bofasta med större hus. Det är också från den här tiden alla gånggrifter på Falbygden härstammar. En av de mest berömda är den vackra gånggriften i Luttra, som vi besökt vid flera tillfällen.



När vi kom till bronsåldern handlade det naturligtvis mycket om brons, som främst användes av de allra rikaste till smycken, vackra sköldar och andra statusföremål.


Slutligen kom vi till järnålderns boplats där långhuset var rivet och ett nytt ska byggas. Nu har vi kommit till ca 500 f Kr - 1050 e Kr. och järnet ersatte sten- och bronsredskap. Det var också nu de första byarna började byggas.

När vi gått den guidade turen fanns det verkligen massor med olika aktiviteter och guider som visade och informerade på de olika boplatserna. Först letade vi efter Odens ögonstenar, som ledde oss till tipsfrågor om de olika tidsperioderna. Vi tillbringade mycket tid i bronsåldershuset där vi tillverkade pärlor, som fick ligga vid elden och torka. Där gjorde vi också rep med hjälp av kavlar med garn, vilka vi kastade till varann. På elden stod också en gryta med "blåbärste", man kunde skopa upp i lermuggar och smak på.



Sedan testade Edith att skjuta pilbåge, vilket gick riktigt bra, samt även göra en egen pil med flintspets.


I järnåldersbyn fick vi testa att baka bröd på stenmalt mjöl och grädda det över elden. Det hade säkert smakat hyfsat med en klick smör eller en smakrik ost.



Hos bondestenåldern fick man testa diverse redskap och nog förstod vi att det tog sin tid att karva ut en båt... Stockbåtarna var nog det enda vi inte testade.


I forntidsbyn finns också en del djur. Det brukar finnas vildsvin, men det hägnet var för tillfället tomt, medan ett par Linderödsgrisar gick och bökade i ett hägn. Här finns också kossor och några får.


Innan vi åkte hemåt testade Edith hur det är att vara arkeolog. I receptionen fick hon hämta en bricka med verktyg; ett par olika skrapor, penslar och en tumstock. Sedan fick hon välja en "ruta" att gräva ut och av de funna föremålen, pärlor, bitar av flinta osv fick hon välja en trofé. Idag blev det en flintbit.


Här finns också en restaurang och café, som vi inte utnyttjade, men de serverar dagens lunch, mackor och fika. I receptionen finns också en liten souvenirshop.

Det blev en riktigt lyckad dag och vi hade nog lika kul båda två. Det här är verkligen ett fint mål för en utflykt, speciellt om man har med sig barn i mellanstadieåldern som är intresserade av vår historia. Kommer man hit med husbil finns fyra ställplatser med el, möjlighet till färskvatten och tillgång till toaletter. Platserna kan förbokas och kostnaden är 150 kr. Det finns också möjlighet att tillbringa natten i ett av husen och bädda ner sig på en bädd av halm och djurhudar, visst låter det häftigt!


 

9 kommentarer:

  1. Ni bor verkligen i historiens vagga, ni har så mycket historia så nära inpå er. Det sagts att vi bor i Jönköpings läns mest arkeologiskt intressanta område. Hos oss finns allt under marken och ingen kan ta del av det. Då ger det ingen glädje, och marken är obrukbar.
    Det bästa

    SvaraRadera
  2. Om var Svea Rikes Vagga ligger diskuterar troligen de lärde fortfarande men vi satsar en 25-öring på våra trakter.
    Såg någonstans att ni inte besökt Varnhems kyrka och speciellt Kata gård. Det är otroligt intressant att ta del av historien ”innan munkarna kom”, så det är ett resmål vi rekommenderar.

    SvaraRadera
  3. Här har vi varit på besök ett antal gånger och lika intressant varje gång. Ligger ju inte långt från Ulricehamn heller. Kan verkligen rekommendera en utflykt hit.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det ett härligt ställe som verkligen kombinerar nöje med lärande. Det fungerar nog lika bra för alla åldrar.

      Radera
  4. Ni bor verkligen insett historiskt område med mycket att se på och uppleva.
    Allt gôtt

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nog bor vi ett historiskt intressant område, bl a har Falbygden Sveriges största koncentration av gånggrifter och de flesta kan man besöka idag. Det är väl inte för inte bygden kallas för Svea Rikes Vagga, även om somliga vill placera den på andra ställen.

      Radera
  5. Tack för fint tips och fina bilder.
    Detta vore något både för mig och barnbarnen- Lite liknande har vi i närheten på Gunnes gård i Upplands Väsby men den är i betydligt mindre skala-
    Kan tänka mig att ni båda hade roligt och fick veta så mycket med om denna svunna tid.
    Och Västergötland har ju så mycket av allt vad gäller historia-
    Inte minst även Arn och hans fotspår.
    Önskar er en fin start på veckan.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst bor vi i en historiskt intressant bygd. Jag bodde i Varnhem när inspelningarna av Arnfilmerna gjordes bakom vår kyrka och nu har jag bott på Falbygden i tio år där vi har gånggrifter och medeltida gravar i mängd. Det går inte att undgå att bli lite historieintresserad i de här trakterna.
      En fin ny vecka önskar vi dig!

      Radera
  6. Vi testade nog allt utom stockbåtarna,eftersom inte Edith propsade på det var jag också tyst. De såg inte så förtroendeingivande ut….

    SvaraRadera